/
Kinaresa till England - Mars 2023
/ Aktuella medlemsresor / Medlemsresor

Kinaresa till England - Mars 2023

Resedatum 28 mars–2 april 2023

När 
det för närvarande inte går att åka till Kina så gör vi det näst bästa. Vi åker till England för att se en del av de kinarelaterade företeelser som finns där. Vi ska tillbringa några dagar i London, en gång Europas viktigaste knutpunkt för kontakter med Kina, och platsen för ett mycket livaktigt kinesiskt community. Här finns ju också några av världens förnämsta samlingar av kinesisk konst.

Te är naturligtvis viktigt när man talar om Kina. London var centrum för tehandeln i Europa, allt te som fraktades till Europa passerade Londons hamn. Vi gör ett besök på Cutty Sark, ett klipperskepp som trafikerade te-rutten mellan Kanton och London. Vi ser skeppet och den utställning som har byggts om skeppet och tehandeln och vi kommer att få information om te.  

I närheten av Cutty Sark finns världens enda solfjädersmuseum och det besöker vi förstås också, när vi nu är där. Solfjädern har en lång historia och den verkar ha uppstått på olika platser oberoende av varandra. I museet får vi se olika typer av solfjädrar och vi får följa solfjäderns klassresa från en dyrbar leksak för de besuttna till en turistsouvenir.

Lite allmän kinakunskap får vi oss också till livs under resans alla programpunkter men framför allt vid den kinesiska avdelningen på British Museum där färdledaren visar och berättar. British Museum har mycket kinesiskt att visa, bland annat en stor utställning med kinesiskt porslin.

Vi besöker även ett Buddhistiskt tempel och missar förstås inte heller Londons Chinatown. Vi gör en vandring i den myllrande stadsdelen och äter även en genuin kinesisk måltid där.

En av dagarna gör vi en tur till Brighton vid Englands sydkust. Brighton är känt som en badort, för sin kitschiga pir, vindlande gränder med små, intressanta butiker och för världens första vertikala linbana som går upp till ett rörligt utsiktstorn. Men vi börjar med att besöka Royal Pavilion, en kunglig bostad som dekorerades med kinesiska målningar från slutet av 1700-talet, och får sedan lite tid att ströva runt och uppleva övriga delar av Brighton.

Maten är förstås en viktig del av resan. I London är det lätt att få genuin kinamat och vi kommer att besöka ett antal olika kinesiska restauranger och prova många kinesiska specialiteter.Kerstin Andersson är resans färdledare och expertguide. Medlemspris: 17 150 kr.  

Resan arrangeras av SANDBERGS RESOR Historia & Kultur.  Telefon (+46) 70 64 66 804
Läs mer påSandbergs Resor/Kinaresa till England