/
Restaurang Wongs - Välbesökt Kinarestaurang i Örebro
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Restaurang Wongs - Välbesökt Kinarestaurang i Örebro

Dumplings

Bao bun (ångkokt kinesiskt bao bun-bröd med pankopanerad kycklingfilé, sallad, picklad rödlök och kimchimajonnäs)  

Grillad anka 

VÄLBESÖKT KINARESTAURANG I ÖREBRO SATSAR PÅ ”FUSION” OCH KOMBINERAR KINESISKA SMAKER MED INSPIRATION FRÅN FLERA ANDRA ASIATISKA KÖK.

Då matbrigaden råkar befinna sig i Örebro gav vi oss på jakt efter kinesiska restauranger i staden. Valet faller på Wongs på Olaigatan. Restaurangen är inte ett nytt etablissemang utan har funnits ett tag och har skaffat sig ett visst renommé i stadens gourmandkretsar. Den verkar relativt välbesökt då det visar sig svårt att få bord på helgen. Dock är framtoningen inte genuint kinesisk utan satsar mer på så kallad ”fusion”, som kombinerar kinesiska smaker med inspiration från flera andra asiatiska kök. Nu vet vi att FokusKinas läsare osäkrar sina revolvrar när de hör ordet ”fusion”. Det vi allt som oftast är på jakt efter är ju trots allt genuina kinesiska smaker som kan påminna oss om våra många fantastiska matupplevelser i vårt andra hemland. Samtidigt bör vi inte betrakta autenticitet som ett mål i sig, och det är också matbrigadens plikt att kartlägga alla möjligheter till kinesisk mat i hela vårt avlånga land. Och Wongs förefaller vara det mest intressanta valet av restaurang när vi sonderar urvalet i Örebro. 

Ja det är i alla fall vad Matbrigaden intalar sig när den styr kosan mot restaurangen. Restaurangens läge är till att börja med alldeles utmärkt. Den kunde inte ligga bättre till med utsikt över Svartån och det vackra medeltida slottet beläget mitt i stadskärnan. Matbrigaden är på gott humör denna klara men kyliga majkväll, när den kliver in på restaurangen och ber om en bordsplacering precis vid fönstret med utsikt över ån. 

Restaurangen verkar vara välbesökt då vi inte lyckades få bord på lördagen. Vi gör vårt besök en tisdagskväll och då visar sig restaurangen vara nästan tom, med endast två andra besökare som beskedligt inmundigar sin mat i ett hörn längst in i restaurangen. Interiören är bekväm och avskalad med en del kinesiska element såsom målningar med kinesiska motiv samt märkliga terrakottakrigare utplacerade på golvet. Musiken är eklektisk, tyvärr långt ifrån ”Månen representerar mitt hjärta” och dylika kinesiska schlagerdängor, som emellanåt kan sippra genom högtalarna och förgylla en kväll på mer utpräglat kinesiska restauranger. 

Vi kikar på menyn. Restaurangen erbjuder en mängd olika rätter med inspiration från flera olika kök, däribland en hel del thailändska smaker. Vi är dock givetvis inställda på de rätter som är mer kinesiska. Vi beställer stekta dumplingar (5 för 99 kr), glaserade kamben med sichuanpeppar (125 kr), ha gao (5 för 99 kr), en halv grillad anka (225 kr) samt ”kinesiska” bao buns (65 kr/ styck). Det senare är verkligen ingenting som matbrigaden stött på i Kina men vi har bestämt oss för att kultivera ett öppet sinne under vårt besök. Efter en snabb googling visar det sig att bao buns påstås härstamma från Taiwan, vilket möjligen delvis skulle kunna rättfärdiga det ”kinesiska” epitet som de tilldelats på menyn. 

Restaurangen har ett stort urval av drycker. Flera kända asiatiska ölsorter finns tillgängliga, däribland Tsingtao. Det finns även flera alkoholfria alternativ och en gedigen vinlista. 

Maten anländer relativt snabbt. Man verkar lagt ner mycket arbete på den visuella aspekten, flera av rätterna ser inte bara goda ut utan framstår dessutom som estetiskt tilldragande vilket möjligen också kan betraktas som mindre kinesiskt och mer fusion.
Matbrigaden tar först sikte på dumplingarna. Dessa, fyllda med fläskfärs och räkor, visar sig vara milda men smakrika, och de både överraskar och imponerar. Vi frågar servitrisen om dumplingarna och hon intygar att dessa hemmagjorda är ett flaggskepp. Tyvärr visar det sig att servitrisen är ganska långt ifrån en ciceron vad gäller hur dumplingarna tillagats när matbrigaden börjar ”grilla” henne på detaljer. Vi går vidare till kambenen. Dessa visar sig vara både möra och saftiga med smak av sötma från glaseringen samt en tydlig smak av sichuanpeppar. Utsökt, även om underbart känns kort då portionen inte är särskilt stor. Även här är upplevelsen lite mer ”fine dining” än som en kinesisk festmåltid med generösa portioner som man kan äta sig redigt mätt på. Såhär långt är Matbrigaden ändå positivt överraskad vad gäller själva smakupplevelsen och vi betraktar oss för en kort stund nästan som konverterade från renläriga kinamatsförespråkare till fusionentusiaster. Det känns hittills som om Wongs gjort intressanta saker med smaker som har en kinesisk grund men samtidigt erbjuder något nytt och spännande. Vi måste dock gå vidare för att ge ett mer uttömmande besked om restaurangens kvalitet i sin helhet, och fortsätter med våra kantonesiska ha gao, som man ju emellanåt stöter på på mer klassiska kinakrogar. Matbrigaden sätter tänderna i dessa. De visar sig vara den första besvikelsen för kvällen: de är lite väl klibbiga och smaklösa för att göra något starkare intryck på brigaden. Sist anländer den grillade ankan som delar av matbrigaden självklart har ätit sin beskärda del av i självaste Peking. Hur mäter sig en grillad anka i Örebro med Pekingankan? Inte särdeles bra, kan vi efter bara några tuggor konstatera – ankan är förvisso godkänd, men de medföljande pannkakorna (bing) är alltför torra för att rätten ska kunna avnjutas med någon större behållning. Portionen är dock relativt rejäl, vilket kompenserar för de tidigare mindre portionerna och vi får i alla fall äta oss mätta på en rejäl dos protein. Vi avslutar med de ”kinesiska” bao bunsen, med friterad kyckling och picklad rödlök. Inte heller dessa visar sig vara någon hisnande smakupplevelse, även om de måste betraktas som prisvärda för endast 65 kr/styck. 

Sammantaget får Wongs betraktas som ”gott, värt ett besök, men med vissa brister”. Behållningen ligger i de innovationer restaurangen gjort med de kinesiska smakerna, vilket gör att restaurangen känns betydligt mer intressant än klassiska kinakrogar. Men vill man äta genuint kinesiskt bör man hålla sig borta. Förmodligen bör man även hålla sig borta från staden Örebro, och vi kan bara hoppas på fler kinesiska alternativ i staden i framtiden.

Kamben (långkokta kamben i Sihuankryddor och grillad med hoisin glaze)