Lita på en gammal häst

Lita på en gammal häst

Text Christina Nygren FokusKina # 2018 - 4


Historien bakom det populära talesättet Lao Ma Shi Tu beskriver hur en gammal häst räddade livet på tusentals soldater år 633 före vår tideräkning. Hertig Huan av staten Qi (under Zhoudynastin, 1027-221 f.Kr.) ledde då en stor arme för att invadera vasallstaten Guzhu i det nutida Tangshanområdet i nordöstra Kina.

Invasionen var framgångsrik men tog lång tid på grund av de vidsträckta avstånden och den komplexa geografiska situationen. När operationen var över och Qis trupper skulle vända tillbaka hem i triumf hade det redan blivit vinter.

Den bitande, hårda kylan hade medfört att inga växter fanns kvar på fälten och det omgivande landskapet hade undergått stor förändring. Detta medförde att Qis trupper blev desorienterade och snart kom på avvägar i en djup dalgång. Ett halvt dussin spaningsgrupper sändes ut för att orientera sig om hemvägen men alla misslyckades i sitt uppdrag.

Efter några dagar blev hertig Qi otålig och bekymrade sig för att de aldrig skulle kunna hitta vägen tillbaka. Han sammankallade sina rådgivare för att finna en lösning. En animerad diskussion uppstod men denna ledde inte till någon utväg.

Slutligen steg Guan Zhong fram, en skärpt och kunnig militärrådgivare, och kom med ett förslag: "Någon har talat om för mig att gamla hästar alltid hittar vägen hem. Varför inte söka efter en gammal häst som har tjänat hos oss sedan början av den här expeditionen och låta den leda oss rätt?".

De fann endast en enda sådan häst som mirakulöst ledde de nödställda och utmattade trupperna ut ur dalen på en slingrande och gropig stig.

Idag används uttrycket Lao Ma Shi Tu för att beskriva en människa med stor kunskap och som besitter lång erfarenhet. I Sverige finns det motsvarande talesättet "Gammal är äldst" som betonar vikten av ålder och livsvisdom.