Välkommen till FokusKina nummer 1 2024
Hej och välkommen till drakens år och vårnumret av FokusKina!
Vi vill börja med att tacka dig som betalt medlemsavgiften för 2024 och hoppas att du ska bli nöjd med ditt medlemskap eller din prenumeration under året. Tidningen du håller i din hand är lite tunnare än tidigare – 44 sidor istället för 52. Föreningen FokusKina är sedan många år beroende av stöd från Kulturrådet för att vi ska kunna ge ut vår tidning. Tyvärr fick vi och många med oss ett sänkt tryckbidrag för 2024 och vi måste därför bland annat minska på tidningens omfång för att kunna säkra en fortsatt utgivning. Det innebär också att det fokus vi haft på att presentera nyöversatt kinesisk litteratur förmodligen inte kommer att kunna fortsätta i samma omfattning som tidigare, och kanske behöver ibland någon av de fasta spalterna utgå.
I Peking har den årliga sessionen av Folkkongressen gått av stapeln och premiär- minister Li Qiang har hållit sitt tal om den kinesiska ekonomin. I talet angavs den ekonomiska tillväxten för 2023 till lite drygt fem procent och ungefär samma takt förutspås för 2024. Det finns dock anledning att vara uppmärksam på de utmaningar som den kinesiska ekonomin står inför under det kommande året. Det är välkänt att fastighetsbranschen och i synnerhet byggandet av lägenheter har avstannat, skulderna på lokal nivå har på vissa håll nått en kritisk nivå och utländska företag har börjat flytta sin tillverkning från Kina. Sist men inte minst håller de kinesiska konsumenterna hårt i plånboken efter pandemin och någon köpfest är inte att vänta även om det är drakens år.
Årets första nummer bjuder på ett blandat innehåll och vi kan presentera en intervju med Wei Te-sheng, en av de ledande taiwanesiska regissörerna, om hans film om urfolket seediq och deras uppror mot japanerna 1930. Vi uppmärksammar också den utställning om seediq som pågår på Etnografiska museet i Stockholm. Abdushukur Qumtur och Sayragul Sauytbay presenterar poeten Tangjariq och uppmärksammar därmed Kinas kazakiska minoritet.
Ingemar Ottosson tar oss med till de stora städerna i Manchuriet – bland andra Harbin och Changchun – där spåren efter ryssar och japaner fortfarande är tydliga i gatubilden. Ett annat nedslag i ett svunnet Kina gör Li Yin som beskriver det traditionella nyårsfirandet i Yongzhou, introducerat och tolkat av Jens Karlsson.
Matbrigaden har besökt restaurang Peony och uppskattar genuin kinesisk kokkonst men har som alltid sina åsikter. På det visuella planet så var vägen till en kinesisk stil och form för tecknade serier temat för en utställning på det kinesiska kulturcentret. Anders Edler lär oss vad som är värt att veta om cikador och att vissa arter kan höras på 800 meters avstånd. Kanske var det inte fullt så höga ljud som inspirerade Yu Boya när han skapade sin vackra musik för guqin som Christina Nygren talar om i numrets talesätt.
Vi avslutar numret med en recension av och ett utdrag ur science fiction-klassikern Trekropparsproblemet av Liu Cixin i översättning av Anna Gustafsson Chen som nu till sist har kommit ut på svenska. Missa inte heller de övriga utdragen från aktuell litteratur om Kina.
Till sist önskar redaktörerna alla en god fortsättning på drakåret och god läsning!
Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se