Saltet från Shenhai Well
I början av 2024 stötte jag på FokusKina för först gången vid ett besök på Göteborgs Stadsbibliotek, och lånade hem Nr 1–3, 2023. Bland alla intressanta artiklar var en som handlar om djupborrning efter salt och natur-gas i Zigong, Sichuan-provinsen – häpnadsväckande för mig i och med att jag höll på att planera min kinaresa på våren och hade just Sichuan i mina planer. Dessutom har jag drömt om att gå på Lyktornas festival i Zigong (Zigong Lantern Festival), så jag bestämde mig för att åka till Zigong.
Text och foto Yuping Li FokusKina # 2024 - 3
Efter att ha läst Christer Nilssons Djupborrning efter salt och gas i det gamla Kina, nr 2, 2023.
Shenhaifabrikens kokhus. Foto: Yuping Li
Tornet på Shenhai Well - en saltfabrik med 2000 år gammal teknik. Foto: Yuping Li
Avdunstningsbassäng som ligger ca 10 meter högre än borrhålet. Foto: Yuping Li
Staden är i och för sig inte helt främmande för mig som har bott i Chongqing mellan 1976 och 1991, innan Chongqing skilts från Sichuan-provinsen. Förutom Lyktornas stad, kännetecknas Zigong av stora mängder dinosauriefossil och stadens museum. Någon urgammal djupborrningsteknik kände jag inte till alls.
Den 21 mars åkte min man och jag från Chengdu till Zigong med höghastighetståg (ca en timme, 130 kr.). Efter att ha checkat in på vårt hotell nära Lyktornas park tog vi genast taxi till Shenhai Well (燊海井), den som nämnts i Nilssons artikel, en av de 10-tals bevarade djupborrningsanläggningarna i Zigong-trakten.
Shenhai Well är i själva verket en saltfabrik vars saltbrunn började borras med smart användning av bl.a. bambu och järnborr (urgammal teknik) 1832, nådde världsrekord med djupet 1 001 meter och blev klar 1835. Ovanpå brunnen sträcker sig mot skyn ett 18,4 meter högt torn av hundratals granstockar sammanfogade av speciellt behandlade bambukablar.
Att vi fick vara med att med egna ögon bevittna när saltlösningen hissades upp var helt oväntat och magiskt. Bambuhållaren är 11 meter lång och kan ta upp till ca 55 kg saltlösning som först leds upp till en bassäng för att avdunsta en del vatten med hjälp av solvärme och vind och sedan vidare till kokhuset i bamburörnätverk.
En gång i tiden hade shenhaifabriken 80 kokkärl. Nu är 8 kvar. Ändå är det imponerande att se den vita saltlösningen kristalliseras i de ångande stora kärlen värmda med naturgasen som utvinns genom en specialanordning från samma borrhål. Då och där kändes det verkligen overkligt.
Vårt besök närmade sig sitt slut. Jag vinkade farväl till shenhai-tornet med en nyöppnad glasspinne och tackade Christer Nilsson för att ha berättat om Saltets stad Zigong.
Sedan tillbringade vi en hisnande kväll bland de fantastiska konstskapelserna inne i Lyktornas värld.
Hemma i köket har jag nu en burk med saltet från Shenhai Well som påminner mig om resan.
Saltsouvenir från Shenhai Well i Zigong. Foto: Yuping Li
Yuping Li
Yuping Li har från början en ingenjörsutbildning och har jobbat inom fordonsindustrin i både Sverige och Kina, bl.a. på Volvo personvagnar och Johnson Controls. Vid årsskiftet 2019 sa hon upp sig och började ta några fristående kurser på Göteborg universitet inom litteratur och språk. Just nu har hon en färdigskriven bok på kinesiska hos sin förläggare. Att uppleva olika kulturer och spela tennis är hennes största intressen förutom att läsa och skriva.