Beijing Talks - Vilket Kina?
Nu är jag tillbaka hemma. Och nu är det mitt år, mitt alldeles eget Apans år. Om det och mig själv ska jag återkomma framåt midsommar, såvida redaktör Skägget Fresk inte sätter krokben för mig.
Ja, jag har återvänt till Peking. Men till vilket Peking, vilket Kina?
Till det Kina där – under min frånvaro – Kommunistpartiet passat på att meddela pensionerade partimedlemmar att de inte får omfatta någon religion eller vara troende, inte får medverka i religiösa aktiviteter och resolut måste stå emot och bekämpa sekter och kulter. Till det Peking där partiet stängt Zhongze Women’s Legal Counselling and Service Centre, en frivilligorganisation som bistått misshandlade och kränkta kvinnor att kräva sin rätt. Var det inte Xi Jinping som inför ett FN-möte i höstas skröt om Kinas insatser för jämlikhet och kvinnors rättigheter?
Till det Kina där pastor Bao Guohua, som vägrat montera ned korset från sin kyrka i provinsen Zhejiang, dömts till fjorton års fängelse för korruption och för anstiftan till störade av den sociala ordningen. Hans fru Xing Wenxiang fick tolv år för samma brott. Vilken tillfällighet att just de dömdes som korrupta.
Till det Peking där antalet USD-miljardärer under 2015 ökat med 47 procent. När Apans år inleddes uppgick skaran till 100 personer. Bra jobbat, för att använda det Corporate Bullshit-språk som jag lärde mig i Sverige. Rikast i Peking är Wang Jianlin, ägare av Dalian Wanda, vars nettotillgångar uppgår till cirka 220 miljarder svenska kronor. Bra jobbat, i synnerhet som den kinesiska ekonomin gått ner i varv rätt rejält. New York har förpassats till silverplats med 95 rikingar av samma kaliber. Bronsmedaljen knep Moskva (66) tätt följt av Hongkong (64) och Shanghai (50). På riksnivå har Kina tagit ledningen över USA med 568 mot 535. Apropå miljarder, vem vann miljonchanserna jag erbjöd i förra Beijing Talks? De två giganter som gömde sig i texten
var Frank Zappas Mothers of Invention (We’re Only in It for the Money) och Tomas Tranströmer (…blir aldrig färdig och det är som det ska). De lyckligt lottade som får en Trisslott är Eva Karlsson i
Lindesberg, Gustav Eriksson i Jönköping och Per-Anders Lundström i Porrajärvi. Lycka till!
Till det Kina där de försvunna bokförlagsmänniskor jag berättade om i december plötsligt dök upp i statlig TV och ”erkände sina brott”. Varefter de nu börjat visa sig i Hongkong igen, helt ovilliga att på något sätt kommentera vad som hänt. Skrämda till tystnad, säger någon. Säger vi. Vi – jag Sun Wukong och min svennevän – anar att delar av innehållet i de böcker man sålt läckts från politiska konkurrenter till Xi Jinping. Närmare bestämt från kretsar som är lojala mot en intrigerande Jiang Zemin, den förre partiledaren och presidenten. Han som inte alls påminner om en padda, ni vet. Bokmarknaden i Hongkong blev därmed ett slagfält för partielitens kamp om makten och pengarna. Den ledande förläggaren, svenske medborgaren Gui Minhai är, när jag sätter punkt för den här gången, inte frigiven.
Hört på sta’n av Sun Wukong 孙悟空