Lejonhuvuden (Shizi tou)

Text Christina Nygren FokusKina # 3 - 2018


Lejonhuvuden, stora köttbullar omgivna av kålblad – en rätt känd i hela Kina – har sitt ursprung i Jiangsuprovinsen i östra delarna av landet. Med lite fantasi kan rätten uppfattas som lejonhuvud med omgivande man. Tillagning och kryddning varierar över landet. Nedanstående recept som innehåller soja gör köttbullarna mörka, så kallade ”röd-kokta”. I södra Kina tillagas de gärna utan soja och med kycklingbuljong istället och blir då ljusa i färgen. För vegetariskt alternativ kan man använda quornfärs i stället för fläskfärs.

Ingredienser:

150 g rå eller lättrökt skinka (kan uteslutas)
300 g fläskfärs
2 tsk färsk ingefära
l schalottenlök
2 msk risvin (eller torr sherry)
2 msk buljong, gärna kyckling- eller grönsaksbuljong
l msk sojasås
1 tsk sesamolja
l msk majsena
Salt
Socker
Fem-kryddor
l ägg
Olja till fritering
300 g kinakål
Olja till stekning salt

Till såsen: 
2 msk sojasås
2 msk risvin (eller torr sherry)
l dl buljong, gärna kycklingbuljong
l tsk majsena
Salt och peppar


Så här gör du:

l. Finhacka skinka, fläskkött, ingefära och schalottenlök och blanda med risvin (sherry), buljong, sojasås, sesamolja, majsena och kryddor. Vispa upp ägget.

2. Forma 4-5 stora bullar av smeten. Om smeten inte håller ihop tillsätt ytterligare lite buljong och majsena. Vänd sedan bullarna i det vispade ägget och därefter i majsena. Hetta upp olja och fritera bullarna i l minut. Ta upp dem och ställ åt sidan.

3. Skär de stora kålbladen mitt av, de små kan lämnas hela. Skölj kålen. Hetta upp 2 msk olja i en gryta, salta och stek kålbladen i l minut. Blanda såsingredienserna och tillsätt dem.

4. Låt hälften av kålbladen ligga kvar på bottnen av grytan, lägg köttbullarna ovanpå och täck över dem med resten av kålbladen. Låt sjuda under lock i 20 min på svag värme. Tillsätt eventuellt lite buljong.

5. Lägg köttbullarna på ett fat, lägg upp kålen runt om varje bulle och häll över såsen. Garnera eventuellt med tunnstrimlad vårlök.