Mei jiang ya - Anka med plommonsås

Text Christina Nygren FokusKina # 2017 - 2
Recept för 4 personer
Ingredienser
- 800 gram ankbröst (för vegetariskt alternativ kan quornfilé användas)
Marinad
- 1 msk brunt farin
- 2 msk mörk sojasås
- 2 msk risvin (eller torr sherry)
- Fem-kryddor
- Salt
Plommonsås
- 0,5 kg plommon
- 1 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 1 tsk Sichuanpeppar (mortlad)
- 1 tsk fänkålsfrön (mortlade)
- 4 nejlikor
- 1 msk ljus soja
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 msk kinesisk vinäger (eller balsamvinäger)
- 1 klyfta vitlök 0,5 msk ingefära (riven)
Så här gör du
- Sätt ugnen på 125°
- Blanda marinaden och gnid in ankbrösten med den. Låt marinera i 30 minuter.
- Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar. Koka upp tillsammans med övriga såsingredienser i 15 minuter. Skumma eventuellt av om det bildas skum på ytan. Ställ åt sidan.
- Skär försiktigt rutmönster i skinnet på ankbröstet och stek i medelvarm panna 5 minuter på skinnsidan. Vänd sedan och stek 2 minuter på andra sidan.
- Lägg i ugnseldfast form och låt stå i ugnen i ca 15 minuter (till innertemperatur 58° eller längre efter smak).
- Ta ut och låt köttet vila under folie i 15 minuter. Stek sedan ankbrösten igen på skinnsidan så skinnet blir krispigt.
- Skär upp ankan i tunna skivor och servera med plommonsås och ris.