Super rullband - för - en - nära - Kina - upplevelse
Besök på en Kinakrog i Göteborg
Vårrullar och ångkokta dumplings
Revben i sötsur sås
Stekt strimlat fläskkött i pekingsås med Gua Bao
Stekt tofu med purjolök i sojasås
Sixi baked bran med svamp
Text: Mikaela Daleke - Till Göteborg nyinflyttad, matglad konsult-förmedlare FocusKina # 2020-1
Direkt in till vänster står tre arkadspel uppradade där två äldre herrar sitter och muttrar för sig själva djupt nedsjunkna på varsin barstol. Baren och kassan direkt framför oss är mörkröd och lyser upp ingången i kontrast till den övrigt mörka lokalen. En äldre trevlig man hälsar oss välkomna och visar oss till ett bord nära ingången och med sig har han två olika menyer. Det är ingen rusningstrafik direkt, kan vi konstatera. Det blir uppenbart för oss mycket tidigt att vi besöker restaurangen på helt fel dag vid helt fel tidpunkt.
Längre in står bord och stolar uppställda prydligt längs ett långt rullband som slingrar sig som en orm genom hela lokalen. Det påminner om ett transfertåg på en flygplats, med en glaskupa som omringar bandet. Den är avstängd vid denna tid, till vår besvikelse. I övrigt genomsyras lokalen av mörk inredning vilket ger ett dystert första intryck.
En stor meny med färgglada bilder av traditionella kinesiska rätter ligger nu framför oss på bordet samt en sushi-meny. Vi riktar vår uppmärksamhet till de kinesiska rätterna. I menyn hittar vi färgglada bilder över bland annat lättfriterade revben (148kr) och ångat sidfläsk i söt sojasås (148kr). Bilderna må inte vara de mest smickrande som ögat skådat, men många gäster återvänder hit för dessa rätter och för att komma närmre den kinesiska matkulturen.
Vi beställer in vårrullar (39kr), ångkokta dumplings (79kr), sojabönor i risvin (68kr) samt delikatessen från Shanghai ”Sixi baked bran” med svamp (68kr) till förrätt. Vårrullarna smakar som vanliga uppvärmda från en frysdisk. Små, knapriga med en hint av grönsaker. Vi kompletterar med sweet chilisås vilket det finns obegränsat av vid ett av bufféborden intill. Tyvärr smakar deras vegetariska dumplings inte mycket. De är gröna och klibbiga när de landar på bordet framför oss. De är dock upplagda snyggt i en bambukorg, vilket bidrar till stämningen. Deras ”Sixi baked bran” blir en annorlunda smakupplevelse för den oerfarne, en porös vegetarisk råvara som framställs av vetekli. Smaken är söt och konsistensen liknar blöt sockerkaka.
Till varmrätt beställer vi in stekt tofu med purjolök i sojasås (138kr), revben i sötsur sås (148kr) och stekt strimlat fläskkött i pekingsås med Gua Bao (168kr). Det finns vitt ris i en stor riskokare på buffébordet bredvid. Här hämtar vi även tallrikarna, som knappt får plats på bordet tillsammans med maten då portionerna är så pass stora. Det blir naturligt att vi delar på rätterna i sällskapet.
Tofun smälter i munnen och passar perfekt till soyasåsen. Ett mycket bra vegetariskt alternativ. Revbenen är knapriga och sega att tugga, men smaken av den sötsura såsen gifter sig bra tillsammans med de övriga rätterna. Favoriten blir fläskköttet i pekingsås tillsammans med Gua Bao, eller snarare känt som Bao, steamed Bun i Sverige. Gua Bao är ångat, fluffigt och mjukt bröd som tillsammans med fläsket och pekingsåsen smakar gudomligt gott.
Under hela vistelsen pratar personalen kinesiska vid bordet bredvid, för en extra touch till den kulturella matupplevelsen. Det var ingenting som störde oss, dock kändes det lite lustigt.
Super Rullband får 4 drakar i betyg. Varmrätternas alla smaker och sensationer tillsammans med ett trevligt bemötande av personalen väger upp betyget. Vi blir positivt överraskade av varmrätterna och det är värt att nämna att bilderna i menyn inte ger maten rättvisa. Var inte skeptisk till de kinesiska rätterna, ge dem en chans!