HO'S KINA - Inomkinesisk fusion som håller måttet
Bondkyckling
Jiangbao biff
Matbrigaden recenserade HO´S Kina för sju år sedan då den befanns servera ”oförfalskad kinamat och vara värd en omväg”. Nu var det dags att återvända för att se om bedömningen fortfarande står sig. Familjerestaurangen hade startats av Shui Tung Ho på annan plats i Stockholm redan 1988 men öppnades 1993 på Hornsgatan. När Matbrigaden besökte den för sju år sedan sköttes den av andra generationen, sonen Manne Ho vars son nu är med och driver verksamheten. Det betyder att restaurangen nu är inne på sin tredje generation och när Matbrigaden frågar Manne om detta säger han skrattande: ”Jag går bara in och jobbar lite extra här nuförtiden”.
Inte mycket har ändrats i inredningen så länge Matbrigaden har frekventerat restaurangen. Inredningen är enkel men välkomnande. Borden står tätt, vilket ger en känsla avspänd kvarterskrog. Även om det är måndagskväll, med den tidigt anlända vinterns snö som yr i en isande vind utanför, är restaurangen fullbokad och gången in till utlämningsdisken är full av köande personer för att hämta beställningar av ”take-out”. Trots detta lyckas serveringspersonalen genast fånga upp alla som kommer, byta några ord, anvisa bord och lämna menyer utan fördröjning. Atmosfären är trevlig och uppsluppen men ändå inte så högljudd att den stör, och ingen musik blandar sig in i våra samtal. Än så länge tänker vi att HO´S fortfarande gör skäl för sitt rykte om att vara en av de bästa och mest populära genuina kinesiska restaurangerna i stan´. Verksamheten inkluderar även cateringservice och erbjuder stora som små uppdrag som skräddarsys efter önskemål.
Menyn är en ”kinesisk fusion” av de variationsrika mattraditionerna i landet och omfattar såväl rätter som är typiska för det kantonesiska köket, Sichuan och Shanghai, liksom kombinerade rätter som skapats med inspiration från de olika traditionerna. Matsedeln är uppdelad på ett traditionellt och lättöver- skådligt sätt: Förrätter, Dumplings, Soppor, Kyckling och anka, Nötkött, Fläsk, Scampi, Fisk och pilgrimsmusslor, Bläckfisk, Tofugrytor, Ris och nudelwokar, Veganskt och Efterrätter.
Förrätterna begränsar sig till fyra rätter med Räkor och Scampi, Vegetariska vårrullar och Edamame-bönor tillagade med ”blandat innehåll”. Matbrigaden anar en sydkinesisk anstrykning och saknar någon rätt med chilistarka eller syrade grönsaker som är vanligt i norr eller i det sichuanesiska köket. Priset varierar mellan 50 och 109 kr. Vad gäller dumplings erbjuds två varianter, en med fyllning av fläsk och en vegetarisk. Båda sorterna till priset av 98 kr. Matbrigaden provar den vegetariska varianten, som befinns vara välfyllda men milda i smaken. De kommer med en dippsås med smak av soja, ingefära och sesamolja samt sesamfrön och är mycket tilltalande.
Soppor erbjuds i tre varianter, Kyckling och svampsoppa för 65 kr, Wontonsoppa för 98 kr och Grönsakssoppa för 65 kr. Sopporna är milda buljongsoppor och även här förvånas Matbrigaden över att det inte finns någon soppa med starkare smak, som till exempel den så kallade Pekingsoppan.
När det kommer till rätterna med kyckling och anka dyker de lite mer smakrika anrättningarna upp. Här finns den milda Kyckling med svamp, något starkare Mammas kyckling och Kyckling med svartbönsås samt den starkare Bondkyckling – samtliga till priset av 195 kr. Vidare en mild Friterad anka och en Anka Sze Shuan, båda för 255 kr. Matbrigaden bestämmer sig för Bondkycklingen, som betecknas som stark och består av wokade kycklingbitar med bönsås, chili, vitlök, ingefära, jordnötter och grön-saker. Den smakar mycket gott och får högsta betyg av halva brigaden.
Biffrätterna finns i såväl starka som milda varianter. Biff ingefära, Jiangbao biff och Shanghai biffgryta, Oxfile med svartbönsås eller kumminkrydda och betingar ett pris mellan 210 och 265 kr. Här beslutar sig Matbrigaden för att prova Jiang bao biff, som tillagas av krispig torrfriterad biff med stark risvinägersås, bönsås, vitlök, chili, ingefära, sesamfrön och grönsaker. Den nästan svarta anrättningen har stark och säregen smak och de torrfriterade biffstrimlorna får en spännande konsistens när de blandats med den starka såsen. Denna rätt faller den andra halvan av brigaden på läppen, som ger den högsta poäng. Samtidigt ges här en av de få kritiska invändningarna under hela måltiden för de slarvigt och ojämnt skurna köttstrimlorna, en del så stora att de blir svåra att hantera.
