Välkommen till sommarläsning med FokusKina nr 2 2019
Högsommaren står för dörren och ett nytt nummer av FokusKina har lämnat pressarna. Kina har aldrig varit mer aktuellt och tar en allt större plats på den internationella arenan. Insikten växer i de flesta länder om att kunskaper om Kina och det kinesiska språket aldrig har varit viktigare - så inte i Sverige. I en angelägen krönika berättar Rona Shan Long Shi om den svåra situationen för kinesiska i den svenska gymnasieskolan.
Som vanligt hoppas vi att du som läsare ska uppskatta den blandning som bjuds i numret. På grund av det ansträngda ekonomiska läget så kommer tidningen i fortsättningen att ha 52 välmatade sidor.
I sin artikel om artificiell intelligens (Al) beskriver Christer Nilsson hur satsningen på denna nya teknologi har blivit en viktig symbol för Kina. Al är ett av de områden där Kinaplanerar att ta ledningen och gå förbi USA och Väst. Teknologin har i principobegränsade möjligheter och användningsområden; allt från att spela det strategiska brädspelet go till avancerad igenkänning och övervakning av människor som möjliggör en närmast total kontroll över en nations medborgare.
Historien är ständigt närvarande i nuet i Kina och under 2019 är det ovanligt många minnesvärda händelser som pockar på uppmärksamhet. l Minnesåret 2019 listas några av dem. Massakern på Himmelska fridens torg för 30 år sedan samt Folkrepubliken Kinas grundande för 70 år sedan lyser som fyrbåkar bland årets händelser. Massakern lämnade ett ytterst begränsat avtryck i Folkrepublikens medier och där förbigicks med största möjliga tystnad medan grundandet tvivelsutan kommer att firas med oöverträffad pompa och ståt.
l ett utdrag beskriver Göran Malmqvist hur fjärde maj 1919 kom att skrivas in i de kinesiska annalerna som startpunkten för en intellektuell rörelse för kulturell och språklig modernisering. Talspråket ersatte den klassiska kinesiskan inom undervisning och litteratur. David Ståhl lyfter fram Dalai Lamas flykt från Lhasa 1959 och sätter in händelsen i ett välbehövligt historiskt sammanhang; slutpunkten på en längre tids oro och uppror av tibetaner i Amdo och Kham, utanför det som idag är Tibets autonoma region.
l vår sommarläsning anmäler Lars-Olof Pehrsson en bok om Ericssons långa och stolta historia i Kina och kryddar med ett personligt möte med superkändisen Gong Li. Utdrag från böcker av Yan Lianke och Wang Xiaobo presenteras också, vilka var och en på sitt sätt belyser de klassresor och maktambitioner och ibland absurda följderna av de våldsamma och snabba förändringar som Kina gått igenom under de senaste årtiondena. Den korta essäboken Den kinesiska idén uppmärksammas liksom barnboken Maximilian och en ny doktorsavhandling om den konfucianska Taizhou-rörelsen.
Christina Nygren har varit på en konferens i Peking och rapporterar därifrån om ordförande Xis planer på att vinna inflytande över Asien genom sitt Bältes- och väginitiativ. Konferensen bjöd på överdådiga shower och talen utlovade kulturell frihet och självbestämmande men de skorrar falskt med tanke på den svåra situationen på hemmaplan både i Tibet och Xinjiang. Sun Wukong har också varit i Kina och rapporterar på sitt sätt om landets utveckling.
I våra fasta sektioner finner du Talesätt, Matrecept, Språkspalt och Aktuellt. Anders Edler berättar också om Silkesfjärilen och om hur dess larver ("silkesmask") och kokonger har varit källan till en av Kinas viktigaste produkter, silket, genom historien.
Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se