/
Pong - Middagsbuffé för dimsum- och dumplingälskare
/ Matbrigadens krogrecensioner / Artiklar från FokusKina i urval

Pong - Middagsbuffé för dimsum- och dumplingälskare

FokusKina # 2017 -2 

Pong Buffé är ett vattenhål för den som inte kan få nog av dumplingar och dimsum. Den mångomfattande middagsbuffén dukas fram varje dag från kl. 17. På buffén finns lite av varje från middagsmenyn, en blandning av rätter med kinesiska och thailändska smaker. Matbrigaden har främst tagit fasta på det rikligt tilltagna utbudet av dumplingar och dimsum samt friterade smårätter som härrör från det kinesiska köket.

Ponggruppen driver flera restauranger i Stockholm med omgivningar och Pong Buffé är gruppens flaggskepp. Restaurangerna har varierande utbud av välkända maträtter från Kina, Japan, Thailand och Korea, och varje restaurang framhåller sin egen inriktning. Matbrigaden har tidigare skrivit om Waipo, som säger sig betona kinesisk "fine dining". Övriga restauranger är Pong Lindhagen, Pong Skrapan, Pong Henriksdal, Pong Klara samt Orkidé, av vilka Matbrigaden besökt de flesta. Med undantag för Orkidé. som koncentrerar sig på det thailändska köket, möter gästerna på dessa restauranger ett asiatiskt "fusionupplägg" med inslag från flera länder, men även med anstrykning av västerländska mattraditioner, särskilt när det gäller sallader och efterrätter.

Vid middagsbuffén på Pong Buffé upptas hela ena sidan av buffébordet av 10-12 bambukorgar med rykande varma dumplingar och dimsum - degknyten med skiftande utseende och innehåll. Även den omgivande degen varierar mellan att vara tunn och genomskinlig eller mer brödliknande. Fyllningen kan vara hela pilgrimsmusslor eller räkor, liksom färs av fläsk, kyckling eller biff med olika smaksättning av till exempel koriander, vattenkastanj, vårlök, ingefära eller chili. Ett lite större knyte består av ångbakat bröd med fyllning av välkryddat fläsk. Dock finns det sällan några degknyten med vegetariskt innehåll - vanligen har fyllningarna skaldjur, kött eller kyckling som bas.

Även om såväl dumplingar som dimsum har till synes samma innehåll varje dag så har kvaliteten tyvärr varierat mellan de gånger som Matbrigaden besökt restaurangen. Särskilt dimsum har känts onödigt kompakta, ibland bara som en hård klump i ett löst hängande genomskinligt skinn, medan de andra gånger haft den rätta spänsten och konsistensen.

Den som är förtjust i glaserade kycklingfötter kan få sitt lystmäte uppfyllt hos Pong Buffé, där rätten ingår i den ordinarie buffén och serveras med svart bönsås. Rätten är annars inte så vanlig på Kinarestauranger i Sverige, även om några tar sig an utmaningen att servera denna, för vissa, lite tveksamma läckerhet. De friterade smårätterna omfattar brödpanerade eller friterade tigerräkor, friterade räkdumplingar och kycklingbitar. Som tillbehör till buffén finns flera olika dippsåser med skiftande smak av soja, tamarind, vitlök, ingefära och chili att välja bland. En kycklingsoppa med lime och kokosmjölk närmar sig visserligen en thailändsk smaksättning men är oftast mycket god. Som söt avslutning finns varma risbollar med smak av kokos.

Vid sidan av den beskrivna buffén med degknyten och friterade smårätter finns en japansk sushi- och sashimibuffé (som även innehåller vegetariska alternativ), en salladsbuffé där det även finns stekt ris samt en varmrättsbuffé som främst innehåller thailändska rätter. Dessertbuffén innehåller chokladmousse, pannacotta med syrligt hallonhölje, fruktsallad samt mjukglass med toppning.

Menyn innehåller i stort sett samma rätter som finns på buffén men som kan beställas i separata små portioner. Men här finns även åtta huvudrätter, främst från det thailändska köket, där man kan välja huvudingrediensen grönsaker, kyckling, nötkött eller räkor. Rätternas styrka - lite stark, mellanstark och mycket stark - markeras i menyn med en, två eller tre chilifrukter. Priset för middagsbuffén är 228 kr söndag-torsdag och 248 kr fredag-lördag. Matbrigaden har ätit buffén såväl mitt i veckan som på helgen och har, trots att priset varierar, inte kunnat märka någon skillnad i innehåll eller kvalitet.

mat20004

Priserna i den separata menyn ligger på en lägre mellannivå, med förrätter som kostar mellan 25 och 65 kr, dumplingar och dimsum för 55 kr/4 st, sushi och sashimi i olika stora portioner 115-225 kr samt huvudrätterna 145-168 kr. Desserter kostar 70-78 kr.

Dryckeslistan är förhållandevis omfattande men dessvärre finns inget öl, vin eller risvin med ursprung i Kina. Aperitifer mixade med mousserande vin, gin eller vodka som bas kostar 79-118 kr och ett litet utbud av cocktails finns i prisklassen 89-118 kr. Ett alkoholfritt alternativ till aperitif är den enda drycken med anstrykning av Kina och kostar 45 kr. Alkoholfria cocktails baserade på frukt juicer kostar 49 kr. Öl, bland annat från Thailand och Sverige samt cider finns för 35-88 kr.

Vitt vin från Australien, Nya Zeeland, Frankrike och Italien betingar ett pris på 75-109 kr/glas och 265-510 kr/flaska. Rött vin från Australien, Nya Zeeland, Argentina eller Italien kostar 68-110 kr/glas och 265-695 kr/flaska. Rosévin finns för 75-90 kr/glas och285-360 kr/flaska. Ett dessertvin från Italien kostar 78 kr/glas och 395 kr/flaska. Det finns ett par mousserande viner från Italien och Frankrike för 78-115 kr/glas och 395-695 kr/flaska. Den i särklass dyraste drycken är franska Perrier Jouët Belle Epoque för 3 499 kr för en flaska. Alla de vanligaste starkdryckerna, dock inte någon från Kina, finns på aveclistan för en kostnad av 14-45 kr/el. Två australiensiska alkoholfria viner serveras för 68 kr/glas och 265 kr/flaska. Kaffedrinkar kostar 118 kr och kaffe, espresso, cappuccino, jasminte samt svart te kostar 28-38 kr medan läsk och juice finns för 28 kr.

En tillgång är den vänliga och effektiva serveringspersonalen som gärna bistår med förklaringar och upplysningar och som ser till att använda tallrikar genast tas bort från bordet när gästen tar en ny runda till buffén. Inredningen är avskalat enkel och saknar de vanliga attributen som brukar understödja lokalfärg och asiatiska restaurangers landstillhörighet. Gästerna är mycket blandade men med en viss betoning på ungdomar i sällskap. En fördel för större sällskap kan vara att gästerna inte måste hålla sig till ett och samma asiatiska kök utan kan välja olika smakinriktningar.

Matbrigadens bedömning av Pong Buffé utgår från middagsbuffén (det serveras även buffé till lunch och brunch på lördagar och söndagar) och den kinesiska delen som består av degknyten och friterade smårätter. Den duger väl som vardagsmiddag för en älskare av dumplingar och dimsum, men om man utgår från de genuina kinesiska motsvarigheterna lämnar Pong Buffé en del övrigt att önska. Restaurangen är knappast värd en omväg och dess ojämna kvalitet gör att betyget hamnar mellan två och tre drakar.