/
Restaurang Mui Gong, Kineskrog i Lund - EN PÄRLA!
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Restaurang Mui Gong, Kineskrog i Lund - EN PÄRLA!

Mitt i Lund, bredvid universitetsbyggnaden, ligger denna lilla kinesrestaurang med en ganska diskret ingång. Den långsmala lokalen med två rum är sparsamt dekorerad med bland annat kalligrafier på väggarna. Mitt i restaurangen finns det lilla köket där den ensamme kocken i snabbt tempo lagar maten. 

Kocken, med 23 års erfarenhet från Kina, och hans hustru kommer från Shaanxiprovinsen. Restaurangens hemsida gör reklam för sin skräddarsydda meny för verkliga älskare av kinamat. Mycket riktigt: många av Lunds kinesiska studenter besöker regelbundet Mui Gong.

Menyn med både beskrivningar och bilder av rätterna och dessutom information om kryddstyrkan är indelad i förrätter 45–159 kr, huvudrätter (fläsk 169–219 kr, nöt 179–189 kr, lamm 198–218 kr och kyckling och anka 159–219 kr), fisk och skaldjur 179–208 kr, vegetariskt 139–169 kr, nudlar och dumplings 89–129 kr, nya rätter 98–269 kr och efterrätter 59–89 kr. Dessutom finns under måndag–fredag en speciell lunchmeny för avhämtning under några timmar med fem olika rättar för 100 kr per rätt. 

Dryckeslistan är ganska omfattande: sju sorters rött vin, fem sorters vitt och fyra sorters rosévin. Priserna ligger på 49–79 kr/glas och 269–365 kr/flaska. Det finns flera sorters starköl (Mariestad, Tsing Tao, Asahi, Singha och Lagunitas) för 69–79 kr, och folköl för 39 kr och lättöl 29 kr. För 65–79 kr finns olika sorters cider. Läsk, juice eller mjölk kostar 25–29 kr och isvatten 10 kr. Kaffe kostar 25 kr. Te finns i några olika varianter: Wang Lao (kinesiskt iste) för 25 kr, grönt iste 35 kr och en kanna jasminte för 49 kr. Någon starksprit finns inte. 

Bland förrätterna finns flera soppor, vårrullar, dumplings och sallader, men vi väljer kinesisk hamburgare, Rou Jia Mo, – en ovanlig kinesisk rätt men till smaken mycket behaglig. Matbrigaden blev något oväntat mycket positiv. Rätten består av två brödhalvor med en rejäl fyllning av wokat fläskkött och grönsaker som salladslök och paprika kryddad med spiskummin. Möjligen är den i största laget som förrätt för en person. Vi fick den därför delad.

Det finns ett flertal fläskrätter, t. ex. fräst, strimlat kött med olika varianter av kryddning, sötsurt fläsk, chiligryta med skivat kött, wokat sidfläsk med sojasås och ingefära enligt Maos familjerecept och långkokta revben med sojabönor. Matbrigaden fastnade dock för Yu Xiang Pork – wokat, strimlat fläskkött med hemmagjord chilisås, vinäger och grönsaker. 

Flame Tea King Prawns

Bland biffrätterna finns Sizzling Beef (”Biff på järn”) – stekt nötkött med lök, paprika och kryddblandning med eller utan chili. Allt serveras på en het järnplatta. Detta är en rätt som vi gärna beställer i Kina. Det finns också några olika rätter med skivat nötkött och med flera olika mer eller mindre starka kryddningar.

På menyn finns också två lammrätter, båda med wokat, skivat kött – den ena med vitlök och den  andra med kummin.

I fågelmenyn hittar vi två ankrätter – Pekinganka och långkokt anka med ben, men desto fler kycklingrätter, många med cashew- eller jordnötter eller sötsur sås och kryddade med chili eller sichuanpeppar. Matbrigaden valde Kung Pao Chicken – tärnad, chilikryddad kyckling med grönsaker och jordnötter som smakade alldeles utmärkt. Denna rätt påminde en del i smaken om vår fläskrätt, Yu Xiang Pork. Om vi bara skulle ha valt en av dem hade det blivit kycklingrätten. 

Bland fisk- och skaldjur valde vi vår favoriträtt Flame Tea King Prawns (”Brinnande räkor”) – stora wokade räkor smaksatta med teblad och grönsaker och om man så vill chili. De serveras i folie och flamberas vid bordet. Utsökta! Totalt finns sex olika räkrätter, tre fiskrätter – bl. a. hel fisk tillagad med tärnad vitlök, ingefära och gröna ärtor – och en rätt med bläckfisk på järnplatta.

Bland övriga rätter finns stekt ris, nio nudel- och fem tofurätter och wokade grönsaker – några av rätterna med stark smak.  

Slutligen valde vi en av de sex vegetariska rätterna, Yu Xiang eggplant – wokad äggplanta (aubergine) med vitlök och hemmagjord chilisås. Även denna föll oss mycket väl i smaken.

Vi avstod helt från efterrätterna, som förutom två varianter av glass (vaniljglass och friterad banan med glass), bestod av bönpastakaka, friterad pumpakaka och friterad vaniljsås.

Matbrigaden uppskattar verkligen den oförfalskade kinamaten liksom den utmärkta servicen och frapperas av att ägaren som ensam kock i det lilla köket lyckas hålla det höga tempo som behövs när många gäster strömmar till. Trots att vi valde en måndag för vårt besök och kom redan ca 17:30 dröjde det inte länge förrän alla bord var upptagna. Nästan hälften av gästerna var kinesiska studenter.

Matbrigaden tycker att priserna är lite väl höga. Maten och servicen är utmärkta, men betyget dras ner på grund av de höga priserna. Mui Gong får därför fyra drakar.

Kung Pao Chicken

Xu Xiang Pork

Yu Xiang Eggplant