/
Restaurang Waipo - Kinesiskt kök med internationell touch
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Restaurang Waipo - Kinesiskt kök med internationell touch

Restaurang Waipo ligger i centrala Stockholm och är en av de så kallade fusion-restauranger som dykt upp i staden under senare år. Ambitionen är att servera genuin kinesisk mat med influenser främst från övriga Asien.

Waipo betyder mormor på kinesiska och i menyn presenterar restaurangen sitt koncept: Det skall kännas som att komma hem till mormor på familjemiddag. Matbrigaden ställer sig dock frågande till hur detta koncept efterlevs. Vi kan inte påminna oss att vi vid något middagsbesök hos mormödrar och farmödrar i Kina har serverats sådana rätter som vi fått på Waipo, trots att man i informationen i matsedeln vill göra gällande att maträtterna är genuint kinesiskt smaksatta. Snarare är restaurangen ett exempel på det dilemma som fusion-restaurangerna försatt sig i genom att vilja sitta på flera stolar samtidigt, med resultatet att ingen stol blir riktigt bekväm.

Rätterna serveras som små portioner i ”tapasformat” för att gästerna skall kunna provsmaka flera rätter och tanken är att man på kinesiskt sätt skall dela på alla rätterna som kommer på bordet, i matsedeln beskrivet som ”social dining”, så som måltiderna går till i Kina. Menyn presenterar fem rätter med fisk och skaldjur, fem kötträtter, fyra fågelrätter, fem vegetariska rätter, två soppor, fyra nudel- och risrätter och 13 olika Dim Sum, d.v.s. degknyten (dumplings) och fyllda ångade bröd. Priset håller sig till en medelnivå med tanke på portionernas storlek. Alla rätter med fisk, skaldjur, kött och fågel kostar 95 kr, vegetariska rätter 65-95 kr, soppa 75-95 kr samt ris- och nudelrätter 25-75 kr. 

Två avsmakningsmenyer ger möjlighet att välja en kombination av olika rätter. Den större menyn innehåller åtta små rätter och dessert för 395 kr och i den mindre ingår fem rätter och dessert för 295 kr. Men tanke på de små smakbitarna man serveras är dessa menyer förhållandevis dyra alternativ. De ger dock en god möjlighet för den som inte är så hungrig att få en uppfattning om det koncept som restaurangen står för.

Som dessert finnsglass, sorbet, pannacotta, friterade bananer och risbollar fyllda med glass. Vidare kaffedrinkar, olika sorters kaffe samt te, som förvånansvärt nog inskränker sig till enkelt jasminte, grönt te och svart te.

Mattbrigaden har vid olika tillfällen provat såväl enskilda rätter som avsmakningsmenyerna och generellt sett förvånats över avsaknaden av de kinesiskt genuina smaker som utlovas. I båda avsmakningsmenyerna ingår inledningsvis tre olika Dim Sum (dianxin) men räkor, kyckling och fläsk serverade i en liten bambukorg. Degknytena smakar i allmänhet gott men är lite kompakta och duvna i smaken. I avsmakningsmenyerna ingår vidare små smakbitar som till exempel räkor med wasabi inbakade i friterad sötpotatis, ankbröst med jordnöts- och chilisås och grillad ribeyestek med mungbönspudding, bambuskott och pepparsås. 

Kombinationerna är ambitiösa och ser smakliga ut när de serveras men håller sid återigen långt från de genuina kinesiska smaker som utlovas. Dessvärre uppfylls inte heller en förväntan på smakinfluenser från andra asiatiska kök.

Om man beställer de olika rätterna var för sig är de något större än i smakmenyerna och räcker till smakprov för 3-4 personer i kombination med andra rätter. Men även här är rätterna förvånansvärt smaklösa. Den vegetariska rätten Wokad sivripeppar med vitlök och vinäger anges genom symbolen ”två chilipeppar” vara mycket stark men visar sig vara nära nog okryddad. Matbrigadens ständiga favoriträtt., Mapo doufu, består endast av tofukuber med odefinierbar tomatsås över. Den kryddstekta entrecoten/ribeyesteken är god men serveras mer rå än man kan vänta sig på en restaurang med genuin kinamat. De bästa rätterna som Matbrigaden fått på Restaurang Waipo är skaldjuren Gambasräkor och kammusslor samt desserten Mochiglass, klibbiga och fluffiga risbollar fyllda med glass i olika smaker.

Drinklistan omfattar förslag på fördrinkar för 79-118 kr. Här finns även förslag på viner som en hyllning till Dame Nellie Melbas uppburna tolkning av Mimi i ”La Bohème”, La Bohème Act One – Act Four: Riesling, Dry Pinot Rosé, Pinot Gris och Syrah. Denna speciellt presenterade lista känns malplacerad och det framgår varken något pris eller om vinerna serveras per glas eller flaska.

Den ordinarie vinlistan har sju röda viner i prisklassen 78-115 kr/glas och 295-695 kr/flaska, sex vita viner för 78-95 kr/glas och 295-510 kr/flaska och tre roséviner för 75-78 kr/glas och 295-360 kr/flaska. Vinerna kommer från Europa, Australien, Sydamerika och Nya Zeeland. Inget vin, risvin eller durrabrännvin från Kina serveras!

Öl finns från Europa, USA, Thailand och Japan, men anmärkningsvärt nog ingen från Kina, för 54-78 kr på fat och 54-69 kr för 33 cl flaska. Det finns ett par sorters cider för 56-62 kr och alkoholfritt från 28-42 kr. Här erbjuds även energidrycken Rud Bull, samt juice av olika slag för 32 kr. Drink- och aveclistorna är välfyllda, men det närmaste man kommer kinesiska drycker är en Lychee Mojito för 128 kr.

Waipos starka sida är den strikta elegansen i inredning, dykning och uppläggning av rätterna. Serveringspersonalen är ett annat plus för restaurangen. Tilltalet är vänligt och tillmötesgående och varje rätt presenteras på ett kunnigt och trevligt sätt.

Den verkliga svagheten utgörs av löftet om genuint smaksatta kinesiska rätter som beskrivs i texten på menyn. Matbrigaden dristar sig att ifrågasätta hur Waipo 2013 kunde utses till årets bästa kinesiska restaurang vid Asian Curry Awards. Många gånger lever köket inte upp till två drakar även om vissa ljuspunkter finns. Men om bedömningen av maten sammanvägs med restaurangens atmosfär och trevliga personal kan betyget nå upp till svaga tre drakar.