Restaurang China, Kungsholmen

Mapo doufu

Frasiga gröna bönor

Vegetariska dumplingar

Tofugryta

EN SÄMRE KOPIA AV ETT VINNANDE RESTAURANGKONCEPT

Restaurang China! På ringvägen 110 har sedan Matbrigaden recenserade den för sju år sedan varit en favorit för återkommande besök, och även om kvaliteten på maten där, liksom bemötandet på restaurangen, har varierat under åren har besöken alltid varit tillfredställande och uppskattade. Restaurang China! har betraktats som en ”säker” upplevelse vare sig det gällt en snabb vardagsmiddag eller en längre och mer gedigen måltid med vänner eller nära och kära.

Därför gladde sig Matbrigaden åt nyheten att ytterligare en China-restaurang öppnat på Kungsholmen våren 2019 och begav sig glada i hågen dit med förväntan om en trevlig och smakfull upplevelse. Tyvärr blev besöket i stället raka motsatsen. Det är visserligen med stor motvilja man avger en så här allvarligt kritisk recension av en restaurang som denna, men å andra sidan kan det vara av vikt att även en dålig upplevelse redovisas som motvikt till Matbrigadens senaste flera lyckosamma restaurangbesök. Men det bör påpekas att recensionen endast bygger på ett besök – att lägga tid och pengar på att återbesöka China på Kungsholmen, även benämnd China2 vid sökning på Internet, lockar inte.

Dessvärre är det inte enbart maten som serverades som delvis upplevdes som undermålig utan även betjäningen, en ovanligt dålig kombination. Matbrigaden anlände till China2 vid middagstid och då var endast ett fåtal bord i restaurangen besatta av gäster. Vi anvisades ett bord i ett bås som av olika skäl inte befanns lämpligt och bad vänligt om att få byta till ett annat bord då alla bord ute i restaurangen var lediga. Frågan avfärdades snabbt med att alla bord i hela restaurangen var bokade. Eftersom det mycket väl kunde ha varit så accepterades naturligtvis det bord vi anvisats. Men under kvällen besattes endast ett par bord ute i restaurangen av gäster och när Matbrigaden efter närmare tre timmar lämnade restaurangen var fortfarande alla de ”bokade” borden tomma.

Eftersom Matbrigaden anser att bemötandet på en restaurang är en viktig del av helhetsupplevelsen vill vi, innan själva maten som serverades beskrivs, även nämna ytterligare ett par svaga punkter i betjäningen. Att endast få en liten sidotallrik att äta på upplever vi inte som tillräckligt och vi bad därför om små skålar för riset vilket bemöttes med höjda ögonbryn och viss irritation, även om de så småningom kom fram tillsammans med en kommentar: ”Jaså, ska ni äta med pinnar?” Men även de som väljer att äta med kniv och gaffel får mycket svårt att få plats med ris och övrig mat på en 12-cm stor tallrik. Mot slutet av måltiden, när det fortfarande fanns mat kvar på serveringstallrikarna och någon fortfarande höll på att äta, plockades de andras tallrikar och skålar bort utan kommentar. Att sitta kvar själv och äta medan andra tittar på är inte riktigt vad vi känner igen från Kina, och det kunde ju mycket väl ha varit så att man ändrat sig och ville ta något mer. Det finns mer att tillägga men det får räcka med att vi bedömer bemötandet som helt undermåligt!

Så till det som serveras. Matsedeln är i princip samma som China! på Ringvägen så Matbrigaden är väl bekant med de olika rätterna och provade en del som vi ätit tidigare och en del nya rätter. Priserna är i medel- övre medelklass. Förrätter 89–110 kr, Specialrätter 95–218 kr (hit klassificeras även Pekinganka som kostar 599 kr, men serveras för halva priset på måndagar), fisk 248–369 kr, skaldjur 99–219 kr, fågel 188–259 kr, kötträtter, fläsk och nöt, 188-258 kr, vegetariska rätter 128–205 kr, grytor 158–199 kr, tilltugg 98–99 kr och efterrätter 75–95 kr.

