/
Bamboo Garden - Femtioårig veteran som håller stilen
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Bamboo Garden - Femtioårig veteran som håller stilen


Pocherad fisk i chiligryta, Oxfilé med svartpepparsås,
Kyckling á la Sichuan, Mala tofu

Degknyten med kycklingfyllning




Bamboo Garden har mer än femtio år på nacken och är en av Sveriges första kinesiska restauranger. Matbrigaden beslöt sig för att undersöka hur denna genuint kinesiska restaurang har stått sig fram till idag. Den visade sig hålla stilen med en omfattande meny som innehåller många klassiska och väl igenkännbara rätter utan att ha fallit till föga för den nuvarande trenden där den traditionella kinesiska maten serveras i fusion med snart sagt alla världens kök. Utan att förringa den moderniserade matkulturen känns det ändå trivsamt att ha tillgång till den mångomfattande och genuina kinesiska mattraditionen.

Restaurangen är förvånansvärt stor med plats för ett hundratal gäster vid bord som är spatiöst placerade med plats för såväl små som stora sällskap samt sommartid en välbesökt uteservering, när vädret tillåter. När Matbrigaden kommer dit en av brittsommarens varmaste lördagskvällar är uteserveringen sprängfylld men glest med gäster inomhus. En fördel för oss då vi kunde välja ett lämpligt bord och låta oss väl smaka i lugn och ro.

Den omfattande menyn följer gängse upplägg och inleds med det av många sedan länge bortglömda inslaget Fyra små rätter (scampi, fläskfilé, kyckling och biff) för 198 kr. Vidare Förrätter (88–128 kr), Ankrätter (258 kr), Kycklingrätter (158–208 kr), Kötträtter (198–258 kr), Fisk- och skaldjursrätter (208–238 kr) samt Övrigt, som nudlar, ris och tofu (178–198 kr). Efterrätterna är knappast genuint kinesiska men följer det vanliga upplägget för många kinesiska restauranger med friterad ananas eller bananer samt glass med olika smaker (78–88 kr). Med dagens kostnadsläge i tankarna kunde Matbrigaden konstatera att prisnivån håller sig på medelnivå, bitvis gränsade till billigt. Samtliga rätter har särskilt pris för avhämtning, reducerat med 20–30 kr, i vissa fall upp till 40 kr. Lunchbuffén serveras 11–14.30 och innehåller olika asiatiska varmrätter till ett pris av 145 kr.

Även dryckeslistan är diger. Öl finns på fat eller i flaska för 69–108 kr, de dyraste Singha och Tsingtao. Vin, rött, vitt eller rosé, glas 98 kr, halvflaska 198 kr och hel flaska 398 kr. Dessutom cider för 65 kr och alkoholfritt för 35–40 kr. Ett rejält utbud av sprit omfattar aperitifer för 19 kr/cl, likörer för 22 kr/cl, konjak, vodka, gin rom, whisky och bitter för 19-32 kr/cl. Av kinesiskt baijiu finns två sorter, Luzhou Laojiao Tougu för 29 kr/cl och Red Star Ergoutou för 20 kr/cl. Dessutom drinkar av olika slag för 128-138 kr. 

Sin vana trogen inledde matbrigaden måltiden med degknyten (Dumplings), som kan väljas med kött eller grönsaker och som kostar 88 kr. Vi valde kycklingfyllning och blev mycket överraskade. Den tunna degen och smakfulla fyllningen samt att de stekts lätt på undersidan gjorde dessa knyten till ett av de bästa i sitt slag som vi på länge ätit på restaurang. En enkel välsmakande dippsås förstärkte smaken utan att ta över. 

Bland kycklingrätterna valde vi Kyckling á la Sichuan (198 kr) med tanke på vår längtan efter den starka kryddningen. Även om vi förväntat oss lite starkare smak i enlighet med markeringen av styrka i menyn med två chilipeppar var smaken som förväntat och klart godkänd. Om man tillhör dem som gärna äter stark kryddning rekommenderas dock att vid beställning understryka detta. 

För att även prova en rätt som inte annonseras som kryddstark beställde vi Oxfilé med svartpepparsås (258 kr) och blev glatt överraskade. Rätten var smakrik och köttet låg i en mycket god sås som vägde upp saknaden av en starkare chilismak. Väl avvägd balans av svartpeppar, vitlök, ingefära, paprika och lök ger den mjukt krämiga såsen en smak som kan göra även den mest inbitne chilifantast nöjd. 

Kvällens mest förvånande rätt för Matbrigaden som, i ärlighetens namn ofta är försiktigt misstänksam till kinesiska fiskrätter, var Pocherad fisk i chiligryta (238 kr), även den försedd med beteckningen två chili som indikerade att den har rejäl chilismak. Rejäla men tunna skivor fisk serverades i en gryta med sås och böngroddar, vitlök, ingefära samt pak choi. Denna fiskgryta utsågs till middagens godaste rätt som vi gärna beställer igen! 

Måltidens största besvikelse var Mala tofu (178 kr), en rätt som Matbrigaden ofta brukar beställa och som kan fås såväl vegetarisk som med småskuret kött eller köttfärs och i allmänhet benämns Mapo doufu. I Bamboo Gardens version är den vegetarisk och även den är markerad i menyn som stark med två chilipeppar. I rättens namn Mala indikeras att rätten ska vara stark. När den serverades såg den god ut, som vanligt, men den visade sig till vår stora förvåning inte ha någon smak av någonting. Såsen saknade helt de kryddor som behövs tillsammans med tofun som i sig har väldigt lite smak. Det var nedslående efter de goda rätterna som serverats tidigare. Att denna vanligt förekommande rätt inte tillnärmelsevis kunde leva upp till förväntningarna drar dessvärre ner slutbetyget för Bamboo Garden. 

På plussidan står övriga rätters höga standard, både när det gäller råvaror och tillagning. Rätterna var vällagade och kryddningen av alla såser var genuina och olika – långt ifrån de standardsåser som används till flera rätter och som inte kan särskiljas från varandra som man kan möta på en del restauranger, och som tydligt skopas upp från en och samma gryta. 

Matbrigaden hade gärna delat ut fyra drakar i betyg men på grund av den obegripligt smaklösa tofurätten blir slutomdömet 3,5.