/
En bönsyrsa smyger på en cikada, omedveten om gyllingen bakom sig
/ Kinabilden, Kåserier, Talesätt / Artiklar från FokusKina i urval

En bönsyrsa smyger på en cikada, omedveten om gyllingen bakom sig

Text Christina Nygren  FokusKina # 2022-4


Vad är sambandet mellan en cikada, en bönsyrsa, en gylling och en ung man? Om man frågar en kines får man veta att de är ursprung till ett välkänt och tankeväckande kinesiskt talesätt.

Den bakomliggande berättelsen till talesättet Tang lang bu chan (En bönsyrsa smyger på en cikada) går tillbaka till Vår- och höstperioden 770-476 före vår tideräkning som inföll under Zhou-dynastin (I027-22I fvt).

Efter att ha besegrat staten Yue blev regenten för staten Wu övermodig och hängav sig mest åt sysslor som att värna om djur i behov av hjälp. Han var inte medveten om att regenten för staten Yue föresatt sig att bemästra förödmjukelsen av sitt nederlag. Wu Zixu, en rättrådig tjänsteman, varnade många gånger regenten över Wu för den stora möjliga fara segern innebar. Men regenten slog dövörat till och när han blev utled på dessa varningar beordrade han slutligen tjänstemannen att begå självmord.

Samtidigt förberedde regenten för staten Yue att inleda attacker mot staten Wu. Arvprinsen You av staten Wu beslutade sig då för att använda sig av ett knep för att övertyga regenten om att något måste göras för att parera de kommande attackerna. En dag besökte han regenten för staten Wu med en slangbella i handen och våt som en dränkt katt. "Vad har hänt dig?" frågade regenten, och arvprinsen berättade följande historia:





"När jag gick ut i trädgården i morse såg jag en cikada som sorglöst spelade på en trädstam och en bönsyrsa som smög på cikadan bakifrån. Men när bönsyrsan var på väg att slå till var den inte medveten om en gylling som i närheten väntade på chansen till en snabb godbit. Jag trodde inte att fågeln var medveten om att jag stod under trädet med en slangbella i handen och bestämde mig för att ta ett steg tillbaka och skjuta fågeln. Men dessvärre tänkte jag inte på att det fanns en liten damm bakom mig så när jag tog ett steg tillbaka föll jag i den."

När regenten hade hört berättelsen så brast han ut i skratt och sa: "Du är en idiot. Du brydde dig mer om vinningen framför än faran bakom dig. Det här måste du dra lärdom av." Arvprinsen svarade: "Javisst, men andra bör också dra lärdom av min erfarenhet."

"Vad menar du?", sade regenten. Arvprinsen svarade med berättelser om tidigare konflikter mellan staterna Qi och Lu då Qi invaderade Lu men inte förväntade sig att staten Wu skulle angripa bakifrån. Och nu fanns en likhet när staten Wu hade vunnit över staten Yue men inte förväntade sig att den senare planerade en motoffensiv.

Regenten över Wu blev mycket arg och avbröt arvprinsen och sa: "Du kommer med samma gamla visa som Wu Zixu gjorde tidigare, jag vill inte höra något mer om detta!"

Några år senare genomförde staten Yue en massinvasion av staten Wu och tog snabbt över hela riket. Regenten för Wu begick självmord.

Så när någon är så angelägen om att vinna det som ligger framför honom utan att tänka på vad som finns bakom kan det vara klokt att fundera över talesättet som handlar om en cikada, en bönsyrsa, en gylling och en ung man.