/
Ming Palace - en av Sveriges äldsta kinesiska restauranger
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Ming Palace - en av Sveriges äldsta kinesiska restauranger


Sichuananka, Degknyten med kyckling, Gröna bönor

MING PALACE - EN AV SVERIGES ÄLDSTA KINESISKA RESTAURANGER

Matbrigaden har på senare tid främst besökt nyare kinesiska restauranger som ofta även visat sig ha en så kallad ”fusionmeny”, det vill säga med en kombination av flera asiatiska kök. Restauranger som håller sig till en genuin kinesisk meny blir allt ovanligare. Matbrigaden bestämde sig därför att uppsöka en äldre trotjänare och valet föll på Ming Palace vid Mariatorget i Stockholm som funnits i mer än 50 år.

Det känns nästan som historiens vingslag när man kommer in i restaurangens pampiga entré där en konstgjord klippa tornar upp sig i ett hörn och sluttar ner i en damm där stora guldfiskar simmar runt i sakta mak, fram och tillbaka under en bro i kinesisk stil. Samtidigt möts man av kinesisk musik, för tillfället en manlig sångare från populärmusikgenren. Hela stämningen förflyttar Matbrigaden årtionden tillbaka. Väl inne i restaurangen välkomnas vi av en kypare och vi väljer ett lugnt bord längst in i lokalen. Det kommer att visa sig under kvällen att personalen är påfallande vänlig och tillmötesgående.

Menyn är omfattande och inleds som sig bör med Pekinganka, en kombination av åtta rätter – tre förrätter, fyra huvudrätter, alla med ankan i fokus, och en efterrätt – för 520 kr. Denna meny måste beställas för två personer minst en dag i förväg. Vidare sex setmenyer som var och en omfattar 2–4 rätter. Menyerna för en person kostar 260 kr., för två personer 690 kr., för tre personer 990 kr. och för fyra personer 1 250 kr. Alla menyerna har olika men väl balanserade inslag av kött, skaldjur och fågel men slående få vegetariska inslag. Redan här anar Matbrigaden att rätterna främst kommer från det sydkinesiska kökets milda smakskala med inslag av söta och sötsyrliga smaker och frånvaro av alltför starka kryddor.

Kycklinggrillspett, Gurksallad, Gröna bönor

Förrätterna betingar priser mellan 69 och 119 kr. och även här är de vegetariska alternativen begränsade. Däremot finns sex olika smårätter/sidorätter som kostar mellan 35 och 89 kr., varav fem är vegetariska. Matbrigaden bestämmer sig för två förrätter, Jätteräkor med vitlökssmör (119 kr.) och Kycklinggrillspett (79 kr.) samt två smårätter, Gurksallad (65 kr.) och Gröna bönor (79 kr.). Rätterna är goda, endast kycklinggrillspetten, med sin söta jordnötssås, gör oss lite besvikna. Vid förfrågan om detta är en vanlig rätt i södra Kina erkänner servitören vänligt att såsen har hämtat inspiration från Malaysia.

Huvudrätterna delas upp i flera olika kategorier, lite ovanliga för Matbrigaden. En stor fördel är att för många av dem anges tillagningssättet och därefter kan gästen välja huvudråvaran, som fläsk, biff, skaldjur, kyckling eller tofu. Kötträtterna, dit även kyckling sorteras, kostar 190–225 kr. Rätter med anka har fått en egen kategori och kostar 245–345 kr. Matbrigaden, som längtar efter lite starkare smaker beställer Sichuananka (245 kr.), en av de få rätterna på matsedeln som begåvats med bilden av två chilifrukter för att ange att den är stark och ska serveras med chilisås. Det är dock med gruvlig besvikelse vi tar oss an rätten som visar sig nästan helt okryddad. Däremot är själva ankan mycket väl tillagad, nyfriterad och med härligt krispigt skinn.

Vidare kategorier i menyn är fisk och skaldjur med priser mellan 245 och 345 kr., nudelrätter för 170–195 kr., friterat för 170-195 kr. och risrätter för 170–195 kr. Under kategorin wok, där priset varierar mellan 170 och 195 kr., finns även Matbrigadens favorit Mapo doufu som här kostar 195 kr. Den beställer vi med förtjust förväntan som dock byts i stor förvåning när rätten kommer in. Den visar sig bestå av några få stora bitar tofu tillagad med bitar av kyckling, biff, morötter och ärtor i en blek och smaklös sås. Den versionen av Mapo doufu var en ny upplevelse för Matbrigaden, möjligen en sydkinesisk variant av den mer kända sichuanrätten, och knappast en maträtt som vi skulle beställa igen.

Under diverse rätter, för 175–195 kr., bjuds på degknyten, spett med räkor, biff eller fläsk samt klassikern Fyra små rätter, presenterad som ”den svenska favoriten”, bestående av räkor, fläsk och biff samt friterade bananer till efterrätt. Matbrigaden bestämmer sig för att prova degknytena för 175 kr. som kan beställas vegetariska eller med kyckling. Vi väljer kyckling och får in tio vällagade degknyten på krispig sallad och med god sås. Efterrätterna, som kostar mellan 70 och 85 kr.är som så ofta på kinesiska restauranger ganska oansenliga, främst glass med olika smaker, som mango, kokos, apelsin eller med chokladsås. Dessutom de välkända friterad banan eller friterad ananas med glass och Matbrigaden bestämmer sig för att hoppa över desserten den här gången.

Dryckeslistan är precis som utbudet av maträtter diger. Vin, rött, vitt eller rosé finns för 95 kr. per glas och för en flaska mellan 338 och 560 kr. Flera ölsorter finns och Tsingtao-öl kostar från 65/95 kr. Läskedrycker, juice, mjölk och örtte kostar från 38 kr., cocktails från 109 kr., sake från 118 och aperitifer från 50 kr.

Det är med blandade känslor som Matbrigaden beger sig hemåt. Å ena sidan mycket nöjda med betjäningen, som förtjänar extra omnämnande, och den trevliga och välkomnande atmosfären. Men å andra sidan med viss besvikelse över maträtterna, som uppenbarligen höll hög kvalitet men med smaker som inte lyfte. Genom Matbrigadens fäbless för starkt kryddade maträtter påverkar detta omdömet starkt, vilket för rättvisans skull måste betonas. För den som föredrar milda smaker där råvarans egen karaktär får framträda kan Ming Palace kännas som ett säkert kort. Betyget för maten ligger på en mellannivå av tre drakar och med ett påslag av en halv drake för den utmärkta betjäningen.