/
Restaurang Chong Qing - Genuin kinamat utan krusiduller
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Restaurang Chong Qing - Genuin kinamat utan krusiduller

Matbrigaden besöker Restaurang Chong Qing en av sommarens varmaste dagar. Eftersom vi inte har beställt bord får vi sitta inomhus. En del av lokalen gapar tom eftersom några bord har flyttats ut på trottoaren framför restaurangen för att utöka uteserveringen. Serveringspersonalen sliter i sitt anletes svett i den fullsatta ute serveringen och servitrisen vi möter i trappan på väg in nickar lätt och frågar rakt på sak: ”Hur många är ni?”. Redan här känns det om vi var på väg in i en av Kinas fullsatta kvartersrestauranger där lokalen och bemötandet är mindre viktig än den mat som serveras.

Jiaozi, hemlagade degknyten   

Inomhus är det lika tomt som det är fullsatt utomhus men några personer sitter och väntar på sin beställda hämtmat vid ett par av de få borden som lämnats kvar därinne. Vi väljer att sitta vid ett bord en halvtrappa upp där det finns gott om plats. Det känns dock bara fördelaktigt att kunna ta del av matsedeln och rätterna som serveras en bit bort från utomhusserveringen där det stojas och glammas. Högljudda och rättframma rop på kinesiska mellan servicen och köket med allehanda upplysningar gällande mat och gäster bidrar i hög grad till stämningen av kinesisk kvarterskrog. En "titbit", med strimlade grönsaker.

 Congyou bing, pannkakor med gräslök

Lokalen med stora takhöjd och väggdekorationer känns inte som om den ursprungligen byggts för restaurangverksamhet, och vid närmare efterforskningar visar den sig vara en del av Liljeholmens municipalhus, som ritades av arkitektfirman Dorph & Höög, och med numera mer än hundra år på nacken. Här saknas alla de utsmyckningar med till exempel lyktor och girlanger som man ofta finner i kinesiska restauranger i Sverige och de enkla, kala trämöblerna understryker känslan av kinesisk kvartersrestaurang ytterligare.

Gan bian niu rou, marinerade och friterade skivor av nötkött 

En servitris hastar fram till vårt bord och lämnar utan åthävor en liten smaklig ”titbit” av strimlade grönsaker i god sås samt menyn, vars utseende dock inte skiljer sig från den man får på många andra kinarestauranger i Sverige – ett tjockt, lite ansatt plastigt omslag som innehåller ett antal buckliga plastfickor med instuckna papperssidor med rätternas namn på svenska och kinesiska samt priser, här på medelnivå eller strax under. Menyn i sig innehåller inga överraskningar utan följer i stort sett de uppdelningar som brukar finnas i det kinesiska köket; förrätter 68-99:-, huvudrätter uppdelade i kött (nöt 168-218:-, fläsk 159-169:- och kyckling/anka 159-188:-), fisk & skaldjur 159-189:-, vegetariskt 139-169:-, nudlar & dumplings 139-159:- samt signaturrätten Chong Qing Hotpot 230:-/person.

I linje med den kinesiska mattraditionen lyfts inte fram några desserter, här finns endast friterad banan med glass, 78:-, och avsaknaden av tillkämpade försök till andra desserter som skulle kunna falla svenskarna i smaken känns befriande. Dryckeslistan är nedbantad till ett fåtal läskedrycker, juice och mineralvatten 27-35:-, Tsingtao och några andra kända västerländska ölmärken, 27-79:-, samt ett rött och ett vitt vin, 70:-/glas och 270:- för flaska. Ingen starksprit eller kinesiskt brännvin.[AE1] Det är tydligt att maten är det som spelar huvudrollen här – något som vi också får bekräftat under måltiden.

Detta visar sig redan vid avsmakning av förrätterna. Där finns de vanliga vårrullarna, sopporna och degknytena men Matbrigaden väljer Lo rou, skivat marinerat nötkött, som ligger i en tunn, mycket välsmakande sås av soja, vinäger, chili och sichuanpeppar. Vidare Cong you bing, stekta krispiga kinesiska pannkakor med gräslök, utmärkt tillagade och som får oss att minnas de otaliga gånger vi ätit dessa läckerheter i hast i någon enkel ”hål-i-väggen-servering” i Kina.

Övriga rätter gör oss inte heller besvikna. Bland kötträtterna finns wokad oxfilé med olika smaksättningar, köttgryta med kryddor från Sichuan, wokad biff med svartbönsås och ett nytt tillskott till menyn; en mix av wokad biff, kyckling och tigerräkor samt grönsaker, sichuanpeppar och chili. Men den här gången provar Matbrigaden Gan bian niu rou, marinerade och friterade skivor av nötkött med Chong Qing-kryddor och purjolök och förvånas över hur oförfalskat välsmakande och välbalanserad rätten är. På fläskmenyn finns wokat strimlat fläsk, glaserade eller friterade revben och wokat sidfläsk

Chao xia, wokade tigerräkor

Bland fågelrätterna finns flera wokade och friterade kycklingrätter och ett par variationer med anka och Matbrigaden väljer Sichuan ya, wokad ankfilé med grönsaker och sichuanpeppar som även den lever upp till förväntningarna. I fisk- och skaldjursmenyn finns fiskgryta, pangasiusfilé, bläckfisk och friterade räkor med olika smaksättningar. Matbrigaden lockas av Chao xia, wokade tigerräkor med vitlök, chili och ingefära, men tänker på miljöaspekten och frågar servitrisen varifrån räkorna kommer. Med ett snabbt leende och spjuveraktig blick svarar hon helt kort: ”Varifrån vill du att de ska komma?” Vi blir lite ställda men beställer i alla fall rätten. Ett par minuter senare ropar hon utan förvarning bortifrån köket och över hela restaurangen helt kort: ”Vietnam”. Denna uppfriskande händelse hade nog inte kunnat ske på en svensk restaurang, tänker vi och känner oss än mer som om vi vore i Kina. Rätten visar sig dessutom vara kvällens höjdpunkt och bekräftar kökets genuina talanger. Även de vegetariska degknytena, jiaozi, är i toppklass, definitivt hemlagade och med läcker fyllning av grönsaker och svamp. Efter denna omfattande och vällagade måltid fanns dock inte en tanke på att även avsmaka Chong Qings friterade bananer.

Lo rou, marinerade skivor av nötkött

Sammantaget är Matbrigaden mycket imponerad av det verkligt genuina köket och de oförfalskade maträtterna – där dessutom inte någon av rätterna serverades med likadan, förfabricerad sås, vilket annars ofta sker på många restauranger och är en vanlig källa till besvikelse och missnöje. Det var också skönt att slippa dekorationer som råa morötter skurna som drakar eller blommor eller annat tingeltangel. Här serveras vällagad och smakfull mat utan fjäsk, enkelt upplagd med färsk koriander på enkla tallrikar och utan att göra anspråk på ”fine dining” eller ”fusionkoncept”. Matbrigaden kände sig för en stund förflyttad till en populär kvartersrestaurang i Chengdu och rekommenderar alla som tycker om genuin kinesisk mat att prova. För maten får Chong Qing fem drakar men med avdrag med en halv drake för att lokalen kanske inte är helt perfekt som restaurang. Men annars toppbetyg!  

Sichuan ya, wokad ankfilé