Ingemar Ottosson - Ny ordförande i riksföreningen
Kära läsare!
Sedan i våras är jag ordförande i riksföreningen, ett hedersamt uppdrag som jag gör mitt bästa för att utföra. Jag har varit medlem av FokusKina och dess föregångare sedan 2002. Inför årsslutet tar jag tillfället i akt att sända er min hälsning och några tankar i tiden.
Vi förenas alla av ett intresse för Kina, det väldiga landet i öster. En del av oss har sysslat med Kina mycket längre än jag, andra har ”upptäckt” landet på sistone. Anledningarna till att vi är intresserade skiljer sig också åt. Ofta har nyfikenheten väckts när vi rest i landet och sett det med egna ögon. För andra kan det bero på kinesiska filmer eller smakupplevelser på någon kinarestaurang. TCM (traditionell kinesisk medicin) och dess bakomliggande filosofi fascinerar också många. I mitt eget fall var det mötet med människor som gjorde att jag fick upp ögonen för kinesisk kultur.
Oavsett vilket, nutidens värld präglas av det häpnadsväckande faktum att Kina blivit ekonomisk och militär supermakt och eventuellt även kommer att passera USA i global styrka och inflytande. Vem hade anat det för några decennier sedan? Det som sker stort, sker tydligen tyst. Första gången Kina dök upp som ”spökskeppet” på den internationella radarn torde ha varit i samband med finanskrisen 2008. Det har blivit angeläget att veta mer om Mittens rike.
Nu går det inte en dag utan att Kina eller kinesiska intressen finns mitt i nyhetsflödet: Sydkinesiska havet, uighurerna i Xinjiang, motsättningen till Taiwan eller landstigningen på månens baksida. Ena dagen läser man om fastighetsbolaget Evergrande och dess svindlande affärer. En annan dag är det yran när Volvo Cars (ett kinesiskt företag) börsintroduceras. I bakgrunden till dagshändelserna skymtar en hårdnandemaktkamp mellan Förenta staterna och Folkrepubliken. Insatserna är höga och språkbruket ofta skarpt.
Mitt i svallvågorna kring detta, som ser ut som födelsen av en nyvärldsordning, befinner sig vårt lilla Sverige. Och i detta lilla land existerar vår förening. Enligt paragraf 1 i stadgarna är vi politiskt, religiöst och ekonomiskt obundna. Det slår vi vakt om i en tid av internationell polarisering. Vår roll är framförallt iakttagarens och utfors karens. Vi vill förstå vår värld, och utan kunskap om Kina är detta inte möjligt. Det är därför logiskt att vår tidskrift spelar en central roll för FokusKina. Samtidigt har vi förstås som vanligt andra verksamhetsfält också: bokcirklar, föredrag, filmvisning och (förhoppningsvis snart igen) medlemsresor.
Storpolitik är bara ett av skälen att vända uppmärksamheten österut. Ni vill kanske veta mer om kinesisk teknikutveckling, stadsplanering, miljömedvetande, sjukvård, skogsbruk och alla möjliga andra aspekter på hur det moderna samhället ser ut. Samtidigt är åtskilliga av er läsare nyfikna på kalligrafi, traditionell teater och historiska händelser eller personer. Kina är ett nästan outtömligt ämne för skribenter, och vi gläder oss över att kunna tillhandahålla kvalificerad information och analys kring teman som de nyss nämnda. Den information som bjuds oss i nyheterna är trots allt i regel knapphändig och fragmentarisk – förvånande när man beaktar att vi talar om ett land med 1,4 miljarder invånare och en oöverträffat rik civilisation.
Ni som läser detta har insikten och det goda omdömet att hålla er välunderrättade om Kina. Ni prenumererar på vår tidskrift. Och vi hoppas kunna upprätthålla er läslust med nya fullmatade nummer. Har ni vänner och bekanta som delar ert intresse, glöm inte att tipsa dem. Med er hjälp kommer Sveriges enda specialmagasin om Kina att fortsätta göra sin röst hörd!
Med vänlig hälsning
Ingemar Ottosson
Ordförande i föreningen FokusKina