/
Välkommen till höstnumret av FokusKina
/ Redaktörens sida / FokusKinas tidskrift

Välkommen till höstnumret av FokusKina

Att Folkrepubliken Kina fyller 70 år den 1 oktober 2019 har väl knappast undgått någon. Kina har aldrig haft större makt och internationellt inflytande i modern tid, men som vid varje stor förändring eller förskjutning av maktbalansen i det internationella systemet innebär det risker. Tysklands och Japans krav på att behandlas som stormakter i slutet av 1800- talet ledde till krig och ockupation i Asien och Europa. Sovjetunionens uppgång innebar att östra Europa dominerades samt medförde ett utdraget kallt krig med kapprustning och terrorbalans. Vad innebär tillväxten av Kinas makt för världen?

I internationell politik kallas risken föratt en uppstigande stormakt hamnar i konflikt med den dominerande stormakten för Thukydidesfällan, efter den grekiske historikern Thukydides (454–399 f.Kr.), som beskrev fenomenet för den oundvikliga kraftmätningen mellan Sparta och Athen i det antika Grekland. Går vi på ett liknande sätt mot ett krig mellan Förenta staterna och Folkrepubliken Kina? I dagens värld kommer kriget, konflikten eller kraftmätningen naturligtvis inte att se ut på samma sätt som under antiken eller under 1900- talet; andra medel och metoder kommer förmodligen att vara avgörande. Kanske har kampen redan börjat.

Om framtiden kan vi endast sia men om historien kan vi försöka reflektera. Det nummer av FokusKina som du håller i din hand inleds med tre artiklar av Ingemar Ottosson, Ingvar Oja och Joakim Enwall som på olika sätt försöker sammanfatta och göra ett bokslut med anledning av Folkrepublikens 70-årsjubileum. Ingemar sammanfattar koncist historien – samtidig förändring och kontinuitet – och lämnar över till Ingvar som försöker fundera kring var Kina ideologiskt egentligen har hamnat när den kommunistiska ideologin har imploderat och blivit till tom retorik, ”Kina kan kanske närmast definieras som en digitaliserad neoliberal totalitär stat där folket står under ständig övervakning av ett system som kostar mer än landets försvar”, säger han.

Joakim skriver om situationen för minoriteterna under Det nya Kinas ledning och de skiftande konjunkturerna för minoritetspolitiken. Från sovjetiskt inspirerad nationalitetspolitik, till omhuldande av den etniska mångfalden, och till dagens prekära situation som han sammanfattar: ”Det a􀄥r knappast na􀄧gon vild gissning att ma􀄧let med politiken nu a􀄥r total assimilering och homogenisering av samha􀄥llet i Folkrepubliken inom en inte alltfo􀄥r avlägsen framtid.”

FokusKina fortsätter i numret att analysera och att göra ett avstamp inför framtiden. Till och med Sun Wukong är allvarlig denna gång och lyfter i sin betraktelse fram bland andra Kinas apologeter på hemmaplan. Patrik Andersson fördjupar analysen om Kinas globala maktambitioner i sin aktuella artikel om föreslagna kinesiska investeringar och stora planer på det idag självstyrande Grönland – ett led i den kinesiska visionen om en arktisk Sidenväg.

Även den Europeiska unionen har till slut vaknat upp ur sin törnrosasömn och EU:s nya Kinastrategi reflekterar bättre att Kina idag både är en konkurrent med avancerad industri och högteknologi och en samarbetspartner kring klimatpolitiken och de internationella institutionerna. Edi Obiakpani-Guests impression från protesterna i Hongkong pekar på ett uppvaknande hos befolkningen där, något som kan få långtgående konsekvenser för relationen med Fastlandskina och idén om ett land, men två system. De två utdragen i höstläsningen är ur: Makalös av Jia Pingwa och Hemligheten i världen av Yang Zhipeng och understryker två viktiga problem i dagens Kina – kvinnans situation och rovkapitalismen.

Den som känner sig lite tung till sinnes efter denna analytiska genomgång kan vända blickarna mot månen och njuta av midhöstfestivalens förplägnad och sken.' Vi har också laddat upp med bidrag om god mat i detta nummer. Tore Wretmans artikel om Pekingankan från en svunnen årgång av Gastronomisk kalender får det att vattnas i munnen. Christina Nygren lagar vegetarisk tofu, spenat och selleri. Läs också varför Matbrigaden ilsknar till på restaurang Hongkong.

Det känns också trösterikt att Rickard Gustavsson behandlar tecknet hjärta i sin serie om kinesiska tecken och att Språkspalten handlar om att möta gamla vänner. Att bara sitta still och vänta på att kaninen ska slå huvudet i stubben är dock ingen framgångsrik strategi för någon, vilket Christina omtalar i Talesätt. Det är vår förhoppning att du ska finna intressant och tänkvärd läsning i detta nummer av Fokus- Kina. I nummer fyra kommer vi att tala mer om tidningens framtid och vad vi kan göra för att säkra en fortsatt utgivning. Vi väntar inte på kaninen.

Johan Fresk och Christina Nygren 
redaktionen@fokuskina.se