Det finns ett par rätter som är riktmärken för Matbrigaden och som är ett självklart val från menyn – en av favoriterna är dumplingar. På China2 finns sex ångkokta, dumplingar med vegetarisk fyllning eller med fläsk för 99 kronor. Servitrisen påpekar dessutom att de är färska. Denna rätt kan variera på olika sätt mellan olika restauranger men är nästan alltid mycket god och brukar serveras med en tunn men smakrik dippsås. Men redan här vid måltidens inledning blir vi förvånade över den dåliga kvaliteten. Dumplingarna serveras, som oftast, i en bambukorg men visar sig vara hängiga och smaklösa, det är ganska tydligt att de tidigare varit tillagade och nu hjälpligt värmts upp. Deghöljet saknar all spänst och hänger som en trasa över ätpinnarna. Dipsåsen är en halvdan vinägersås med några hårtunna ingefärsstrimlor som inte legat tillräckligt länge för att ge smak åt vinägern. En av de minst smakliga dumplingrätter som Matbrigaden ätit under sin snart 10-åriga verksamhet. Den andra rätten som alltid ingår i Matbrigadens bedömningar är tofu i stark sås, Mapo doufu, och lyckligtvis blev denna inte samma besvikelse på China2 som övriga rätter. Här är det en vegetarisk variant tillagad med silkestofu som kostar 169 kr och är värd sitt pris. Den är vällagad och uppfyller de vanliga förväntningarna för denna rätt. Faktiskt den enda rätten som är helt acceptabel.

Tofu är ett av de bra riktmärkena för hur en restaurangs handlag med kinesiska råvaror är. Av den anledningen försökte sig Matbrigaden även på en annan tofurätt, Tofugryta, för 179 kr. Den serverades i en glaserad lergryta som har gamla anor i Kina och behåller värmen på maten länge. Rätten var ambitiöst innehållsrik med bl.a. ett par sorters svamp och tjocka skivor av fast tofu i en god och smakrik soppa. Enda problemet var att tofun lagts i alldeles innan serveringen och därför inte haft tid att ta smak av den goda soppan. Hade det varit så hade rätten fått mer än godkänt, nu blev det snarare så att man valde att äta svampen, dricka soppan och lämna kvar den smaklösa tofun. Här undrade vi, för övrigt, hur denna rätt skulle kunnat ätas om vi inte hade haft skålar utan endast haft tillgång till de minimala, platta tallrikarna.

En favoriträtt på China! på Ringvägen 110 är Frasiga gröna bönor som tillagas i en osedvanligt smakrik och god sås. Eftersom den också fanns på China2 kunde vi inte motstå att också beställa den. Men även denna rätt, som verkar svår att misslyckas med, var ett fiasko och bönorna var det enda som blev kvar på tallrikarna när Matbrigaden lämnade restaurangen. Bönorna, som ska tillagas snabbt i olja och blandas med den välsmakande såsen var katastrofalt överkokta och var knappt möjliga att fånga med ätpinnarna. De våta, hängande bönorna kunde bara mäta sig med de slappt hängande dumplingarna som serverades i början av måltiden.

Den välkända kycklingrätten Laziji, starka kycklingbitar som kan vara torrstekta eller friterade med starka kryddor, bl.a. sichuanpeppar, hade den rätta smaken men även här saknades finessen och i stället för fasta småskurna kycklingbitar (som ofta även är skurna tvärsöver och har benet kvar) var det oregelbundna bitar och slamsor. Rätten får dock godkänt på grund av sin goda smaksättning.

China2 har precis som sin föregångare fulla spriträttigheter och serverar även tre sorters hembryggd öl. Vin finns per flaska från 330 kr och 89 kr/glas. Alkoholfria drycker och läsk från 29 kr.

Det är med stor besvikelse och beklagande Matbrigaden känner sig tvingad att göra ovanstående bedömning och ge China2 två drakar. Hade det inte varit för att smakerna på maten vi serverades var något så när genuina hade bedömningen blivit ännu lägre. Vi tvingas för ovanlighetens skull använda ett ord som ”hafsigt” såväl när det gäller behandlingen av bra råvaror som betjäningen. Den som vill njuta av maten på denna matsedel rekommenderas i så fall att i stället besöka China! på Ringvägen 110 som fortfarande håller måttet.