/
Restaurang Peony - Genuint hemlagad kinesisk mat
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Restaurang Peony - Genuint hemlagad kinesisk mat

På restaurang Peonys hemsida utlovas

genuin kinesisk mat ”lagad av kineser på kinesiskt vis” vilket visar sig stämma helt när Matbrigaden beger sig dit en snöig och kall februarikväll. Lokalen är välkomnande som en enkel kvartersrestaurang med ett tiotal bord som alla är upptagna. Inte helt olik någon av de ”hål-i-väggen” som Matbrigaden gärna frekventerar i Kina. Men vi har tur eftersom ett par gäster just ätit klart och är på väg ut. Matbrigaden får därför det enda lediga bordet längst in och tar plats på en soffa vid ett lite dragigt fönster. Stämningen är god och det känns som om de flesta är stamgäster. Vid bordet bredvid sitter ett glatt gäng och äter en het gryta (hotpot) tillsammans med generöst uppdukade tillbehör. Det visar sig att denna rätt inte står på matsedeln men kan beställas två dagar i förväg. Det går även att beställa catering två dagar i förväg.

Det som sticker ut när vi börjar titta på menyn är att priserna ligger ovanligt högt för en enke kvarterskrog där maten serveras utan krusiduller, som till exempel konstfärdigt skurna morotsblommor eller gurkdrakar, så som är vanligt till vardagslag i kinesiska hem. Priserna förvånar lite men samtidigt ger detta också en avskalad charm som Matbrigaden uppskattar. Kategorierna på menyn följer den vanliga skalan: Förrätter, Fläsk, Kyckling, Nötkött, Fisk-Scampi, Anka, Wokat ris eller nudlar, Vegetariskt, Soppa samt Efterrätter. En intressant detalj är möjligheten att välja styrka på maträtterna: A-inte stark, B-lite stark, C-medelstark, D-stark och E-mycket stark. Matbrigaden varierade rätterna mellan C och E men blev lite konfunderad över om A skulle ha någon smak alls eftersom C upplevdes ha för lite smak medan rätten som hade styrkan E smakade alldeles lagom mycket. Den som önskar mycket smak på sina rätter gör därför klokt i att hålla sig till de övre nivåerna.

Ett trevligt initiativ är att medan Matbrigaden ser igenom menyn för att göra sin beställning kommer ägarinnan Fang Song och bjuder på Vegetariska vårrullar med Sichuansallad (Glasnudlar med morötter och gurka). En gest som även den anges på restaurangens hemsida, ”Personlig service och alla blir behandlade som stammisar”. Sichuansalladen, som enligt menyn kostar 80 kr är utsökt god i sin enkelhet och föranleder Matbrigaden att beställa ytterligare en portion vid sidan av Stekta dumplings med kycklingfärs för 120 kr. Degknytena är goda och mycket krispiga, snarare friterade än stekta,<och serveras med en dippsås av soja och kinesisk vinäger så som är brukligt. Menyn innehåller sex förrätter som kostar mellan 70 och 120 kr.

Även av kycklingrätterna finns det fem att välja på i prisklasser mellan 218 och 248 kr. Matbrigaden bestämmer sig för Torrwokad kyckling med chili för 248 kr och begär att få den så stark som möjligt, dvs E då den även är smaksatt med sichuanpeppar. Här går det också att få rätten med eller utan ben och valet faller på med ben så som den oftast serveras i Kina. Rätten är utsökt god och vällagad och väcker minnen till liv från många restaurangbesök i Kina.


Menyn innehåller fem olika rätter med nötkött med priser som varierar mellan 218 och 288 kr. Här väljer Matbrigaden Sichuanbiff med grönsaker men gör misstaget att välja den medelstarka styrkan som visar sig vara alldeles för medioker i vår smak. Det var synd eftersom köttet och grönsakerna har bra kvalitet och är väl tillagade, men rätten blir smakmässigt lite av en besvikelse. Vi ångrar lite att vi inte valt den torrwokade biffen med chili (228 kr) eller Vattenkokad biff med salladsblad (268 kr) och dessutom avstått från att prova den medelstarka till förmån för den starka. Övriga rätter med nötkött kostar mellan 218 och 228 kr.

Sin vana trogen beställer Matbrigaden även Mapo doufu, den här gången vegetarisk för 198 kr. Smaken är bra men vi enas om att toufu-bitarna är lite för stora och har därför inte riktigt kunnat ta åt sig av såsen. Det är så här den mer lantliga versionen av rätten vi ofta serverats i Kina, men morötter, selleri och skogsöron lyfter smakerna på såsen. Den vegetariska menyn är den mest omfattande med 11 olika rätter för priser mellan 198 och 268 kr. Flertalet rätter innehåller tofu tillsammans med grönsaker tillagat på varierande sätt.

Det finns fyra olika rätter med fisk eller scampi till priserna 228–268 kr., och tre rätter med anka som kostar mellan 238 och 268 kr. Wokat ris eller nudlar kan fås med valfri ingrediens: grönsaker, tofu, kyckling, biff eller räkor till priserna 198–228 kr. Fyra soppor står på matsedeln, samtliga till priset 108 kr. Här kan man välja mellan pekingsoppa, tomat och ägg, tofu med grönsaker eller kyckling med majs.

Som så vanligt på genuina kinesiska restauranger är efterrätterna de minst lockande, så även på Peony. Här finns de två välkända rätterna Krispiga bananer med glass (115 kr.) eller glass med chokladsås (105 kr.).

Det presenteras ingen dryckesmeny men på hemsidan informeras om att det finns öl och vin och föreslås även att smaka på den kända kinesiska spriten baijiu. Matbrigaden provade husets vin som passade fint till maträtterna och kostade 316 kr för en flaska. För drycker är det bäst att fråga perso-nalen till råds.

Efter måltiden när gästerna börjar tunna ut och Matbrigaden är beredd att ta sig hemåt kommer ägarinnan tillbaka för att byta några ord – allt i enlighet med informationen på hemsidan, ”Peony bjuder inte bara på smakliga rätter utan ägarinnan bjuder alltid på sig själv”. Det är sant. Fang Song sätter sig vid ett bord i närheten och börjar prata om maten, gästerna, restaurangen och frågar försiktigt vilka vi är eftersom Matbrigaden är där för första gången. Vi blir upplivade av denna pratstund och tänker oss definitivt att komma tillbaka. Inte bara för hennes tillgängliga småprat utan även för den hemlagade maten. Faktiskt, det är sällan man träffar på så genuint hemlagad mat i Stockholm. Men man måste kanske ha en bakgrund av längre eller kortare besök i Kina för att uppskatta det. En del föredrar möjligen den mer eleganta presentationen man möts av på många andra ”finrestauranger”. 

Medvetna om detta skulle dock Matbrigaden gärna ha utdelat ett lite högre betyg till Peony men på grund av de något höga priserna som inte riktigt är i samklang med den anspråkslösa, lite bohemiska lokalen och den oförställda presentationen av maträtterna får Peony betyget 3 drakar. Samtidigt rekommenderas restaurangen till dem som vill få en genuin upplevelse av kinesisk hemlagad mat och otvungen gästfrihet.