Xiangzis Guotie (Stekta degknyten)

Text Christina Nygren FokusKina # 2017 - 4


Ingredienser

Till degen

7 dl vetemjöl

3-4 dl vatten

Fyllning

4 ägg

1/2 kg kinesisk gräslök (jiu cai)

2 cm ingefära

1-2 hg räkor (kan uteslutas)

Salt efter smak

1/2 tsk sesamolja



Gör så här

l. Knåda degen tills den är jämn och fast. Den skall släppa från skålen men fortfarande vara något klibbig. Låt vila i ett par timmar.

2. Skär gräslöken i 3-4 mm stora bitar. Hacka ingefäran mycket tunt.

3.Vispa ihop äggen lätt och stek i olja under omröring på medelvärme utan att smeten blir brun. Tillsätt ingefäran. Salta efter smak. Låt svalna.

4. Dela degen i tre delar och varje del i 15-20 bitar. Rulla varje bit till en liten boll och platta till den. Kavla ut till rundlar som är 7-8 cm i diameter.

5. Blanda de stekta äggen med gräslöken och sesamoljan (samt ev. finhackade räkor). Lägg en msk av fyllningen på en rundel och nyp ihop väl till ett knyte.

6. Häll 2-3 msk olja, gärna jordnötsolja, i en wok eller stekpanna och bryn någon minut. Häll på vatten så det når upp till halva knytena och lägg på ett lock. När vattnet har kokat bort är degknytena färdiga. Välv upp på serveringsfat med den brynta sidan uppåt.

Servera eventuellt med sojasås eller kinesisk brun vinäger att doppa knytena i.