/
Lilla Kina, gott Sichuankök - men tala tydligt med kocken
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Lilla Kina, gott Sichuankök - men tala tydligt med kocken

Lilla Kina lutar sig på den smakrika sichuanesiska mattraditionen och marknadsför sig som ”En riktig kinesisk restaurang”. Restaurangens uttryckliga ambition är att ge en autentisk matupplevelse, där den karaktäristiska heta chilin och sesamoljan framträder i robusta men fräscha rätter. På menyn  står att läsa att maträtterna märkts med 1-3 stjärnor (*) som anger hur starka de är och den tveksamme matgästen ombeds att fråga om ytterligare detaljer med tillägget – Men fråga oss inte om vi har ”fyra små rätter”!

Matbrigaden har besökt restaurangen många gånger sedan den öppnades i sin nuvarande regi för drygt tre år sedan och varje gång konstaterat att gästerna till största delen varit kineser. Detta brukar anses som ett gott betyg som gör att man kan förutsätta att den mat som serveras verkligen kan mäta sig med det genuina kinesiska köket.

Erfarenheten visar emellertid att man som icke-kinesisk gäst måste vara noga med att understryka att man vill ”äta som en kines”, det vill säga att det inte är några problem med det genuina Sichuankökets generellt mycket starka smaker. Vidare till exempel att man inte kommer att klaga på att fisken i vissa rätter inte är filead eller att kycklingen tillagats i huggna småbitar med benen kvar. Om man inte påpekar detta ser den luttrade serveringspersonalen till att kocken anpassar rätterna till vad han uppfattar som ”svensk smak”. Matbrigaden har provat båda varianterna och i de fall som den genuina maten serverats upplevt härligt kinesiska smaksensationer medan den mat som modifierats till att passa in i Sverige närmar sig de smaklösa varianter som serveras på många andra Kinarestauranger i Sverige.

Servitören, som också är delägare i restaurangen, berättar att man ursprungligen haft intentionen att visa gästerna hur den genuina maten smakar och ser ut i Kina, vilket inte alla svenskar uppskattat till fullo. ”Vi ville laga riktig Kinamat för svenskar men i stället har vi fått allt fler kinesiska matgäster” suckar han. Det har blivit ett dilemma och nuförtiden gör svenska gäster säkrast i att tala om vilken variant av mat de önskar sig. Att kokkonsten i Lilla Kinas kök når upp till förväntade Kinanivåer har Matbrigaden dock kunnat erfara vid flera tillfällen då rätterna varit i sådan klass att de kunnat betygsättas med fem drakar. Men det gäller att få fram det rätta budskapet om sina önskemål till kocken.

Lilla Kina är öppen måndag – fredag 11-22 och lördag – söndag 13-22. Lunchen serveras vardagar 11-15 med en särskild lunchmeny med sex rätter som varierar dagligen, till den facila priset 75 kr. À la carte-menyn omfattar ett hundratal rätter, de flesta till mycket modesta priser. Utbudet på menyn är uppdelat under huvudrubrikerna Förrätter, Varmrätter och Desserter. Förrätterna håller sig på prisnivån 39 kr – 89 kr med undantag för salladen som innehåller marinerad biff och komage och kostar 148 kr. Varmrätterna uppdelas i Wok, Kyckling/Anka, Biff, Skaldjur, Vegetariskt, Nudlar/Ris & Dumplings i prisnivåer mellan 95 kr och 158 kr.  Endast vissa skaldjur och någon fiskrätt betingar högre pris, 198 kr – 238 kr. I en särskild barnmeny, där man kan välja på halv eller hel portion, kostar rätterna 69/95 kr.

Lilla Kinas Specialiteter omfattar fyra rätter där i Sverige mer ovanliga ingredienser ingår, till exempel marinerat ankblod, kinesisk spam (köttkonserv), komage och gristarmar. Dessa rätter kostar 230 kr – 338 kr och är avpassade till 3 personer vilket betyder att även dessa håller ett mycket modest pris. Bland dagsaktuella erbjudanden har vi bland annat stött på Bräserad bältfisk i stark och god chilisås, men för att äta denna rätt får man inte vara rädd för att plocka fiskben. Vidare Bräserande grisfötter och Anka i buljong och Kinesisk syrlig vitkål. Dessa rätter håller sig under 200 kr.

