Kina Restaurang Sichuan, Malmö

KINA RESTAURANG SICHUAN, MALMÖ

SICHUANKÖK PÅ NOBELTORGET

En liten tidningsnotis om att Malmö nu äntligen fått en bra restaurang med fokus på sichuanköket fick Matbrigaden att bege sig till Nobeltorget och Kina Restaurang Sichuan. Restaurangen ligger lite ”off” det vanliga promenadstråket och omgivningarna är inte så inspirerande. Men utvändigt syns det att detta är en kinesisk restaurang, vackra infrästa bilder och tecken på de stora fönstren ger en fingervisning om detta. Ett par trappsteg leder från gatan upp till ytterdörren, vilket innebär att tillgängligheten inte är perfekt. 

Väl där möts vi av en avskalad och ganska enkel lokal med några kinesiska målningar och de obligatoriska lamporna med glasmålningar och tofsar som man sällan ser i Kina men ofta på svenska kinarestauranger. Man får känslan av att befinna sig på ett vanligt, enkelt kinesiskt hak där det finns plats för ungefär 35 personer. Restaurangen känns ren och städad, vilket även gäller toaletten.

När vi stiger in är det precis efter lunchtid. Lokalen är tom, de flesta lunchgästerna har förmodligen redan gått. Vi blir först erbjudna lunchmenyn, men väljer istället à la carte-menyn med Sichuan-specialiteterna. Även matlistan ser ut som på ett enkelt ställe i Kina, inplastad med bilder på maträtterna och lite udda översättningar.

Den första delen visade ”vanlig” svensk kinamat inklusive fyra små rätter, kanske en eftergift till stamgästerna till den mera traditionellt svenska kinakrog som tidigare fanns i lokalen. 

I slutet kom den meny som vi var intresserade av, med rätter från Sichuan. Där fanns de speciella rätter som troligen främst vänder sig till en kinesisk publik, till exempel stekt tjocktarm i husets egen chilisås eller tunt skivade inälvor i sichuanpepparsås.

Där fanns även rätter med de vanligare ingredienserna, som Fiskdoftande aubergine, Gong bao kyckling och Mapo doufu och även Gong bao tofu, jätteräkor med salt och peppar, Shuizhu fisk, friterad anka och dumplingar.

Matbrigaden var inte så äventyrliga utan nöjde sig med friterad kyckling (178 kr.), tofu gan med grönsaker (138 kr.) och pak choi med vitlök (118 kr.). Priserna kändes rimliga i förhållande till storleken på rätterna.

För de svensk-kinesiska rätterna ingick ris men i Sichuan-menyn måste ris eller nudlar beställas separat, som i Kina.

Dryckeslistan var inte så omfattande. Restaurangen har inget alkoholtillstånd, det starkaste som fanns att få var folköl. Vi var ganska nöjda ändå, vi tycker att öl fungerar bra till kinesisk mat, speciellt om maten har lite kryddning. Vi serverades också vatten att dricka till maten.

Riset, som kostade 10 kronor, var generöst tilltaget men ganska kletigt och vi diskuterade om det möjligen var omkokt. Det saknade den fräscha fluffighet som vi förväntar oss av ett välkokt ris.

Matportionerna var stora, tre rätter räcker gott till fem personer, och serverades på runda fat utan dekorationer eller andra försök att få det att se tjusigt ut. Däremot med en sked på varje fat, vilken kanske också var en eftergift åt det svenska. Vi fick både bestick och pinnar, så att vi kunde välja vilket vi ville äta med.

På frågan hur starkt kryddad vi ville ha maten, svarade vi att vi ville ha en rätt lite kryddig och en mycket kryddig. Vi fick två rätter som var ganska kryddiga. Frågan är om man inte vågar krydda på när det är svenska gäster eller om servitrisen missuppfattade vår beställning.

Kycklingen var lite för hårt friterad, men ändå utan riktig knaprighet. Däremot var kryddningen välbalanserad och mycket smakrik. Den rökta tofun var ovanligt mjuk för att passera som Doufu gan men den var välkryddad med tydlig smak av sichuanpeppar. Den verkliga höjdaren var Pak choi med vitlök som ju inte var sichuankryddad alls. Denna rätt kändes fräsch,
med frisk aromatisk vitlökssmak och lite lagom tuggmotstånd i grönsaken, vilket tydde på en
omsorgsfull tillagning. De två sichuanrätterna smakade fullt OK men var inget som man vill åka till Malmö speciellt för.

Restaurangens namn är ganska klumpigt och bidrar inte till enkelhet. Om man googlar på det så får man upp Restaurang Kina i Malmö och Restaurang Sichuan i Eslöv. Restaurangen verkar inte ha någon egen hemsida. Det är inte helt enkelt att hitta hit, om man inte har planerat det i förväg, och marknadsföringen kunde ha varit bättre.

Matbrigaden kom ju efter lunchtid och personalen satte sig vid ett bord och åt själva. Trots att vi var de enda gästerna i lokalen hade vi besvär att få kontakt med dem. Samtliga var kineser och talade putonghua sinsemellan. Det kändes
precis som om vi befann oss i ett samtida vardags- Kina, både vad gäller mat, inredning och service, och sammanfattningsvis kan sägas att vi fick en juste kinesisk måltid till ett hyfsat pris. Vi ger restaurangen betyget tre drakar, vilket innebär ”gott, värt ett besök, men med vissa brister”. Bristerna hänför sig främst till riset, som vi tycker är en viktig indikation på restaurangens kvalitet. Dessutom var personalen lite frånvarande, vänlig men inte helt uppmärksam. Detta kan förstås bero på att vi kom efter lunchtid, men före kvällen. Å andra sidan har restaurangen öppet hela dagen och då borde servicen
också vara jämn över dagen.