FokusKina har öppnat en helt ny hemsida

Text Inger Ruggiu  FokusKina # 2020 -2   


För drygt ett år sedan fick FokusKinas tidskrift ny form och nytt utseende och nu är det dags att även gå vidare till en ny hemsida med nya funktioner och fräschare utseende. Eftersom tidskriften är vår förenings högsta prioritet ville vi ha en hemsida som lyfter fram den på ett bättre sätt än tidigare – men som också kompletterar den och tipsar om annan kinaläsning än vår egen. Och självklart, som fungerar att ta del av via mobilen.


Vad är den viktigaste skillnaden mellan den nya och den gamla hemsidan?

Förutom det fräschare utseendet är den nya hemsidan mer överskådlig och lättmanövrerad. Den bjuder både på helt nya inslag och betydligt mer från tidskriftens utgivning. Under Artiklar i urval finns ett stort antal artiklar från tidigare nummer och fler kommer successivt att läggas in. Dessutom, när ett nytt nummer distribueras, kommer alltid några aktuella artiklar från det numret att läggas upp.

Men vad är poängen med att besöka hemsidan om man redan får tidskriften i brevlådan?

Självklart finns där också många nyheter och förhoppningsvis intressant och spännande information för den som är medlem eller prenumerant och redan har läst många nummer av tidskriften. 

På startsidan finns en rubrik som vi döpt till Mer om Kina där man lätt hittar direktlänkar till Göran Leijonhufvuds kinablogg och Jojje Olssons omfattande nyhetssida om Kina. Där finns också en ingång till Krister Blombergs artiklar om olika skeenden av Kinas historia. Vi har även samlat en mängd andra lästips, allt ifrån länkar till svenska och internationella kinakännares artiklar, radio- och tv-program om Kina, internationella nyhetsbyråers notiser om Kina och mycket annat. 

Ett helt nytt och unikt inslag på startsidan är nyhetsflödet från olika media, Kina i svenska och internationella media. Vi vill göra det enkelt för den kinaintresserade, inte bara att läsa de senaste faktiska nyheterna utan också att se hur Kina beskrivs i media man vanligtvis inte tar del av, och hur bilden av Kina utvecklas. Klicka dig vidare från startsidan så finner du en mycket stor mängd artiklar. De svenska media som just nu finns med är Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen. Vi ville ha med även Sydsvenska Dagbladet men en betalvägg hindar effektivt all läsning från det mediet. De internationella media som just nu bidrar med nyhetsflöden är South China Morning Post (Hongkong), The Guardian (Storbritannien) och New York Times (USA). Vi försökte även få med kinesiska China Daily men deras RSS-flöde (nyheter som strömmar och ka ”hämtas” till vår sida) var alldeles för inaktuellt - och ”gamla nyheter” tycker vi inte det är någon poäng med att inkludera. Om man vill ta del av vad det officiella Kina säger kan man i stället gå till Mer om Kina.

Vi har också fräschat upp vårt Kalendarium. Där finns fortfarande detaljerad information om FokusKinas lokala aktiviteter i Skåne, Uppsala och Stockholm, men vi lägger också in information om relevanta föredrag, utställningar och andra Kinaaktiviteter som andra än vi själva arrangerar. Tipsa mig gärna om sådant som skulle vara värdefullt för den kinaintresserade att ta del av!

Och även om det känns långt borta i dessa coronatider vill nog många av oss se framåt och drömma om de fantastiska resor vi vill göra. På hemsidan finns information om våra aktuella medlemsresor (och även om många tidigare resor). Information om föreningen och styrelsen, kontaktuppgifter etc. har naturligtvis också en plats på startsidan.

Vad blir nästa steg?

Efter att vi sett hur sidan fungerar och vilket bemötande den får ligger ett nytt digitalt nyhetsbrev i pipeline. Meningen är att det ska börja utkomma inför hösten. Bland annat för att effektivare informera om FokusKinas lokala aktiviteter. Vi diskuterar också om vi kan få till en helt ny funktion för beställning av lösnummer av vår tidskrift i form av en ”onlinebutik”. Vi har ju en del tidigare nummer i lager, även nummer från den tid tidskriften hette Kinarapport. Men allt handlar om pengar och tid. Vi har köpt tjänsten att skapa och programmera den nya hemsidan men vi har, som vi tidigare skrivit om, ingen anställd eller någon som får något som helst arvode för att fylla hemsidan med innehåll, utan allt löpande arbete med den görs på ideell basis.

Avslutningsvis hoppas vi förstås att den nya hemsidan ska bidra till att FokusKina får nya medlemmar och prenumeranter!

Med önskan om en fin vår och mycket trevlig läsning!

Inger Ruggiu

webbredaktor@fokuskina.se