/
Köket Lu - Ny Malmökrog med kantonesisk gatumat
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Köket Lu - Ny Malmökrog med kantonesisk gatumat

FokusKina #4 2019

OMRÅDET DAVIDSHALL i Malmö har under senare år genomgått en gentrifiering, från gamla arbetarbostäder som var hyresrätter till lite fashionablare bostadsrätter, exklusiva butiker och restauranger med mat från alla världens hörn. I början av oktober öppnade ett nytt tillskott alldeles vid Davidshallstorg. Köket Lu - en liten krog med kantonesisk gatumat som efter ett par veckor redan har blivit omåttligt populär.

Brigaden har besökt krogen både vardagslunch och under en lördagseftermiddag. Båda gångerna ringlade en kö på cirka 15 personer utanför restaurangen redan en stund före öppningsdags. Och det blev inte lugnare längre fram, kön fylldes ständigt på av nya kunder. Några köpte hämtmat men många fick stå och vänta tills det blev lediga sittplatser. Den fantastiskt vänliga, snabba, alerta och serviceinriktade personalen gav ändå inte sken av att vara stressad utan arbetade effektivt samtidigt som hann vara lika vänliga mot alla. Detta är inte en tjusig restaurang där man kan sitta länge och föra förtroliga samtal, detta är en gatukrog där man äter och sedan går vidare.

Vid lunchen var de flesta gästerna lunchätande svenskar, under lördags eftermiddagen var en stor del av gästerna kineser. De kinesiska besökande som vi talade med gav maten gott betyg.

Lokalen är väldigt liten, det finns 25 sittplatser, de flesta vid två långbord placerade i två små rum. Dessutom finns 8 sittplatser utanför. Vid båda våra besök satt det folk även på uteserveringen, trots höstvädret.

Man beställer och betalar vid disken alldeles bredvid glasskåpet med hängande ankor, precis som i Guangzhou (Kanton) och Hongkong. Vatten ingår i priset - man hämtar själv i en vattenautomat - men det finns även läsk, folköl och alkoholfri öl att köpa.

Familjen Lu, som driver restaurangen, är kantoneser som har i år bott i Sverige i 40 år, vilket de firar med att öppna denna restaurang där de serverar sin hemprovins mat. De är noga med att kalla det kantonesisk mat och inte kinesisk. Kina är ju stort och det finns ett stort antal olika kök inom landet. För att vara riktigt säkra på att få det rätt (de har ju bott i Sverige i 40 år) så har de praktiserat under några veckor i ett dim-sumkök i Hongkong. Familjen har tidigare drivit mera traditionella svensk-kinesiska restauranger i Lomma, Lund och Landskrona.

Om restaurangen är liten så är toaletten ännu mindre. Man fick nästan backa in. Lokalen kan knappast kallas handikappanpassad. Det måste vara svårt att ta sig upp för trappan och in i de trånga lokalerna med rullstol. En permobil är inte att tänka på. Möjligen kan personalingången vara mera lättillgänglig.

I restaurangen finns en hylla med kinesiska konserver, såser med mera men man har inte hunnit få in dem i datasystemet ännu så de är för tillfället inte till salu.

Vid lunchtid på veckodagar kan man välja mellan tre rätter, varav en vegansk. Vid vårt besök var de tre rätterna vegetarisk gryta med tofu,kantonesisk anka med stekta nudlar eller kokt ris och dumplingar (jiaozi) med fläsk och grönsaker. Lördagar och under kvällstid finns en större meny som inkluderar två veganska rätter och åtta kötträtter. Vid vårt besök var de veganska rätterna tofugryta och mantou (ångkokt bulle) med friterad tofu.

Vår stora favorit blev mantou med friterad tofu, gurka, chili, färsk koriander och en god brun sås för 125 kronor. Den veganska tofugrytan för 135 kronor smakade väldigt karaktäristiskt, lite sötaktigt kantonesiskt men hade inte riktigt sting i smaken. Den innehöll friterade tofutärningar, glutenbitar, glasnudlar, pak choi, två sorters svamp och bambuskott, allt i en mycket kantonesisk-smakande sås. Vi provade även den grillade kantonesiska ankan för 155 kronor, som smakade mycket äkta. De stekta nudlarna sänkte upplevelsen lite, de smakade degigt och intetsägande. Till rätten serverades även några kalla bitar wokad pak choi.

I restaurangen finns en hylla med kinesiska konserver, såser med mera men man har inte hunnit få in dem i datasystemet ännu så de är för tillfället inte till salu.

Vid lunchtid på veckodagar kan man välja mellan tre rätter, varav en vegansk. Vid vårt besök var de tre rätterna vegetarisk gryta med tofu,kantonesisk anka med stekta nudlar eller kokt ris och dumplingar (jiaozi) med fläsk och 
grönsaker. Lördagar och under kvällstid finns en större meny som inkluderar två veganska rätter och åtta kötträtter. Vid vårt besök var de veganska rätterna tofugryta och mantou (ångkokt bulle) med friterad tofu.







Alla rätter hade den typiska kantonesiska söta smaken. På varje bord fanns dock en skål med starkt kryddad olja för den som ville ha lite starkare smak. Allting serverades på tallrikar som verkade avsedda för en portion, det vill säga maträtten plus ris eller nudlar på samma tallrik, men det var inget problem att få risskålar och äta på kinesiskt vis.

Vi ger restaurangen fyra drakar i betyg. Mantou med tofu och även ankan hade varit värda en femma och naturligtvis att maten smakar helt genuint kantonesiskt, men de smaklösa nudlarna drog ner betyget lite.