I KRIG & KÆRLIGHED - Utställning om Japanska träsnitt

27/10-24 kl. 09:00 - 00:00

Designmuseet I Köpenhamn - Lund C, Tåg Till Köpenhamn, Mötesplats Lund Centralstation

I KRIG & KÆRLIGHED

Designmuseum Danmark har under hösten en uppmärksammad utställning med japanska träsnitt med början från 1600-talet och en bit in på 1900-talet. Museet är inriktat mot design och konsthantverk men man samlar och visar även östasiatisk konst. Det som visas under denna utställning tillhör museets egna samlingar. Museet visar även sin samling av japanska svärdsdekorationer.

Man har valt att kalla utställningen ”I krig och kärlek” efter ordspråket ”I krig och kärlek är allting tillåtet” (I krig og kærlighed gælder alle kneb) med tanken att ändamålet helgar medlen i båda fallen. 

Utställningen består av två delar:

Del 1: träsnitt av vackra kvinnor från Edo-perioden (1603 - 1868).

Under denna period styrdes landet av samuraj-krigare som upprätthöll lugn i landet och som mer ägnade sig åt administration än att kriga. I början av 1600-talet isolerade landet sig och bedrev endast handel med Kina och Holland. Under denna tid inrättades, med regeringens tillåtelse, glädjekvarter i de nya storstäderna som Edo (nuvarande Tokyo). En del kvinnor arbetade som yūjo (bokstavligen glädjeflickor) vilka betjänade kunderna på flera olika sätt, inklusive sexuella tjänster. Tillsammans med kabuki-skådespelare blev dessa kvinnor motiv för ukiyo-e (”bilder av den flytande världen”), populära kommersiella tryck som uppskattades mest av folk inom samuraj- och handelsvärlden. Jämsides med sex-industrins framväxt framställdes bilder av skönheter, bijin-ga, huvudsakligen kvinnor. Träsnitten visade en idealiserad bild av dessa kvinnor och livet i bordellerna samtidigt som de skulle vara erotiskt upphetsande.

Det som inte skildrades var dessa kvinnors svåra levnadsvillkor, många blev sålda till prostitution redan som barn och levde under slavliknande förhållanden.

Del 2: träsnitt av slag och soldater från Meiji-perioden (1868 - 1912).

I denna del visas krigsbilder från det första kinesisk-japanska kriget (1894 - 1895) och det rysk-japanska kriget (1904 - 1905). Dessa krig utkämpades under andra halvan av Meiji-perioden. Meiji-perioden innebar stora förändringar. Efter mer än 200 års isolering och efter press från västmakterna hade Japan öppnat sin dörr för omvärlden. Landet genomgick ett radikalt moderniseringsprogram där man försökte komma ifatt västvärlden. Krigen mot Kina och Ryssland innebar ett viktigt steg mot att bli en imperiemakt. Japan vann båda krigen, tillförskansade sig Taiwan och koloniserade kort därefter Korea. Japans expansionsiver ledde till militära konflikter med de allierade västmakterna under andra världskriget. Träsnittet var ett effektivt sätt att framställa ett stort antal bilder samtidigt. Bilderna fungerade, till skillnad från fotografier, som ett slags visuell propaganda, berättelser om patriotism och samurai-anda romantiserades. Detta bidrog till att samla den japanska befolkningen i ett sökande efter en nationell identitet i den nya nationalstaten.

Vad som däremot inte visas är den skräck och de umbäranden som kriget förde med sig.

Träsnitten tillverkades, till skillnad från målningar, av en hel grupp människor, de massproducerades av en typ av grafisk industri som oftast gick ut på att en företagare anlitade en konstnär till att förfärdiga bilden som blev förlaga, sedan en träsnidare som överförde motivet till ett träblock vilket sedan skickades till tryckaren som tryckte bilden på papper. Under 1600-talet tryckte man i allmänhet monokroma bilder som sedan handkolorerades men från mitten av 1700-talet började man trycka i olika färger vilket kräver ett träblock för varje färg och att man trycker varje färg för sig.

Långa produktionsserier och låga produktionskostnaderna gjorde att även ”vanligt folk” hade råd med bilderna. Bilderna betraktades inte som konst utan snarare som underhållning eller nyhetsförmedling.

Läs mer om utställningen här...

Vi åker gemensamt med tåg till Köpenhamn och ser utställningen om japanska träsnitt på Designmuseet. 

Efter museibesöket äter vi gemensamt en kineisk måltid på en av Köpenhamns kinesiska restauranger.

Kostnad: Tåg Lund-Köpenhamn 24 tim: 360,00 SEK. Flera som åker tillsammans båda vägarna och köper biljetten tillsammans får rabatt på tågbiljetten.

Inträde till museet: 110,00 DKR

Kinesisk måltid: ca 200,00 DKR + dryck

Max 25 personer!

Anmälan till Kerstin Andersson: kinakerstin@telia.com senast 20 oktober. (Vi måste veta hur många vi blir för att boka restaurangen)

  • 27/10-24 kl. 09:00 - 00:00
  • Designmuseet i Köpenhamn
  • Lund C, Tåg Till Köpenhamn
  • Mötesplats Lund Centralstation