Jiaozi - Dumplings

Jaozi 饺子 - Dumplings

Dumplings – knyten med fyllning – är en av de mest karaktäristiska rätterna i det kinesiska köket. Dumplings är något som alla kinesiska husmödrar måste kunna laga och ofta har sina alldeles egna recept på.

Följande recept togs fram av Dr Wan efter ”Lär dig göra dumplings” aktiviteten i Göteborg. 

Ingredienser / 35 st för 2-3 pers

Fyllingen

3 blad kinakål eller selleri

500 g fläsk- eller nötfärs

1 dl hackad salladslök eller gul lök

2 dl hackad räkor

2 msk hackad ingefära

1 tsk salt

1 msk soja

några droppar sesamolja

Dumplingdeg

3 dl vatten

7 dl vetemjöl

Så gör du dumplingdeg

1. Blanda vatten lite i taget med vetemjöl tills det blir en mjuk deg. Det går också bra med degmaskin.

2. Lägga degen i en plastpåse och låt stå över natten.

Så gör du fyllningen

1. Koka kinakålen i 2-3 minuter. Skölj med kallt vatten och pressa ur vattnet. Hacka i små bitar.

2. Hacka salladslök/gullök, hacka ingefära.

3. Blanda fläsk- eller nötfärs med 1d vatten, rör i samma hål, blanda med resten ingredienser till det blir en seg massa.

4. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.

Så här gör du dumplings

1. Fyll ⅔ vatten i en 5L kastrull, låt det kokas upp.

2. Lägg i en dumpling i taget, rör om i vattnet så att den inte fastnar i botten. Lägg på locket tills det kokar, häll i ett glas vatten, låt det koka upp. Repetera 2 gånger till.