Attackera sig själv med eget spjut

ZÌ XIĀNG MÁO DÙN - ATTACKERA SIG SJÄLV MED EGET SPJUT

I kinesiskan uttrycker man något som är motsägelsefullt med orden ”mao dun” (spjut och sköld). Termen lär komma från en berättelse som ligger bakom talesättet ”Zi xiang mao dun”, att attackera sig själv med eget spjut.

För mer än ett par tusen år sedan var det en man som levde i staten Chu i dagens mellersta och södra Kina under perioden De stridande staterna (476–221 f.v.t.) och som begav sig till marknaden för att sälja spjut och sköldar, vapen som var vanliga och eftertraktade vid den här tiden. Vid marknadsplatsen samlades en liten grupp människor runt honom för att titta på varorna han sålde. Mannen beslöt sig för att försöka sälja sköldarna först och argumenterade för dessa:

”Se på mina sköldar. De är de starkaste i hela världen. Det finns inget som kan sticka igenom dem.”

Några av spekulanterna kom närmare och undersökte sköldarna men kunde inte finna att det var något speciellt med dem, så ingen var intresserad av att köpa.

Försäljaren blev lite otålig och beslöt sig för att snabbt börja bravera över spjuten: ”Kom och titta närmare på mina spjut. Det är de vassaste vapnen ni någonsin kan hitta. Det spelar ingen roll hur stark en sköld är, de här spjuten kan tränga igenom lika lätt som en nål sticker igenom ett papper.”

Efter att ha hört försäljarens argument trädde en man fram ur hopen och sa: ”Nyss talade du om att dina sköldar är de starkaste i världen och nu påstår du att dina spjut är de vassaste. Vad skulle hända om du använder dina spjut mot dina sköldar?” På detta kunde försäljaren inte ge något svar.

När människor i Kina idag motsäger sig själva beskriver man det som att de ”attackerar sina sköldar med egna spjut”.

TEXT: CHRISTINA NYGREN