Tang cu jian yu – Sjuden fisk i sötsur sås

Text Christina Nygren FokusKina # 2019 - 1
Denna rätt kan tillagas med alla vanliga typer av havsfisk som lax, torsk, kolja eller flundra.
Ingredienser
400 g fiskfile
2 msk sojasås
1 tsk färsk riven ingefära
salt
peppar
1 msk mjöl
Till degen:
1 ägg
3 msk vetemjöl
2 msk majsena
1 msk grisflott lister (kan ersättas av smör)
salt
peppar
1-2 msk kallt vatten
Till såsen:
2 msk tomatketchup
2 msk ättika
2 msk socker
4 msk grönsaksbuljong
1 msk sojasås
1 msk majsena, utrörd i vatten
1-2 vitlöksklyftor, finhackade 1 msk olja
Dessutom:
olja till fritering
1 liten strimlad röd paprika
1 liten strimlad grön paprika
Så här gör du:
1. Skär fisken i ca 6 cm stora bitar. Blanda sojasås, ingefära, salt och peppar. Gnid in fisken med detta och vänd den i mjöl.
2. Blanda ingredienserna till degen. Blanda ingredienserna till såsen. Hetta upp oljan till friteringen.
3. Vänd fiskbitarna i degen, bryn dem hastigt var för sig i oljan och ta upp dem. När alla bitar är brynta, lägg tillbaka dem i oljan och låt sjuda tills de är gyllenbruna. Ta upp dem, låt oljan rinna av och lägg dem på ett fat.
4. Fritera paprikan i samma olja i 1/2 minut. Ta upp den och lägg den tillsammans med fisken på fatet.
5. Hetta upp 1 msk olja i pannan, häll i såsen och värm upp den tills den kokar och tjocknar. Ta den av spisen och häll såsen över fisken och paprikan. Servera med ris.