Shao rou - Grillat fläskkött

Text Christina Nygren  FokusKina #2019 - 2

En rätt som grundar sig på kantonesisk mattradition och som vanligtvis serveras på restauranger i södra Kina, Den smakar lika gott nygrillad som kall och kan serveras som förrätt eller mellanrätt tillsammans med ris och andra tillbehör, För vegetariskt alternativ kan man använda quornfile.

Ingredienser:
400 g magert fläskkött, helst filé
sojasås

Till marinaden:
1 msk risbrännvin (eller okryddat brännvin)
3 msk sojasås
1 msk socker
salt
fem kryddor

Till pastan:
1 msk röd bönpasta
1 msk bönsås
1/2 msk sesampasta
1/2 tsk socker
3 msk sojasås

Till såsen:
2 msk mörk sojasås
1 dl sirap eller honung
1 msk socker

Så här gör du:
1. Skär köttet i 15-20 cm långa och cirka 3 cm tjocka strimlor, Blanda ingredienserna till marinaden, Vänd ner köttbitarna i marinaden och låt dem ligga i ungefär 1/2 timme.
2. Blanda ingredienserna till pastan och värm ugnen till 225 grader.
3. Ta upp köttet ur marinaden och pensla det runtom med pastan. Grilla det på galler i 10minuter på vardera sidan, Pensla översidan med sojasås och grilla i ytterligare 5 minuter, Upprepa samma med undersidan.
4. Blanda under tiden ingredienserna till såsen och hetta upp den hastigt. Ta den från spisen och låt den svalna lite, Vänd köttet i såsen, ta upp det och låt vila någon minut. Upprepa detta ytterligare två gånger.
5. Skär köttbitarna på tvären i skivor och servera dem ljumma. Eller låt köttet svalna innan det skärs i skivor och serveras.


SUAN RONG XI LAN HUA – Vitlöksstekt broccoli

Ingredienser:
1 stånd broccoli (ca 400-500 g)
5-6 vitlöksklyftor
olivolja
salt 

Så här gör du:
1. Skär broccolin i lagom munsbitar, Koka upp vatten med 1 msk salt. Lägg i broccolin och koka den i 1 minut. Ta upp, skölj den i kallt vatten och låt rinna av.
2. Finhacka vitlöken.
3. Fräs broccolin i olivolja tillsammans med lite salt i 3-4 minuter.
4. Tillsätt vitlöken och låt fräsa tillsammans i 1 minut. Ta upp och servera