/
Gong bao ji ding – K yckling med jordnötter
/ Laga din egen Kinamat / Artiklar från FokusKina i urval

Gong bao ji ding – K yckling med jordnötter


Text Christina Nygren FokusKina # 2016-1


Gong Bao Ji Ding

En omtyckt och mycket välkänd maträtt i Kina. Tillredningsmetoden är xiao chao (”liten wok”) där alla ingredienser läggs i woken i tur och ordning. Med kicken från brynt chili, pirret från sichuanpepparn och mild sötsur sås är den en typisk smakkombination från Sichuan.

För att göra rätten vegetarisk kan man använda sojabitar eller quorn i stället för kyckling.


Ingredienser / 4 pers

2 kycklingfiléer, 300-350 g

3 vitlöksklyftor

Motsvarande mängd färsk ingefära 4-5 salladsloökar

En handfull torkad chili, ca 10 stycken

2 msk matolja

1 tsk hel sichuanpeppar

75 g rostade jordnötter (osaltade)

Marinad

1/2 tsk salt

2 tsk ljus sojasås

1 tsk shaoxingvin eller halvtorr sherry

1 1/2 tsk potatismjöl eller maizena

Sås

1 msk strösocker

3/4 tsk potatismjöl eller maizena

1 tsk mörk sojasås

1 tsk ljus sojasås

1 msk svart risvinäger (helst Chinkiang-(Zhenjiangvinäger)

1 tsk sesamolja

1 msk kycklingbuljong eller vatten

Så här gör du

1. Skär kycklingen i små tärningar 1,5-2 cm. Blanda marinaden och lägg i kycklingbitarna tillsammans med 1 msk vatten. Låt marinera medan resten av ingredienserna förbereds.

2. Skala och skiva vitlök och ingefära tunt. Hacka salladsöken så bitarnas storlek matchar kycklingen. Halvera chilifrukterna och skrapa bort kärnorna.

3. Blanda såsingredienserna i en bunke.

4. Hetta upp woken på hoög värme, häll i olja, chilifrukter och sichuanpeppar och woka tills chilin blivit mörk men inte bränd (ta bort dem från woken om det behövs för att förhindra att de bränns).

5. Lägg snabbt i kycklingen och woka på hög värme under ständig omrörning. Så snart kycklingbitarna lossnar från varandra, tillsätt ingefära, vitlök och salladslök. Fortsätt woka tills kycklingen är genomstekt.

6. Rör om i såsen och häll ner den i woken under fortsatt omrörning så allt blandas. Så fort såsen har blivit tjock och blank, lägg till jordnötterna, rör om och servera med ris.