Två nya palatsmuseer

Södra av Nationella palatsmuseet, Chiayi, Taiwan. Foto: wikipedia       
Text: Johan Fresk  FokusKina # 2024 -3                   

Under de senaste årtiondena har ett antal nybyggda museer öppnat i Kina, Hongkong och Taiwan med vitt skilda inriktningar och teman. Under sommaren besökte jag två ”nya” museer som båda visar upp samlingarna från Den förbjudna staden: Hongkongs palatsmuseum som öppnade 2022 och Det nationella palatsmuseets södra filial i Chiayi, Taiwan, som öppnade redan 2016. 

Hongkongs palatsmuseum

Hong Kongs palatsmuseum är ett nytt museum byggt för att bland annat ställa ut föremål från Palatsmuseet i Peking. Det nya museet i Hongkong har en yta på 10 000 kvadratmeter och började byggas i början av 2018 och stod klart i juni 2022. Museet kostade 3,5 miljarder Hongkongdollar, och bygget betalades av en donation från Hong Kong Jockey Club. Den arkitektoniska utformningen av museet utfördes av Yim Xunqi som även arbetat med museer i Guangdong och Yunnan. Museet organiseras och drivs av ett helägt dotterbolag till Västra Kowloons kulturdistrikt, där även museet M+ som introducerades i FokusKina #2 2024 är beläget.

Palatsmuseet i Hongkong i Kowloons västra kulturdistrikt. Foto: Palatsmuseet i Hongkong

Hongkongs palatsmuseum är vackert beläget vid västra stranden i Västra Kowloons kulturdistrikt. Byggnaden har en modern arkitektonisk design och försöker förena tre huvudelement: traditionell kinesisk bildkonstkultur, traditionell kinesisk rumslig kultur och modern stadskultur i Hongkong. Museet, som har sex våningar och en total yta på cirka 10 000 m2, har nio utställningsgallerier (totalt 7 600 m2) och en föreläsningssal med 400 platser, samt ett stort antal offentliga utrymmen såsom atrier, souvenirbutiker och restauranger.

Museets huvuddel är en omvänd trapetsformad byggnad som till utseendet påminner om ett stort fyrkantigt stativ med en ihålig uteplats. Bottenvåningens lobby har naturligt ljus, och entréporten har målats i cinnoberrött, som är en referens till den dekorativa utformningen av den Förbjudna Stadens dörrknoppar.

Det kommer att finnas såväl permanenta som specialutställningar. De fasta utställningarna ska byts ut vartannat år och visa föremål med anknytning till kulturhistorien i Pekings kejserliga palats och livet i palatset, medan de övriga salarna visar målningar, kalligrafi, keramik och andra föremål från palatsets samlingar.

För öppningsutställningen kommer palatsmuseet i Peking att låna ut drygt 900 föremål till Hongkongs palatsmuseum, som täcker ett brett spektrum av Pekingmuseets samlingar och spänner över en period på 5 000 år. Utställningsperioderna sträcker sig från en månad till mer än ett år. Eftersom antika målningar och kalligrafi på papper eller siden är mycket känsliga för ljus, temperatur och luftfuktighet måste vissa av föremålen roteras.

Hongkongmuseets tillkomsthistoria har kritiserats för att vara toppstyrd och i avsaknad av en egentlig konsultationsprocess. Initiativet tycks ursprungligen ha kommit från Palatsmuseet i Peking som frågat om det fanns en möjlighet att visa upp delar av deras samlingar i Hongkong. Den dåvarande chefen för administrationen (2012–2017) och sedermera chefsministern (2017–2022) i Hongkong Carrie Lam hakade på denna informella förfrågan och kontaktade även Hong Kong Jockey Club som lovade att säkra finansieringen. Därmed behövdes ett beslut i ärendet inte fattas av den lagstiftande församlingen i Hongkong, och förslaget om museet kom som en överraskning för många.

Som besökare imponeras jag av den moderna utformningen av lokalerna och den professionella exponeringen av föremålen även om det ibland känns som om kuratorerna har försökt få plats med lite för många föremål. Texterna är föredömliga och finns på både kinesiska och engelska för alla föremål. Det finns restauranger i olika prisklasser och en välfylld souvenirbutik att handla i. Priset för ett besök med tillträde till alla utställningar betingar runt 200 kronor.

