Xiangzis Ölkyckling (Pijiuji)

Text Christina Nygren FokusKina # 2017 - 3


Jag lärde känna Xianglin (ett namn som betyder "den väldoftande skogen", därav hennes smeknamn Xiangzi, "den lilla väldoftande") under min studietid i Kina på 1980-talet och blev gudmor till dottern Yusi ("regn som är som silke") som föddes då. Vid de otaliga middagarna som jag ätit i hennes hem har hon serverat en mängd välsmakande rätter. Pijiuji tillhör mina favoriter och vid mitt senaste besök i Peking lagade vi rätten tillsammans och jag fick receptet. 

Christina Nygren


Ingredienser

1,5 kg kyckling i bitar

2 msk olja

3 msk socker

2 msk mörk soja

1 flaska/burk öl (tillräckligt för att täcka kycklingen)

2-3 stänger vårlök eller en bit purjolök

3 chilifrukter (torkade eller färska)

1 msk ingefära i skivor

8 klyftor vitlök, hackad

3 stjärnanis

1 tsk hel sichuanpeppar

5 lagerblad

Salt


Så här gör du

1. Skär kycklingen i bitar, häll över kokande vatten och låt stå en minut och häll därefter av vattnet.

2. Låt olja och socker smälta ihop tills det tjocknar och får en röd färgton. Bryn kycklingbitarna så de får lite stekyta. Tillsätt soja och stek tills kycklingbitarna är vackert bruna. Bäst att använda en wokpanna men det går även bra att bryna i en stekpanna och lägga över i en gryta.

3. Häll över öl så det täcker kycklingen och blanda ner övriga ingredienser: vårlök, chili, ingefära, vitlök, stjärnanis, sichuanpeppar och lagerblad. Salta först mot slutet av koktiden.

4. Låt koka under lock i ungefär en timme eller tills kycklingen är mjuk och nästan faller av benet. Servera med ris.

skanna0003