/
Restaurang Rau - innovativt och välsmakande men inte så kinesiskt
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Restaurang Rau - innovativt och välsmakande men inte så kinesiskt

ökölkö

I nummer 4/2019 besökte Matbrigaden Köket Lu – en liten krog med kantonesisk gatumat som snabbt blev omåttligt populär.

Nu har samma ägarpar, Kim Trinh och hennes son Luong Lu startat en ny mikroskopisk restaurang i lokalen alldeles intill. Till skillnad från den kantonesiska gatumaten, som mest grundas på kött, så är denna restaurang helt vegansk. På hemsidan beskrivs den så här: ”Rau är en pytteliten restaurang på Davidshallstorg. Menyn hämtar smaker från lite här och där i Sydostasien. Råvarorna hämtas endast från växtriket.”

Menyn bygger på maträtter som Kim med sin buddhistiska, kines-vietnamesiska bakgrund, har lagat till familjen i decennier. Familjen är från Kina men bodde i Vietnam under många år, och i restaurangen använder man kryddor från Vietnam och södra Kina.

Lokalen är liten och man gör klokt i att boka bord. Inomhus finns ett 20-tal sittplatser och utomhus ungefär lika många. Matbrigaden var där en småregnig onsdagskväll i augusti. Det blev snabbt fullsatt både ute och inne. Kunderna var företrädesvis svenska ungdomar, så brigaden höjde medelåldern avsevärt.

Vi bokade bord till klockan 18 och fick disponera det till klockan 20. Strax efter 18 var det fullsatt både inomhus och på uteserveringen, och de flesta utnyttjade hela tidsspannet. Trots att lokalen ser enkel ut, klädd med vitt kakel och bord utan dukar, så är detta en restaurang där man tar det lugnt och äter gott. Detta hade säkert varit annorlunda om man hade haft lunchservering.

På väggarna sitter ojämnt uppklistrade affischer och några bilder på familjen. En föreställer det fartyg som 1978 räddade drygt 400 flyktingar från en fiskebåt i Sydkinesiska havet. Några av dessa var Kim Trinh och hennes familj.

Vi letade efter någonting kinesiskt i lokalen och det tog en stund innan vi upptäckte den vinkande katten bland vinflaskorna ovanför disken.

Menyn är inte lång, den innehåller åtta rätter inklusive två sorters snacks och en dessert, men det utlovas att rätterna byts ut efter hand.

Portionerna är ganska små – vi konstaterade att för ett sällskap på fyra skulle hela menyn bli ganska lagom. De små portionerna är en fördel för den som äter ensam och som är van att äta på asiatiskt vis och vill ha flera rätter. Nackdelen är förstås att det kan bli ganska dyrt.

Vår definitiva favorit blev Ingefärstofun (krispig tofu, färsk shiitake, ingefära, soja och chili) för 145 kronor, men Fylld mantao (hemmaknådad mantao, aubergine, shiitake, örter, do chua (picklad rättika + morot), hoisin och chili] för 125 kronor kom inte långt efter. För att inte tala om Raurakan [Sötpotatis, morot, lök, judasöra, mynta, dipp med do chua (picklad rättika + morot)] för 95 kronor. (En poäng för ett vitsigt namn! Rau betyder grönsak på vietnamesiska. Dubbel poäng!) Och, Wontonsnacks med taro, rättika, lök, judasöra, shiitake och sötchili-dipp för 90 kronor. Allting var vällagat och smakade utmärkt. Det märktes att råvarorna, som är närodlade, var högklassiga. Det finns anledning att ta hela menyn!

Dock var det inte så genuint kinesiskt, mera åt det experimentella allmänasiatiska hållet.

Dryckesmenyn som inte heller är exceptionellt lång innehåller både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker, öl, vin och vatten. Tsingtao-öl fanns både alkoholfri och exportvarianten som är starköl.

Personalen var mycket vänlig och serviceinriktad. Man fick för varje rätt veta vad som ingick och för de ingredienser som inte är vanliga i Sverige fick man även en förklaring.

Matbrigaden ger restaurang Rau tre drakar. De goda smakerna skulle ha motiverat ett högre betyg men det dras ner av att rätterna bitvis är okinesiska.