/
Hemma hos Dong - Kanske den mest genuina kinamaten i Stockholm
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Hemma hos Dong - Kanske den mest genuina kinamaten i Stockholm

Vegetarisk Mapo doufu

Kokt biff med grönsaker

Stekta degknyten med kyckling

Hemma hos Dong uppfyller kriterierna för en genuin ”hål-i-väggen-restaurang” i Kina. För att upptäcka den från gatan måste man nästan veta i förväg att den finns där. Väl inne i den sparsamt dekorerade lokalen möts man av enkla träbord och trästolar med 20 sittplatser. Inga dukar och inga ljus på borden. Där finns endast små, enkla inplastade matsedlar vid sidan av matpinnar som står i en behållare.

På matsedeln finns fyra förrätter och 18 varmrätter, inga efterrätter och inga drycker. Det serveras endast vatten, läsk och lättöl. Men maten – den går inte av för hackor! Om man ser till det som serveras är rätterna förmodligen bland de mest genuint kinesiska som kan uppbringas för närvarande på en restaurang i Stockholm.

Att beställa på svenska kan gå lite trögt men eftersom matsedeln är skriven på svenska och rätterna numrerade går det ändå bra. För den som vill använda sig av kinesiska finns alla rätter även skrivna med kinesiska tecken och i transkription med tonbeteckningar. Föredömligt! Och förmodligen även funktionellt eftersom många av gästerna är kinesiska. Om man försöker sig på att tala kinesiska går det förstås utmärkt att även fråga lite mer om de olika rätterna. Vi får veta att här har man inte två olika menyer, en för kineser och en som anpassats för svensk smak, som Matbrigaden tidigare träffat på vid besök på flera andra kinarestauranger. Det känns betryggande och visar sig också vara riktigt när maträtterna avsmakas. Rätterna serveras rikligt på enkla porslinsfat och utan andra krusiduller än strimlad vårlök som dekoration. Gästerna får en liten skål att äta ur på vanligt kinesiskt sätt när det gäller enkla restauranger eller i hemmiljö. Men allt andas en skön blandning av enkelhet och kvalitet.

Matbrigaden har svårt att välja bland de i Kina välkända rätterna. Förrätterna kostar 69 kr och är genomgående vegetariska: Inlagd rättika med sichuanpeppar och sesamfrön, Marinerade potatisstrimlor eller Marinerad öronsvamp, båda med vinäger och chili. Men Matbrigaden beslutar sig för att prova Marinerade tofuskinn med chiliolja. Tofuskinn, torkade stänger av tofu som blöts upp i vatten och sedan wokas lätt, är inte ofta förekommande på kinesiska restauranger i Sverige. Här är de tillagade med perfektion och lagom dränkta i ljuvligt välsmakande chiliolja.

Av huvudrätterna, som kostar mellan 139 och 219 kronor, är fem vegetariska: bl.a. tofu, blandade grönsaker, aubergine och potatis. Vi provar den vegetariska Mapo doufu (139 kr), som även den är tillagad med en smakrik sås med rejäl hetta och som passar utmärkt till det ångande nykokta riset. De snabbt wokade potatisstrimlorna med chili och vinäger (99 kr) smakar precis som dem vi många gånger ätit i Kina.

Den friterade kycklingen med sichuanpeppar, chili och jordnötter (159 kr) serveras utan sås i små, knapriga bitar så som den även gör i Kina, men där oftast med små ben kvar i bitarna. Här är Matbrigaden inte helt överens om såsens vara eller icke vara och beställer in lite extra soja för att doppa bitarna i. Med stor förtjusning upptäcker vi att sojasåsen är av mycket god kvalitet och högst välsmakande.

Måltiden når sin höjdpunkt med de två sista rätterna, Kokt biff med grönsaker på sichuanvis (179 kr) och Stekta degknyten med kyckling (129 kr). Den kokta biffen är förträfflig, möjligen i starkaste laget för en del men med djupa, genuina och väl balanserade smaker av chili och sichuanpeppar. Rejäla skivor biffkött och väl tilltagna grönsaksbitar omges av den kraftigt smakande såsen, så väl tilltagen att den även räcker att dricka som en liten avslutande soppa. Eldprovet blir de stekta degknytena med kycklingfyllning, och förhoppningarna uppfylls väl när 12 små, nytillagade degknyten serveras snyggt upplagda tillsammans med en lättkryddad dippsås av soja och kinesisk vinäger. Den milt kryddade fyllningen omsluts av en tunn deg som blir lagom krispig vid en snabb stekning. En perfekt avslutning på en utsökt middag!

Vi får veta att det kinesiska paret som driver restaurangen och som själva sköter såväl matlagning som servering kommer från Shenyang i Liaoningprovinsen i nordöstra Kina. Köket, som är så litet att endast en person kan arbeta där, sköts av mannen, och hans fru ansvarar för serveringen. En typisk familjerestaurang alltså. Restaurangen, som varit stängd under pandemin och åter öppnat för endast tre månader sedan, avser att servera rätter från olika delar av Kina och variera matsedeln efter tillgång på råvaror efter säsongernas växlingar. På menyn står såväl starka som milt kryddade rätter.

Det går även att köpa mat för avhämtning men restaurangen ombesörjer inte hemleverans. På grund av den strida strömmen av gäster och ett fåtal sittplatser gör man klokt i att boka bord i förväg för att försäkra sig om en plats.

Om man i första hand vill gå på en restaurang för den genuint välsmakande maten, utan krav på lyxig inredning eller alkoholhaltiga drycker, är Hemma hos Dong ett utmärkt alternativ – kanske det bästa för närvarande i Stockholm. Serveringen är vänlig och tillmötesgående men så stressig som man kan vänta sig när en person ska ta hand om alla gäster själv, och man får räkna med viss väntetid. Om Matbrigaden enbart ska bedöma maträtternas kvalitet närmar sig betyget fem drakar. Men som helhet blir betyget 4,5 på grund av lite väntetid och avsaknad av en öl eller ett glas vin till maten.