Matbrigadens favoriter bland de tretton förrätterna är utan tvekan dumplings som erbjuds med olika fyllningar, kyckling, nötfärs, fläsk, tofu och räkor och som serveras med mycket läcker dipsås. De starkt kryddade vegetariska förrätterna Kinesisk kimchi (fermenterad chilikryddad kinakål), Marinerad selleri med tofusticks och Gurksallad med chili- och sesamolja som är vanliga i Sichuanköket är goda och känns genuina. Här finns även de vanligaste kryddstarka sopporna, vårrullar samt biff och komage.

Vid regelbundna besök har Matbrigaden smakat ett flertal av de hundratals varmrätter som finns på menyn. Krispig ankfilé serveras med valfri sås, hoisin, sichuanesisk eller sötsur, och är lika god som den man vanligtvis får i Kina. Sauterad strimlad fläskfilé med purjolök och sojabönsås serveras med kinesiska pannkakor och är liksom det dubbelwokade sidfläsket med grönsaker mycket smakliga för den som tycker om rätter med fläsk. Rätterna med torrwokade gristarmar eller grisnjure med selleri tillhör inte favoritmaten och Matbrigaden har avstått från att prova dessa. Vi har dock vid många tillfällen sett kineser som intar dessa rätter med stor njutning och tillfredsställelse.

Biffrätterna omfattar till exempel tunt skivad entrecote i oxbuljong, bräserad ryggbiff i chilibönsås eller marinerad ryggbiff med grönsaker i gjutjärnspanna – alla med karaktäristisk sichuanesisk kraftfull smaksättning. Den bräserade komagen med kinesiska grönsaker som serveras som het gryta tillhör inte heller Matbrigadens favoritmat, men även denna rätt verkar vara vanlig på de kinesiska gästernas bord.

Rätter med fisk och skaldjur omfattar även bräserade grodlår med grönsaker som serveras med het sås i panna. Matbrigaden fann denna rätt mycket god och kan rekommendera den till gäster som inte har något emot alla små ben som är en del av rätten. Marinerad fiskfilé serveras i buljong eller Sichuansoppa och erbjuds i stor eller liten portion. Jätteräkor med grönsaker anges i matsedeln som ”stark” och lever klart upp till detta. Den som i Kina lärt sig tycka om sjögurka och känner sig hugad för denna specialitet bräserad och serverad i hemlagad buljong kan även få sitt lystmäte tillfredsställt här.

Bland de välsmakande vegetariska rätterna vill Matbrigaden framhålla Friterad strimlad potatis, tunna krispiga strån av potatis smaksatta med chiliolja samt Torrt wokade brytbönor med torkad chilipeppar. Båda dessa bryter av fint mellan övriga kött, fågel och fiskrätter. Av de fem efterrätter som erbjuds, olika sorters glass, banan och frukt är ingen särskilt lockande och håller sig i prisklassen 59 kr – 79 kr. Ett försök att skapa en egen unik dessert har resulterat i Friterad mjölk med säsongens frukter som är mer intressant än god, även om den nya idén i sig kan uppskattas.

Även dryckesmenyn uppvisar mycket modesta priser. Husets vita och röda vin passar bra till den smakrika maten och kostar 50/90/175 kr medan rosé är något dyrare, 60/110/200 kr. För övrig finns vita och röda viner från Frankrike, Spanien, Chile och Australien för 198 – 298 kr/flaska och rosé från Portugal och Frankrike för 198 – 239 kr/flaska. Svenskt mellanöl kostar 35 kr och starköl 50 kr/flaska och det kinesiska Tsingtao 39 kr respektive 75 kr för 33/60 cl. Även aperitifer och brännvin har måttliga priser, för 3 cl/6 cl  60/95 kr och för aperitifer 75/125 kr. Läskedrycker finns för 20 kr och olika sorters te för 69-79 kr.

Inredningen är förhållandevis strikt och väggarna dekorerade med vacker kalligrafi. På sommaren finns en mycket liten uteservering och servisen är välvillig och vänlig. Som helhet är detta en bra restaurang som i sina bästa stunder serverar mycket god och genuin kinesisk mat – utmaningen för en icke-kinesisk gäst är dock att lyckas få servitören att förmedla önskan till kocken om att verkligen vilja bli serverad den genuina Kinamaten och inte den anpassade svenska versionen.