/
Hing Wa - Autentisk Kinarestaurang i Gamlestaden
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Hing Wa - Autentisk Kinarestaurang i Gamlestaden

Falsk soppa (Kinesisk soppa med strimlad grissvål, fiskbullar & tofu)

Ma-pou tofu med kyckling och räkor, Stekta kinesiska grönsaker med ostronsås, Friterad fiskfilé serverad i gryta

Vi hörde för länge sedan talas om en kinarestaurang i Göteborg värd att åka omvägar för,dit våra kinesiska vänner brukade gå. Ett hål i väggen i Gamlestaden. Minnet slumrade i många år men väcktes till liv av en rubrik i tidningen för ungefär ett år sedan: Fisk på Hing Wa i Gamlestaden – var det kanske den? Det tog sin lilla tid men en mörk kväll i november tog sig matbrigaden äntligen ut. Det behövdes endast en kort spårvagnsresa till den stadsdel som sägs kommer att bli den heta platsen efter Majorna, Linné och Långgatorna. Gamlestaden är den äldsta stadsdelen i staden men inte på något vis lik Gamla stan i Stockholm. Här stod en gång den industriella vaggan med både SKF och Volvo, och nu syns de gamla fabrikerna och de göteborgska landshövdingehusen samsas med nya kommunikationsleder och bostäder. Här på Hornsgatan 12 har Restaurang Hing Wa funnits i mer än 30 år. Och det är betydligt mer än ett hål i väggen, restaurangen rymmer ett 40-talgäster och erbjuder också take-away. Kocken Ming Ng tog över som ägare 2008, och maten som lagas i köket är kantonesisk – alltså recept från Guangdong-provinsen. På hemsidan står att målet ”är att se våra gäster lämna nöjda med ett stort leende”. Och vi kan intyga att både gästerna och leendena är många.

Denna novemberkväll bestod matbrigaden av mor med döttrar. Skylten på utsidan var anspråkslös men vi fann restaurangens miljö varm med färgglad väggmålning, kalligrafi och kinesiska skulpturer. Inte överlastat på något sätt, men borden var fullsatta samtidigt som en strid ström av gäster hämtade med mat hem. Vi förstod att vi hamnat på den kinesiska kvarterskrog som ryktet talat om.

På matsedeln fanns både traditionell kinarestaurangsmeny och särskilda kinesiska rätter. Vi lockades naturligtvis till det mest kinesiska, men skulle vi våga oss på att prova den omtalade rätten med friterat fiskhuvud? Eller kyckling genomsyrad av risvin? Personalen var trevlig och ärlig i sina omdömen om maten, ”den kalla kycklingen är det inte så många som gillar”, så vi läste vidare på menyn. Det fanns mycket annat spännande att välja bland, även om vi saknade ett utbud av vegetariska rätter. Kinesiska grönsaker förvisso, men ingen rätt med spenat eller aubergine. Många rätter med tofu, men då blandat med kött på olika sätt.

Maten kom in på bordet rykande varm – ett stort  plus! Vi började med stekta kinesiska grönsaker med ostronsås och kände direkt att detta smakade som i Kina, så vi såg fram emot fortsättningen och blev inte besvikna. Den klassiska kantonesiska rätten med fiskhuvud i gryta, nr 53A på menyn, hade en försvenskad version, nr 53B, med fiskfilé i stället. Det smakade himmelskt gott av ”five spices”. Även den långkokta ankan marinerad med kinesiska örter och mörk sojasås var mycket saftig och god. Gung-Paos räkor, torrfriterade räkor med sötsur sås & vitlökssmak, var krispiga men såsen kanske lite väl syrlig för oss. Vi hade också inlett med vegetariska vårrullar, så nu började vi bli mätta. Dessertmenyn innehöll endast friterad banan eller ananas med glass, så den hoppade vi över. Dryck till maten var öl, Tsingtao på flaska.

Vi köpte även med två maträtter till dem som inte kunde följa med, Szechuan biff resp. kyckling med grönsaker, från den vanliga menyn. De var goda men inte unika, så vi röstar för den mer kinesiska delen av menyn.

Efter det första besöket så gnagde tanken om fiskhuvudet. När nu fiskfilén var så god, så borde vi väl ha valt det i stället. Skam den som ger sig - det blev ett andra besök för matbrigaden samma vecka, till samma restaurang men med nytt sällskap. Personalen var lika ärlig den här gången, ”det kan vara svårt att äta med alla ben”, så vi avstod och valde fiskfilén igen. Lika himmelskt god denna gången! Vi valde också den falska soppan, kinesisk soppa med strimlad grissvål, fiskbullar och tofu, samt Ma-Pou tofu med kyckling och räkor, och drack te från vacker kanna av järn. Allt var mycket välsmakande, och kunde lika gärna varit serverat i Kina som i Göteborg… förutom fiskfilén då. Nu säger vi bara en sak – det ska bli ett tredje besök och då ska vi våga prova både fiskhuvud och kall kyckling!

Prisnivån fick oss inte att tveka för något val. Varmrätterna på vanliga menyn kostar 110–145 kr. och kökets special med de kinesiska rätterna 128–168 kr. En flaska kinesisk lager 52 kr., en kanna te 48 kr.

Matbrigaden ger Hing Wa 4 drakar för god, vällagad och autentisk kinamat. Den är absolut värd en omväg till Gamlestaden! 

Friterad fiskfilé serverad i gryta



Stekta kinesiska grönsaker med ostronsås