Mei jiang ya - Anka med plommonsås

Text Christina Nygren FokusKina # 2017 - 2



Recept för 4 personer

Ingredienser

  • 800 gram ankbröst (för vegetariskt alternativ kan quornfilé användas)

Marinad

  • 1 msk brunt farin
  • 2 msk mörk sojasås
  • 2 msk risvin (eller torr sherry)
  • Fem-kryddor
  • Salt

Plommonsås

  • 0,5 kg plommon
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk Sichuanpeppar (mortlad)
  • 1 tsk fänkålsfrön (mortlade)
  • 4 nejlikor
  • 1 msk ljus soja
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 msk kinesisk vinäger (eller balsamvinäger)
  • 1 klyfta vitlök 0,5 msk ingefära (riven)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125°
  2. Blanda marinaden och gnid in ankbrösten med den. Låt marinera i 30 minuter.
  3. Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar. Koka upp tillsammans med övriga såsingredienser i 15 minuter. Skumma eventuellt av om det bildas skum på ytan. Ställ åt sidan.
  4. Skär försiktigt rutmönster i skinnet på ankbröstet och stek i medelvarm panna 5 minuter på skinnsidan. Vänd sedan och stek 2 minuter på andra sidan.
  5. Lägg i ugnseldfast form och låt stå i ugnen i ca 15 minuter (till innertemperatur 58° eller längre efter smak).
  6. Ta ut och låt köttet vila under folie i 15 minuter. Stek sedan ankbrösten igen på skinnsidan så skinnet blir krispigt.
  7. Skär upp ankan i tunna skivor och servera med plommonsås och ris.