/
FokusKina för läsning i vintermörkret! Gott nytt år tillönskas alla läsare
/ Redaktörens sida / FokusKinas tidskrift

FokusKina för läsning i vintermörkret! Gott nytt år tillönskas alla läsare

Årets fjärde nummer av FokusKina är lite tjockare än vanligt – sextio sidor fullmatade med allt från ekonomi till nyöversatt kinesisk lyrik från 1920-talet. Vi hoppas att du ska finna mycket intressant och tankeväckande om Kina samt tid för både läsning och återhämtning under de stundande helgerna. Vi uppmärksammar i detta nummer bland annat att sinologen och översättaren Göran Malmqvist samt f.d. styrelseledamoten i Svensk-kinesiska föreningen Anders Lennartsson båda gått ur tiden.

Frédéric Cho gör en initierad genomgång av den kinesiska ekonomin där de långsiktiga strukturförändringarna och utmaningarna lyfts fram. Kinas produktion blir alltmer tekniskt avancerad och konkurrenskraftig. Den ökade skuldsättningen och överproduktionen liksom handelskrig med USA och ökad öppenhet mot omvärlden behandlas också.

I dansdramat om Kejsarkanalen ser Christina Nygren hur det moderna Kina i teaterns tappning diskuterar problem som historielöshet och miljöförstöring på ett för regimen acceptabelt sätt. Föreställningen är också ett uttryck för en önskan att stärka landets mjuka makt på den internationella arenan.

Christer Nilsson artikel ger en belysande översikt över Kinas elförsörjning och de utmaningar som landet står inför vad gäller att minska andelen el som produceras med fossila bränslen trots en stor satsning på förnybara produktionssätt. Den stigande levnadsstandarden kräver liksom i Väst massor av ny el. 

Sveriges nya Kinastrategi presenteras och sammanfattas av Johan Fresk, som i en annan artikel också passar på att kommentera den nationalistiska militärparaden i Peking den 1 oktober.

Anders Edler berättar om den idag förmodligen utrotade Yangzidelfinen. En illustration till att miljömedvetandet har kommit sent till Kina.

Vi har också glädjen att kunna presentera några dikter av den kinesiska författarinnan Bing Xin på svenska för första gången. Översatta av Jens Karlsson som också ger en kort introduktion till författarskapet. Bing Xins dikter känns mycket direkta och moderna. De är helt befriade från klassiska kulturella referenser och klassiskt formspråk. Formen och ordningen är desto viktigare i de talesätt som Christina Nygren presenterar. Denna gång handlar det om schakaler från samma lya. Johan Fresk uppmärksammar det enfärgade porslinet som hade och fortsätter att ha en speciell strålglans. Till sist också en liten kinesisk läsövning.

I vinterläsningen recenseras Ingemar Ottossons bok Möten i monsunen och Karavans temanummer om Hongkong. Det bjuds också på utdrag ur Lin Engdahls roman om Sverige och Kina – då och nu samt Bengt Petterssons nya bok om Wu Zetian. Den nya antologin Natten med uiguriska dikter presenteras. Kim Fors bok om kinesiskt måleri beskrivs med bilder.

Matbrigaden har besökt Köket Lu iMalmö och ger den lilla restaurangen som serverar kantonesisk gatumat ett högt betyg, hela fyra drakar. Maten smakar genuint kantonesisk och är populär både bland svenskar och kineser.

Sun Wukong får sig en avhyvling på kontoret för förra Beijing Talks och försöker revanschera sig genom att dra vitsar från både Kina och gamla Sovjet.

Per Camenius illustrerar i Kinabilden den extrema trångboddheten i vissa delar av Hongkong. 

I en intervju med styrelseledamoten Göran Reitberger skriven av Per Camenius diskuteras möjliga scenarier för FokusKinas framtid och det svåra ekonomiska läge som tidningen nu befinner sig i. Utan nya sätt att få in pengar måste tidningens omfång och ambitioner kraftigt bantas under kommande år. Ditt bidrag betyder mycket för oss. Hjälp oss också genom att säga din mening om FokusKina och svara på enkäten om innehållet i detta nummer.

Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se

Anders Lennartsson har gått bort Anders Lennartsson (1945–2019) var under 1970- och 80-talen redaktör för Kinarapport, i dag FokusKina. Han var också styrelseledamot i många år. Anders djupa Kinakunskap spann över ett mycket brett spektrum. Från klassisk konst och kejserliga dynastier till hans översättning 1973 av Rewi Alley och Hans Millers Västerlandets imperialism i Kina under 400 år, och utvecklingen under Xi Jinping. Anders ledde ett stort antal kulturdelegationer till Kina i vilka bl.a. Lars Gustafsson, Nils Poppe, Povel Ramel, Gerhard Bonnier och Sven Ljungberg deltog. Förutom böcker om folkkonst blev Anders omtalad för den Kinesiska almanackan med underhållande kunskap om kinesiska traditioner och föreställningar. Anders var också en populär färdledare. Tusentals svenskar har haft förmånen att under hans kvalificerade ledning få uppleva Kina.

Per Camenius