/
Golden China - Oförfalskad och välsmakande Kinamat i alldaglig miljö
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Golden China - Oförfalskad och välsmakande Kinamat i alldaglig miljö

Jiaozi

Baozi

Mapo tofu

Chongqing kyckling 

När man stiger in i restaurang Golden China möts man av känslan att vara i en påver restaurang i någon kinesisk mindre landsortsstad långt borta från de stylade och uppiffade matställen som finns i Peking eller större provinshuvudstäder. Atmosfären ligger även långt ifrån de oftast överdekorerade eller kinesifierade lokaler som finns i Stockholm eller andra större svenska städer. Här finns inga röda lyktor eller uppförstorade kalligrafier på väggarna, inte heller en sparsmakad, förfinad inredning som asiatiska fusion-restauranger oftast uppvisar. Golden China är rätt och slätt ett matställe där inget krut lagts på inredningen. Däremot förvånas man snabbt över den gedigna och oförfalskade maten som serveras. Känslan av att befinna sig i en småstadsrestaurang i Kina infinner sig och Matbrigadens smaklökar drar sig till minnes den opretentiösa men synnerligen välsmakande mat som serverats vid familjemiddagar i kinesiska hem.

Vi är inte ensamma om denna uppskattning av Golden Chinas mat – ett besök på restaurangomdömen hos resesajten Tripadvisor styrker vår uppfattning: ”…maten var helt underbar”, ”En dold pärla! Du slipper äta tillsammans med siden, guld (bling-bling) och störande musik”, ”…oceaner ifrån vad som anses vara svensk kinamat”, ”ovanligt ful restaurang med fantastisk mat”, ”hit vill jag tillbaka”. Matbrigaden frågar sig vad som gör att vi tycker att maten smakar så bra? Kanske är det de lite grovhuggna, flärdfria rätterna som inte försöker smickra besökaren med dekorationer av skurna morotsrosor eller uppläggning på finporslin. Här är det anrättningen som får tala.

Den omfångsrika matsedeln är uppdelad i Förrätter, Traditionell kinamat och Svensk kinamat (den senare inte provad av Matbrigaden). För rätter med utpräglad stark smak är styrkan angiven med bilden av en till tre chilifrukter. Priserna för avhämtning är någon tia lägre jämt över. Bland förrätterna, som kostar mellan 45:- och 69:-, finns olika soppor, tofu, stekta dumplings (jiaozi) och fyllda ångbakade bröd/dumplings (baozi). Matbrigaden vill framhålla stekta dumplings som är rejäla handgjorda degknyten fyllda med kött eller grönsaker och långt ifrån den massfabricerade variant som man ofta serveras på andra ställen. De ångbakta bröden finns också med kött- eller grönsaksfyllning och smakar lika genuint gott som de som säljs i snart sagt varje gathörn i kinesiska städer. Till dumplings serveras en enkel, smakrik dippsås med sesamolja, soja och kryddor.

Ett generöst utbud av vegetariska rätter som presenteras under traditionell kinamat bör få en särskild eloge. Priset håller sig mellan 129:- och 169:- och bland rätterna finns såväl mildare smakvarianter som riktigt starka anrättningar. Mer än tjugo av de vegetariska rätterna är de samma som man stöter på i Kina som husmanskost och som är vanliga på kinesiska middagsbord. Suan La strimlad potatis är en favorit liksom Yu Xiang aubergine (fiskdoftande aubergine) eller Wokad broccoli med vitlök. Den i kinesiska hem vanliga rätten Stekt tomat med ägg är i sin enkelhet utsökt god på samma sätt som Wokad selleri med cashewnötter. Många rätter innehåller tofu (doufu), till exempel Kungpao tofusticks med jordnötter, gurktärningar, morötter chili och sichuanpeppar. Den starka och kryddiga grytan Shui Zhu Tofu, som är en populär rätt i Sichuan provinsen, har en het styrka som i matsedeln markeras med tre chilifrukter. Från samma provins härstammar den smakrika Ma La Tofu (sesam-stark-tofu).