Förutom att visa upp konst- och kultursamlingarna från Palatsmuseet i Peking och andra världsberömda museer, har Hongkongmuseet som mål att bygga upp en distinkt samling av egna föremål som visar Hongkongs samlarkultur. Gensvaret för museets vision har varit stort och museet har redan mottagit ett antal donationer, såväl stora som små, av värdefulla föremål. Hongkongs paltsmuseum kommer liksom M+ att bli självklara stopp för den som besöker Hongkong i framtiden.

Rökelsebehållare med emaljinläggningar tillverkad i Jingdezhen, Kangxi (1662–1722). Palatsmuseet i Hongkong. Foto: Johan Fresk

Det nationella palatsmuseets södra filial i Chiayi, Taiwan

Nationella palatsmuseet i Taipei är känt för sin samling av kinesiska föremål. De flesta av dem kommer från Den förbjudna staden i Peking, där man förvarade dyrbara föremål som den kejserliga familjen samlat på sig under tusentals år. Samlingen uppgår till nästan 700 000 föremål och omfattar antikviteter, målningar och kalligrafi, historiska dokument och sällsynta böcker samt asiatiska föremål, vilket gör den till en av världens mest unika samlingar av kulturföremål.

Palatsmuseets södra filial i Chiayi är inget nybyggt museum. Den södra filialen öppnade redan 2016 men är fortfarande okänd för de flesta. Det ensliga läget på Chiayi-slätten gör det ganska otillgängligt från de större städerna i södra Taiwan och redan från början riktades kritik mot placeringen. Museet är emellertid mycket naturskönt beläget vid två konstgjorda sjöar om är förbundna med ett vattenfall. Som besökare går du från torget vid den södra ingången och korsar sjön över en vacker bro för att komma in i lobbyn på museets första våning. Längs den konstgjorda sjön finns en grön korridor med verk av konstnärer från hela världen. Hela utomhusparken är ca 20 hektar.

Huvudbyggnaden är ritad av Yao Renxi och är 29 meter hög. Museets form utgörs av korsningen mellan tre strömlinjeformade kroppar och designelementen är drakar, elefanter och hästar, som symboliserar kulturutbytet mellan Kina, Indien respektive Persien. Museets huvudbyggnad består av fyra våningar och en mezzaninvåning, med en total golvyta på ca 38 000 m2, inklusive ca 8 800 m2 utställningshallar (5 200 m2 avsedda för de permanenta utställningarna och 3 600 m2 för de särskilda utställningarna) samt ca 5 000 m2 ekonomiutrymmen. Museet har också det första muslimska bönerummet på ett museum i Kina. Det finns fem permanenta utställningshallar, en multimedieutställningshall, två tematiska utställningshallar och ett kreativt center för barn.

Globformad vas med lotus- och drakdekorationer, underglasyrblå. Yongle (1402–1424). Södra filialen av Nationella palatsmuseet, Chiayi, Taiwan. Foto: Johan Fresk 

Nationella palatsmuseets södra filial planeras bli ett museum för asiatisk konst och kultur, som integrerar kinesisk kultur, taiwanesisk kultur och föremål från olika asiatiska länder. Museets inriktning har dock blivit en politisk stridsfråga, där DPP som förespråkar ett mer asiatiskt inriktat och KMT som förespråkar ett mer kinesiskt inriktat museum står emot varandra. Detta strider också mot Nationella palatsmuseets karaktär av att vara ett huvudsakligen kinesiskt museum.

Men visionen för museet verkar nu ha stabiliserats och ledstjärnan är att ”olika civilisationer i den östasiatiska kultursfären, inklusive den kinesiska civilisationen, har kommunicerat och interagerat med varandra i den vidsträckta panasiatiska regionen sedan urminnes tider, bland annat genom Sidenvägarna både till lands och till sjöss. Ur ett makroperspektiv är det därför lätt att upptäcka att vissa föremål som ursprungligen klassificerats som kinesiska också bär andra asiatiska drag, medan vissa reliker som tros härröra från Nordostasien eller Sydostasien visar spår av kinesiska kontakter.”

Trots sitt vackra läge, sin moderna arkitektur och intressanta utställningar så känns detta som en blek kopia av Palatsmuseet i Taipei, och om du inte har ett speciellt intresse för någon av de tillfälliga utställningarna eller för modern museiutveckling är det svårt att rekommendera ett besök för den som inte reser runt som turist i södra Taiwan. Snabbtåget stannar i Chiayi och det är möjligt att ta buss eller taxi direkt till museet om man vill göra en dagstur från Taipei.'