Barrunda längs Bund

Text Per Camenius, FokusKina # 2020 - 1

Det är eftermiddag och jag landar i Shanghai. Har haft några tuffa dagar i Shangri-La, Yunnan, och irritationen har fortfarande greppet om mig. Det är inte så allvarligt att jag måste dränka mina sorger men jag behöver definitivt något som piggar upp. Vad gör man då i Shanghai när man bara har en kväll och en bit in på natten på sig? 

För mig blev det självklara svaret att finna en plats längs Huangpufloden med utsikt över The Bund och mot Pudong. Varför? Om man upplevde Kina redan under tidigt 1970-tal finns det i dag inte någon bättre plats att sätta sig ner på och fråga sig själv, vad hände? Alltså fundera över Kinas utveckling. Men det gick inte som jag planerat. Man kanske skulle försöka göra lite nytta, tänkte jag. Som att skriva ner några kommentarer om platser längs The Bund. Barer, typ. Sagt och gjort.

Jag är ingen bar- eller drinknörd, därför sökte jag mig inte till någon av de verkligt exklusiva etablissemangen eller nattklubbarna och inte heller till någon Cigar Lounge. Inte heller besökte jag någon av de tre barer som finns med på listan Asia’s 50 Best Bars – Sober Company, Speak Low och Union Trading Company. Jag höll mig strikt till The Bund, eller East Zhongshan Road som den nu heter.

Min barrunda började på No 2, The Bund där Long Bar huserar i det som under kolonialperioden hette Shanghai Club Building. Hela byggnaden utgörs i dag av hotellet Waldorf Astoria Shanghai on the Bund. Den gamla koloniala klubben var hemvist för den manliga delen av Shanghais brittiska elit och hette ursprungligen The Correspondent's Club. Barens främsta inredningsdetalj var den 34 meter långa bardisken med sin svart-vita marmorskiva. Nu finns en kopia av originalet på plats, därav namnet Long Bar. Mörka väggpaneler, stora långsamt snurrande fläktblad i taket, soft gammal jazz i bakgrunden (live jazz på tisdag- och lördagskvällar) och glest med gäster. Utsikten mot The Bund och floden är obefintlig. Men är man på Waldorf Astoria ska man väl ändå ta en Manhattan? Jag sätter mig vid den långa bardisken, professionella bartenders serverar oliver, jordnötter och snacks med chilismak till drinken. Men det hjälper inte. Long Bar andas svunna tider och känns mossig. Om jag vänder mig om, kommer säkert Humphrey Bogart att stå där. Inget fel på Humphrey men jag tackar ändå snabbt för mig och drar vidare.
waldorfastoriashanghai.com/en 

Long bar, sämst i klassen.

RUNT HÖRNET, i korsningen vid No 5, The Bund går jag några tiotal meter in till entrén på No 20, Guangdong Road. Byggnaden stod färdig 1925 och hade planerats för det japanska bolaget Nisshin Kisen Kaisha Shipping Company. Hissen tar mig upp till sjunde våningen och M on the Bund. Michelle Garnaut, en australiensisk entreprenör och visionär öppnade 1999 restaurangen M on the Bund som kom att förändra Shanghais internationella bar- och restaurangvärld, och starkt bidra till att The Bund vaknade ur sin törnrosasömn. Om man vistats en tid i Kina och suktar efter västerländska smaker och drycker är ”M” det perfekta valet. Maten, atmosfären och utsikten inifrån restaurangen mot Pudong, men särskilt utsikten från den stora terrassen, är magnifik. Men vi skulle inte prata mat, vi skulle prova drinkar. Därför – efter ett besök ute på terrassen – väntar restaurangens bar, Glam. Men Glam är mycket mer än en bar, det är även lounge och restaurang. Och drinklistan är formidabel. Beställ en Gin Tonic och välj mellan 23 gin- och fem tonicsorter. Räkna med att betala 120–245 kr beroende på ditt val. I det spannet ligger alla drinkpriser längs The Bund, de flesta hamnar runt 120–175 kr. Glam har flera specialare för det priset:
SHANGHAI MULE上海骡子 Absolut Vodka, M’s Special Homemade Ginger Beer, Osmanthus Flower Jam served with Freshly Squeezed Lime, Ginger and Mint on crushed Ice, 170 kr. 
SHANGHAI MOJITO 上海莫吉托 Havana 7 Years Rum, Mancino Bianco Ambrato Vermouth,Mandarin Orange, Fresh Lime & Mint with crushed ice, 150 kr.
SHANGHAI SLING 上海司令 Peddler’s Shanghai Gin, Fresh Pineapple, Luxardo Cherry Brandy, Crawley’s Grenadine, DOM Benedictine, Pierre Ferrand Dry Curacao, Fresh Lime & Angostura Bitters, 200 kr. 
SHANGHAI DREAM 上海之梦 Shanghai Made Peddlers Gin infused with Shanghai Dream Tea, St. Germain Elderflower Liqueur, Kuei Hua Chen Chew, Fresh Lime & Egg White, shaken like a fluffy dream, 150 kr.
m-restaurantgroup.com


