Restaurang Lu - Som en kinesisk släktträff i Hongkong?


Dumplings med fläskfyllning

Kantonesisk grillad anka

Ryggbiff med brytbönor

Väggdekoration "Storfamiljens matrum"
I den mycket begränsade informationen som finns att tillgå på restaurangens hemsida och på Instagram beskrivs stämningen som vid en ”traditionell kinesisk familjemiddag” och maten som ”gatumat från Hongkong”. När Matbrigaden besöker LU en snöig vinterkväll i november känner vi inte riktigt igen någon av beskrivningarna, varken stämning eller utbud av maträtter. Lokalen har närmare fyrtio sittplatser, varav ett långbord i mitten med plats för större sällskap. Efter hand fylls det på med gäster som slår sig ner i grupper om två till fyra personer, känslan av släktträff är avlägsen.
När det gäller menyn är det också svårt att tänka sig att det serveras torskrygg som gatumat i Hongkong, eller att det vid en familjemiddag inte skulle kunna finnas en kycklingrätt att välja från det stramt hållna utbudet av maträtter. Från restaurangen ser man in i köket där det förvisso är kinesiska kockar. Serveringen sköts av svenskar. Matbrigaden är lyckligt lottad av att serveras av en förhållandevis intresserad och tillgänglig servitris, medan hennes kollega har en attityd som knappast uppvisar någon entusiasm för varken gäster eller de rätter som serveras. Vi ger oss i kast med att välja från den ganska påvra menyn i hopp om att det något avslagna första intrycket ska bytas i njutbara smakupplevelser.
Den fasta menyn, ovanligt kort för en kinesisk restaurang, har en förrätt, Krispig gurka för 80:–. Dumplings med fläskfyllning kan beställas 4 st. för 85:– eller 8 för 165:–. Fiskrätten utgörs av Torskrygg för 190:–, och för skaldjur finns Råfriterade scampi för 255:– eller Friterade wontons med räkfärs för 135:–. Fågel representeras av Kantonesisk grillad anka för 170:– och fläsk av Krispigt grillat sidfläsk för 160:–. Biff finns i två varianter, Ryggbiff med brytbönor och Wokade risnudlar med ryggbiff, båda till priset av 185:–. Vegetariska rätter utgörs vid sidan av förrätten med gurka, av Vegansk Mapodoufu för 150:– och Kailan (kinesisk broccoli med vitlök, som dock serveras med ostronsås) för 155:–.
I ett tilläggsblad finns två specialiteter: Drottningkammussla för 135:- och Charsiu, en kantonesisk BBQ-klassiker med marinerad fläskkarré. Här erbjuds även Chef´s Choice, för minst två personer, som innehåller små tilltugg, kött, fisk, fågel och grönt serverat på tallrik för 475:–/person.
En enda efterrätt finns, med hänvisning till 1990-talet, banan med vaniljglass, sirap, sesam och jordnötter för 80:–.
Även dryckeslistan är ganska begränsad. Ett mousserande vin, glas 135:– och flaska 500:–. Fyra vita och röda viner för 130–135:–/glas och 450–470:– för en flaska. Risbrännvin (baijiu) för 20–25:–/cl och 160–200:–/8 cl. Tre sorters öl, Tsingtao 64 cl för 119:–, TT lager för 69:– och alkoholfri öl 45:–. Dessutom kokosjuice, mangojuice, Coca Cola och Ramlösa för 39–45:–.
Matbrigaden inledde med Krispig gurka i en sås av soja, vinäger, chili och sesam, vilket visade sig vara allas favorit med mycket väl avvägda smaker. Vidare Dumplings fyllda med skinkfärs, kål, ingefära och serverade med soja-chilivinäger. Vid beställning av dumplingarna förhörde vi oss om det gick att få en vegetarisk variant eftersom en i sällskapet inte gärna äter fläskkött men fick veta att det endast finns fyllning med fläsk. Servitrisen erbjöd dock en möjlighet att i stället få vegetariska vårrullar, vilket inte finns på menyn, men vi avböjde detta. Dumplingarna hade emellertid god smak och fyllningen var både fast och saftig, alltså ytterligare en uppskattad rätt.
De tre huvudrätterna var av skiftande kvalitet. Ryggbiffen serverades med brytbönor och fermenterad svartbönsås och blev Matbrigadens favorit. Såsen var mycket smaklig och biffen mjuk och vällagad. Dock var rätten täckt av brytbönor, som i och för sig var perfekt och krispigt tillagade, och det visade sig tyvärr att det var mest brytbönor och mindre biff. Råfriterade scampi, som friterats och serverades med skalen på, imponerade med mycket fin fritering men njugg smaksättning. Bottennappet bjöd Kantonesisk grillad anka på, och vi enades om att ankan nog var långt ifrån nylagad. Visserligen bestod rätten av flera fina skivor ankkött tillsammans med sidobitar som innehöll ben, vilket en del av Matbrigaden uppskattar. Men det fanns inget av det krispiga skinn som brukar vara typiskt för denna sortens ankrätt - köttet var smaklösa bitar omgivna av sladdrigt skinn, som gjorde anrättningen nästan motbjudande. Det kunde möjligen ha avhjälpts av en smakrik sås.
Som avslutning på måltiden bestämde vi oss för att prova den enda dessert som erbjöds och som nästan presenterades på ett raljant sätt, ”Om 90-talet beställde en dessert så skulle det vara: banan, vaniljglass, sirap, sesam och jordnötter”. Matbrigaden har många gånger tidigare fått sig serverat den vanliga rätten med friterade bananer och glass men denna version var i praktiken också nästan raljant. En friterad jättebanan, knappt genomvarm, stack upp ur skålen, omgiven av vaniljglass och strödd med jordnötter. Sirapen, som brukar omge bananen, hittades i stället mot slutet som en liten klump i botten av skålen. Det fanns inget smakligt med denna efterrätt.
Summan av kardemumman av detta restaurangbesök var verkligen ”ömsom vin och ömsom vatten”. Det är svårt att föreställa sig hur den bakomliggande tanken för restaurangen är. Kanske att ”modernisera” begreppet kinesisk mat, med tanke på att de första kinesiska restaurangerna i Sverige favoriserade sydkinesiska rätter. Naturligtvis måste man vara medveten om att mattraditionerna i södra Kina inte står för de ibland mycket smakrika och väldigt kryddstarka rätterna som i andra delar av landet, till exempel Sichuan och Hunan. Men på LU var inte detta problemet. Inte heller en anpassning till svenska smaker, som vissa restauranger ansluter sig till. Här kändes det i stället som om man försökt hitta ett koncept som skulle passa in i nutidens fäbless för ”gatumat” eller intim ”familjemiddag”, löften som inte infriades enligt Matbrigaden.
Upplevelsen var mycket ojämn, vissa rätter goda och vällagade, vissa gav en känsla av nattstånden slentrian. Men vi vill ge en extra eloge för perfekt tillagat jasminris. Samma sak gällde servicen – ibland ett visst tillmötesgående och vänlighet, ibland kyla och ointresse. Med detta sagt vill vi ändå betona de rätter som var mycket goda samt ambitionen att söka ett nytt koncept och därför ges LU det summerande betyget tre drakar.