Kötträtterna uppdelas i biff och fläsk och uppvisar flera välkända, smakrika rätter som den kryddstarka grytan Shui Zhu biff (finns även i en variant med oxfilé) eller Bao Kao oxfilé, sprödbakade oxfiléskivor med smak av sött, surt och starkt. Biffrätterna varierar i pris mellan 149:- och 229:- och portionerna är generöst tilltagna. Fläskrätterna betingar ett något lägre pris och håller sig mellan 139:- och 169:-. Här hittar vi ytterligare välkända anrättningar, bland annat en av Matbrigadens favoriter, Ma Po tofu, som tillagats på ett rustikt sätt med sichuanpeppar och chili. Myror klättrar i träd, glasnudlar och fläskfärs, är en god och mindre stark rätt som håller sig bland de lägre priserna liksom Sprödbakat fläsk med honungssås, som lämpar sig för den som inte uppskattar de starka chilismakerna.

Vanliga rätter med anka eller kyckling håller sig mellan 149:- och 189:- och finns i ett antal varianter. Den speciella Pekingankan kostar 500:- både om den förtärs i restaurangen eller avhämtas. Xiang La anka (Doftande, stark anka) är mycket god liksom Bao Kao Kyckling, strimlad kyckling med smak av surt, sött och starkt och med grönsaker och lök. Chong Qing kyckling, kycklingbitar friterade med chili och sichuanpeppar, är en stark anrättning, som Matbrigaden tycker är en av de bästa rätterna på Golden China.

Fisk och skaldjur är uppdelade i två kategorier och omfattar maträtter vars tillagning känns väl igen från Kina, som till exempel den starkt kryddade fiskgrytan Shui Zhu fisk och Tang Cu fisk som serveras med sötsur sås. Stekta tigerräkor med ingefära har en lättare chilismak än den mycket starka Xiang La blandad seafood som också har smak av sesamolja.

Ett tiotal nudel- och risrätter kostar mellan 119:- och 169:-, och man kan välja mellan stekta nudlar eller ris med grönsaker, ägg, biff, kyckling och räkor men även soppor med risnudlar eller kraftigare udon.

En värmande gryträtt är Paomo, lammgryta med biffskivor och risnudlar, ett långkok i lammbuljong som är en populär rätt i norra Kina och som serveras med bröd till priset av 139:-. En mer riklig gryträtt är Eldgrytan (Hotpot) som vintertid är en favorit i norra Kina. En stor gryta med smakrik buljong placeras mitt på bordet tillsammans med olika råa varor, till exempel skivor av biff- eller lammkött, grönsaker, svamp, räkor och andra skaldjur och nudlar, som man själv tillagar i buljongen och äter tillsammans med en dippsås av olja och vitlök eller sesampasta med koriander. I Golden Chinas Eldgryta ingår dessutom musslor, fisk, bläckfisk, kyckling och tofu. Grytan måste beställas en dag i förväg och serveras till sällskap om minst fyra personer till ett pris av 219:-/person. Eldgrytan finns även i en vegetarisk variant och kostar då 209:-/person.

Dryckesmenyn är begränsad men uppvisar modesta priser. Förutom öl och vin finns fyra starkare drycker, whisky, cognac, Absolut vodka och Irish Coffee. Utöver detta serveras grönt te, kaffe och läskedrycker som Cola, Fanta, Sprite samt mineralvatten och äppel- eller päroncider. Kinesiskt Tsingtaoöl finns i två storlekar, 33 cl (50:-) och 64 cl (90:-), thailändskt Singhaöl, 33 cl (50:-) och Tuborg Gold 50 cl (55:-). De svenska ölsorterna Mariestad och Norrlands guld, 50 cl, erbjuds för 55:-. Husets vin i hel och halv karaff kostar 180:- respektive 120:- men serveras även i glas för 65:-, medan två namngivna röda viner, Oude Kaap och Beaujolais Royal betingar 240:- respektive 280:-/flaska. Det vita vinet Hidden Rock kostar 240:-. Matbridagen hade gärna sett att det funnits någon sorts kinesiskt brännvin som skulle passat mycket väl till de smakrika och chilistarka rätterna.

Betjäningen är tillmötesgående och vänlig utan att uppvisa överdriven glättighet. Matbrigadens frågor om anrättningarnas ingredienser bemöttes kunnigt och korrekt. Sammanfattningsvis kan man säga om Golden China att man inte går dit för en spännande inredning eller elegant atmosfär. Om man däremot är ute efter välsmakande, oförfalskad kinamat som kan mäta sig med den som serveras i Kina på traditionella restauranger eller i hemmiljö, så är Golden China värt en omväg och tilldelas därför, med utgångspunkt från det genuina köket, fyra drakar.

Xiangla anka