Tre människor framkallar en tiger
Text: Christina Nygren FokusKina # 2024-3
En lögn som upprepas tillräckligt många gånger blir till slut en sanning vilket illustreras av idiomet San ren cheng hu.
Talesättet går tillbaka till Pang Cong som var en tjänsteman i staten Wei under perioden De stridande staterna (475–221 f.v.t.). Staten Wei skrev under ett alliansavtal med staten Zhao och som brukligt var vid den här tiden måste kungen av Wei sända sin son som gisslan under en bestämd period för att undanröja misstänksamhet mellan parterna. Tjänstemannen Pang Cong valdes att bli den som skulle beledsaga prinsen.
Före avresan frågade Pang kungen: ”Om någon rapporterade till Ers Höghet att en tiger hade setts springa lös på marknads- platsen skulle ni tro på det då?” ”Naturligtvis inte”, svarade kungen.
”Om en annan person kom och sa att en tiger sprang lös på gatan, skulle Ni då tro på det?”, fortsatte Pang. ”Jag kanske skulle börja undra lite”, svarade kungen.
Pang fortsatte, ”Om en tredje person rapporterade nyheter om en tiger som rörde sig på gatan, skulle Ni då till slut ta för gott att det var så?”, frågade han.
Efter att ha funderat en stund svarade kungen: ”Ja, jag skulle förmodligen tro på det.”
Pang sade då till kungen att efter avresan till staten Zhao skulle det kunna vara mer än tre personer som baktalade honom på olika vis och att han då hoppades att kungen skulle göra sina egna bedömningar av detta utan att påverkas av andra. Kungen svarade då: ”Oroa dig inte över det. Jag litar på dig och kan göra mina egna bedömningar.”
Efter att Pang hade givit sig av började flera av hans ämbetsbröder förtala honom inför kungen. Så småningom blev kungen misstänksam om Pangs ärlighet och lojalitet.
När Pang återkom tillsammans med prinsen efter avslutad gisslanperiod fann han sig själv ha fallit i onåd.
Talesättet ”Tre människor framkallar en tiger” används i Kina för att varna människor för att lyssna på lögnare.