Fläskkött serveras med olika smaker, Fläsk med cashewnötter, torrfiterade, krispiga fläskbitar med sötsyrlig pekingsås eller fem kryddor och chili – samtliga kostar 195 kr. Därtill Beijing fajitas för 195 kr samt Sidfläsk i Sze-shuanstil för 215 kr.
Fisk och skaldjur är uppdelade i flera kategorier, Scampi finns i fyra variationer med olika såser, från mild till stark, alla för 265 kr. För den som önskar fisk och pilgrimsmusslor erbjuds två olika fiskgrytor, Suan chai och Vattenkokt samt Kantonesisk krispig fisk, samtliga för 265 kr. Pilgimsmusslor med ingefära och Pilgrimsmusslor i svartbönsås betingar det lite högre priset 330 kr. Bläckfisk med tre olika smaksättningar, sze-shuan, svartbönsås eller chilipeppar, var och en till priset av 195 kr. Matbrigaden provar Suan chai fiskgryta, beskriven som stark och tillagad av fisk skuren i bitar, kinesisk surkål, chili, vitlök och grönsaker. Den är till och med godare än förväntat och tar snabbt slut, även om portionen är riklig.
Som vanligt siktar Matbrigaden in sig på att även prova sin favorit Mapo doufu, den chilistarka tofuanrättningen som vi oftast fått tillagad med köttfärs av biff eller fläsk eller helt vegetarisk. Här serveras den tillagad med scampi enligt matsedeln men kan på begäran också fås med fläsk. Med viss tvekan bestämmer vi oss för scampi och får in en skål med stora bitar tofu, god sichuankryddad sås och scampi. Det är en för Matbrigaden ovanlig kombination och meningarna om rätten är något delade. Betyget mycket smaklig överväger men ingen anser att den överträffar den varianten som är mest förekommande.
Vid det här laget är det ingen i brigaden som kan förmå sig att äta mer från den välmatade menyn, som för övrigt innehåller Ris och nudlar samt Veganskt, som med sina nio rätter är den mest omfattande på matsedeln. Här finns tofu med olika såser, Pak choi, Vego ”kyckling” (av sojabitar) och två olika rätter med vetenudlar. De veganska rätterna kostar 185 kr, bortsett från den veganska ”kycklingen” som går lös på 205 kr.
Bland efterrätterna återfinns den klassiska Friterad banan med glass och sirap, vid sidan av Friterad ananas, Banana split samt glass och sorbet med olika fruktsmaker.
Dryckeslistan är inte så omfattande och det är tydligt att HO´S i första hand satsar på maten – även om det bland dryckerna finns allt man behöver till måltiden för att passa till de framstående maträtternas smaker. Två sorters vin av varje, rött, vitt och rosé är välvalda och lämpliga, samtliga för 98 kr/glas och 385 kr/flaska. Mousserande för 95 kr/glas och 452 kr/flaska. Sex sorters svenska och europeiska ölsorter för 68-72 kr samt en stor flaska Tsingtao för 120 kr. Ett femtontal sorter sprit och likörer för 25–27 kr/cl samt Moutai för 70 kr/cl. Juice, läskedrycker och vatten kostar 35-62 kr.
Proppmätta och glada tumlar Matbrigaden efter måltiden ut i snömodden och slår fast att HO´S faktiskt fortfarande håller måttet. Resonemanget kretsar kring om helhetsbetyget ska bli 4,5 eller 5 drakar. De slarvigt skurna biffstrimlorna sätter sig på tvären. Men dessa får anses kompenseras av den ytterligt vänliga och tillmötesgående servicen. Vi påminner oss om att vi ringde för att beställa bord redan vid lunchtid, innan restaurangen var öppen visade det sig och utan att det fanns någon telefonsvarare att lämna meddelande till. Bestämde oss för att ringa senare när det var öppet. Men redan vid halv tre-tiden ringer telefonen: ”Hej, det är från HO´S, jag ser att du har ringt, kan jag hjälpa dig?” En sådan omsorg om sina gäster är ovanlig. Det blir droppen som bestämmer oss för att ge HO´S Kina på Hornsgatan fem drakar.
Mapo doufu
Vegetariska degknyten
Suan chai fiskgryta