Restaurang China Town - Gästvänligt men de genuina kinesiska smakerna saknas
Kung-Pao-kyckling och Wokade grönsaker med tofu i sojasås
Vegetariska vårrullar och vegetariska dumplingar
Vid Sundstorget, i centrala Helsingborg, ligger anrika restaurang China Town, som räknar sin historia från 1982 och som har drivits av samma ägarfamilj hela tiden. China Town kallar sig en ”genuin kinesisk restaurang där atmosfären genomsyras av den östasiatiska gästvänligheten och dofterna från det traditionella kinesiska köket”.
Lunchbuffén, som serveras 11:30–14:30, är populär och välbesökt. Priset är 145:- inklusive kaffe, dryck och dessert, vilket får sägas vara mycket rimligt. Det finns dessutom barnportioner, anpassade prismässigt efter barnets ålder. Det går även att beställa mat för avhämtning via nätet. Menyn för avhämtning är omfattande och ser mycket lockande ut. Den innehåller även en avdelning med barnportioner, vilket kanske inte är så vanligt, och uppskattas troligen särskilt av familjer.
Matbrigaden valde dock att gå hit på kvällstid en vardag och äta från à la carte-menyn. Entrén är direkt från torget, där restaurangen också har en väl tilltagen uteservering, som är uppskattad sommartid. Tillgängligheten till lokalen är god, med en ramp till ytterdörren. Restaurangen är inte stor, men känns ändå rymlig och interiören ger kinesiskt intryck med stora keramikvaser och målningar i kinesisk stil. Det är dukat vid borden med kniv och gaffel, men när vi ber om ätpinnar får vi sådana – av engångstyp.
Varmrätterna kostar från 149:– till 189:–. Då ingår ris eller nudlar. Man kan också beställa extra tillbehör, inte bara extra ris utan också exempelvis grönsaker, sås och nötter. Man kan dessutom köpa till en doggybag för en tia till den mat man inte n orkat äta upp! Det är bra att restaurangen på det här sättet vill bidra till minskat matsvinn.
Matbrigaden valde ur förrättsmenyn vegetariska dumplings för 85:– och vegetariska vårrullar, 65:–. Dumplings var neutrala i smaken, men den goda sojasåsen med sin strimlade ingefära förhöjde smakupplevelsen. De knaperstekta vårrullarna var goda i sig, men den sötsura såsen tillförde inget extra. Som varmrätter valde vi Kung Pao-kyckling med cashewnötter och Wokade grönsaker med tofu i sojasås. Båda rätterna var rikligt tilltagna och serverades med en stor skål väldoftande ris. Kung Pao-kycklingen var lite av en besvikelse, eftersom den nästan helt saknade den hetta vi förknippar med denna rätt. Den serverades i en sås som var väl tjock och alltför riklig. Lite ovanligt var det också att få cashewnötter istället för jordnötter, som vi är vana vid. Tofun i de wokade grönsakerna var välsmakande och av en ovanlig sort, som vi inte tidigare smakat. Vi uppskattar att menyn innehöll en rätt med tofu, vilket annars inte är så vanligt på kinarestauranger.
China Town har fullständiga rättigheter, med både vin och öl på menyn, men Matbrigadens favoritöl, Tsingtao, var slut, så det blev thailändsk Singha-öl på flaska för 70:-. Denna passade utmärkt väl till maten.
Desserterna är sällan höjdpunkter på genuint kinesiska restauranger och här är de anpassade efter svensk smak. På menyn hittar vi bland annat en klassiker som Friterad banan med glass för 75:– och en något otippad Panerad camembert med hjortronsylt, 95:–! Vi bestämde oss för att hoppa över desserten, vi var redan mätta.
China Town serverar vällagade rätter, man får mycket mat för pengarna, men rätterna är anpassade efter svenska smaker. Många av rätterna på menyn är också uppenbarligen hemmahörande i den thailändska och den indonesiska mattraditionen.
Detta är ju inte ovanligt idag, när många kina-restauranger serverar mat ur flera olika asiatiska kök. China Town har tänkt på barnen i sina menyer och det är värt att notera för familjer som vill äta här. Restaurangen är vänligt välkomnande och opretentiös. Här kan vem som helst få en rejäl och vällagad måltid till ett rimligt pris.
Men kanske har anpassningen gått för långt. Matbrigaden saknar den genuina kinesiska maten, de olika kinesiska köken med sina distinkta smaker. Vi saknade också fler helt gröna rätter på menyn, till exempel Broccoli med vitlök (suan rong xilanhua) – här finns utrymme för förbättringar! Därför vill vi endast ge 2,5 drakar.
Matbrigaden avslutar med att önska sig en äkta kinarestaurang i Helsingborg