JAG FORTSÄTTER LÄNGRE upp längs The Bund och passerar No 18, en fastighet som Chartered Bank of India, Australia and China (senare Standard Chartered Bank) 1893 tog över från Oriental Bank. Bar Rouge på sjunde våningen är ett grymt häftigt och fullgånget 

partyställe med live DJ, gjort för den som vill skaka loss rejält. Sexistiskt skriver någon på Tripadvisor. Storslagen utsikt från terrassen. Entré 100 yuan som inkluderar en drink. Öppet sönd–onsd 18.00–02.30, torsd–lörd 18.00–04.00.
barrougeclubs.com/sh

GÅR VIDARE OCH stegar in genom svängdörren till Peace Hotels lobby. Det gamla klassiska hotellet i korsningen No 20, Nanjing East Road/No 20, The Bund drivs nu av Fairmont, en lyxhotellkedja som ingår i Accor Hotels, ett av världens största hotellföretag. Fairmont har lyxrenoverat sönder gamla Peace och gjort det riktigt tråkigt. Men Peace är Peace så jag tar hissen upp till Peace Hotel’s Rooftop Bar. För att kunna se över buskplanteringen på terrassen behöver man vara minst två meter lång, kanske mer, så utsikten imponerar inte på mig (jag är numera bara 180 cm, man krymper ju med åldern). I högtalarna 1940- och 50-talsjazz. Här serveras öl, bubbel, viner och drinkar. Men lite handfallen service och drinkarna kommer från någonstans inne i hotellet. Swatch Art Peace Hotel (tidigare namn Central Hotel, Palace Hotel och Peace Hotel South Wing) på No 19, The Bund har en betydligt häftigare Rooftop Bar, om det bara är utsikten man är ute efter. På vägen ut från Peace tittar jag in på den gamla jazzklubben på entréplanet som utvecklats till en tragisk och kladdig historia. Men kvällens bartender är flink. På fokuskina.se finns en film som visar när han blandar min Cosmopolitan.
fairmont.com/peace-hotel-shanghai/

PÅ NO 27, The Bund fanns redan i mitten av 1800-talet högborgen för en av kolonialismens och den brittiska imperialismens kommersiella spjutspetsar, det opiumsmugglande Jardine, Matheson & Co. Den pampiga fastigheten har nu bytt namn till The House of Roosevelt. Roosevelt Investments har sitt huvudkontor på Manhattan och är synnerligt aktivt i såväl Hongkong som Shanghai. Här hittar jag The Roosevelt Club (Members only), Sky Restaurant (med en av Kinas mest exklusiva vinkällare) och uppe på taket – Roosevelt Sky Bar. Den här baren skiljer sig från alla andra längs The Bund. Den försöker inte tävla i samma division, den är i det närmaste anspråkslös, även om drinkmenyn är mycket omfattande. Det här är stället för den som vill hänga ute en kväll utan några större anspråk på miljö, inredning eller elegans. Publiken är yngre, musiken är modernare och utsikten över Huangpu, The Bund och Pudong är magnifik. Jag får för mig att många firar after work här. Öl, vin, bubbel och drinkar serveras men snacks lyser med sin frånvaro. På taket finns också några inglasade rum och något som liknar ett partytält, ofta utnyttjade för företagsarrangemang. Sky Bar – en uppfriskande och härlig överraskning!
27bund.com/roosevelt-sky-bar

ORKAR JAG EN till, en sista? Jodå! Den bar som återstår är nämligen inte vilken som helst. På No 33, The Bund låg en gång ConsulateGeneral of the United Kingdom på en stor tomt som rymde flera byggnader. Under tidigt 1980-tal hyste det tidigare brittiska Assistant Judge's House specialbutiken för utländska turister – Friendship Store – där inga kineser fick handla, förrän senare när utlänningarnas intresse för sortimentet svalnat. 2009 slog det 5-stjärniga hotellet The Peninsula Shanghai upp portarna på delar av den här tomten. Jag går in genom Peninsulas sidoentré på No 32, The Bund och tar hissen upp till Sir Elly’s Terrace på fjortonde våningen. Jag har tur, får ett bord längst fram på den sida som vetter upp mot floden. Härifrån ser jag ner mot Roosevelt Sky Bar och ända bort till Waldorf Astoria där kvällen började. Om jag går upp en halvtrappa till disken där bartenders håller till ser jag rakt ner mot Suzhou Creek och det läckert upplysta art deco-hotellet Broadway Mansions. Terrassbaren är elegant men ändå avslappnad och personlig med överraskande modern musik på lagom soft volym, känslan är rätt mycket cool lounge. Snabb, personlig och diskret service, generöst med moderna snacks (bl. a. jordnötter med chili, toppen!). Drinklistan är mycket omfattande. Här finns till exempel den japanska ginsorten Roku och Fever-Tree Mediterranean Tonic som båda numera finns även i Sverige. Dessutom bjuder Sir Elly på den absolut bästa utsikten. Här blir jag sittande, njuter av situationen och utsikten.

Det här är baren för den som vill sitta i egna tankar och insupa den magiska utsikten.
peninsula.com/en/shanghai/hotelfine-dining/sir-ellys-terrace-rooftop-bar

LÄNGS THE BUND SKA ska man definitivt sitta utomhus, för upplevelsens skull. Tack för att det inte regnade denna barrundekväll, mumlar jag och blickar upp mot himlen, och vandrar (lätt vinglig) vidare genom natten mot mitt hotell.