/
HO'S - Välkänd "gamling" som håller måttet
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

HO'S - Välkänd "gamling" som håller måttet

Friterad tofu med grönsaker, vitlök och sötsyrlig sås

Friterade wonton

Wokad scampi med cashewnötter




HO’S Kina på Hornsgatan kombinerar atmosfären av kvarterskrog med genuint kinesiskt kök.  Stämningen understryks av livlighet, att borden står tätt och att gästerna är av mycket blandad karaktär. En välkomnande doft av vällagad Kinamat känns så snart man stiger innanför dörren. Maten som serveras är en kinesisk ”fusion” med blandning av olika kinesiska kök men starkt präglad av Hongkong och kantonesiska mattraditioner och med inslag av smaker från Sichuan och Shanghai. Restaurangen fick 2014 pris av Asian Curry Awards som bästa kinesiska krog i Europa.

HO’S är en familjerestaurang, skapad av kocken Shiu Tung Ho, och regelbundet besökt av Matbrigaden sedan många år. Innan Shiu Tung Ho kom till Sverige 176 hade han arbetat i Hongkong och London. I Stockholm öppnade han 1988 restaurangen HO’S på Hornsgatan tillsammans med sin hustru och med hjälp på heltid av sonen Manne Ho, som idag driver restaurangen i samma anda som föräldrarna. Han har även involverat sin egen familj i verksamheten. För ett par år sedan öppnades även HO’S Thai en bit längre upp på samma gata.

Matsedeln inger en verklig retrokänsla. En svart plastmapp där listor på tillgängliga maträtter ges utan krusiduller, beskrivningar eller foton, endast pappersark nedstuckna i tummade plastfickor vilket tyder på en god självkänsla och att själva maten är det viktiga. (På restaurangens hemsida finns dock bilder och korta beskrivningar av maträtternas viktigaste ingredienser.) I menyn följs det som verkar vara en tradition hos många Kinarestauranger – texten är full av särskrivningar och språkliga böjningsfel, trots att senare generationer växt upp i Sverige och kan svenska lika bra som sitt modersmål.

Menyn är enkelt uppdelad i förrätter, fisk och skaldjur, fågel och kött, wokade ris- och nudelrätter, vegetariska rätter samt desserter.

Förrätterna har en anstrykning av sydkinesiskt kök och innehåller en hel del friterat samt soppor av olika slag. Matbrigaden gladde sig över friterade wonton men allra mest över de gröna vegetariska dumplings med tillhörande ingefärssås. Friterade räkrullar, scampi och kammusslor har en frasig och läcker yta och serveras t.ex. med apelsinsås. En för det kinesiska köket ovanlig rätt är Räkor på rostat bröd som beströtts med sesamfrön.

Fisk- och skaldjursrätterna bär spår av både Sydkina och Sichuan med fisk, scampi och kammusslor. Vattenkokt fisk med vinäger och torrfriterad bläckfisk får god Sichuansmak av peppar och chili liksom scampin med picklad chilipeppar. Kammusslorna wokas med paprika och sås av svarta bönor. Den  wokade scampin med cashewnötter är ytterligt läcker i sin mångfald av smaker.

Fågel finns i variationer som är vanliga i det kinesiska köket, som friterad anka med sötsur sås, anka som wokats i öl eller kycklingfilé med svamp och ostronsås. Torrfriterade revbensspjäll serveras på kantonesiskt vis med lite sötaktig sås eller med peppar- och chilisås.

Det finns även de vanligaste kombinationerna av fläskfilé med grönsaker och cashewnötter. En mycket god rätt är den torrfriterade biffen med vinägersås och chili, men be gärna om att få den med lite extra vinäger och mindre socker.

Ett tiotal vegetariska rätter omfattar tofu, grönsaker och nudlar men även ”vegetarisk kyckling” och ”vegetariskt lamm” samt ”vegetarisk ostronsås” i enlighet med kinesisk tradition av mat som skapats i buddhisttempel.  Rätterna serveras variationsrikt med svart bönsås, kummin eller vitlök. Mycket god är den friterade tofun med grönsaker, vitlök och sötsyrlig sås eller den med grönsaker i sås av svarta bönor.

Efterrätterna är som så ofta på kinesiska restauranger det minst spännande. Här finns glass med olika smaker som kokos, citron eller apelsin, friterad banan eller ananas med glass samt banana split.

Prisklassen kan bedömas som medel till låg för såväl mat som dryck. Förrätterna håller sig mellan 50 och 95 kronor med ett par undantag för kammusslor och dumplings som kostar 135 respektive 165 kronor.  Fisk och skaldjur finns för 150-200 kronor samt kammusslor för 280. Anka och kycklingrätter kostar 140-220 kronor, fläsk och biff håller sig runt 150-220. Matbrigadens vanliga favorit, Mapo doufu, serveras här med fläsk och räkor och går lös på 170 kronor. De vegetariska rätterna är något billigare och kostar 110-150 kronor samt efterrätterna runt 35-70.

Dryckeslistan är begränsad men innehåller till Matbrigadens glädje kinesiskt brännvin från Shaoxing och Mao Tai samt saké. Carlsberg öl serveras från fat för 50 kronor och på 33 cl flaska finns Staropramen, Corona, Brooklyn och Tsing Tao för 55-65 kronor samt 50 cl Staropramen, Eriksberg, Falcon, Cobra och Carlsberg för 55-89. Estrella inedit kostar 135 kronor för 60 cl. Vinet specificeras inte med namn utan anges som rött, vitt eller rosé och kostar 270 kronor för en flaska och 80 för ett glas. Det finns tre mousserande viner, Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir på liten flaska för 100 kronor samt Jean Marie för 450 och Carrington för 350. Cider kostar 45 kronor och läskedryck, lättöl samt fruktjuice 28-35. Kaffe, jasminte eller svart te kostar 25 kronor.

Serveringspersonalen är professionellt kunnig och korrekt och finns till hands för frågor och enskilda önskemål. Det går att beställa maten stark eller mindre stark och till exempel få mer eller mindre vinäger enligt egen preferens. Bordsbeställning rekommenderas eftersom restaurangen ofta är fullsatt även på vardagar.

Den avspända atmosfären är behaglig men Matbrigadens fyra drakar tilldelas HO’S Kina främst för den oförfalskade kinamaten som gör att restaurangen absolut är värd en omväg.

Vegetariska dumplings med ingefärssås

Torrfriterad biff med vinägersås och chili