/
Välkommen till sommarnumret av FokusKina!
/ Redaktörens sida / FokusKinas tidskrift

Välkommen till sommarnumret av FokusKina!

Sällan har väl förhoppningen om sol, sommar och frihet att kunna resa och röra sig igen varit större. Resandet och avskedet är temat förd en korta dikten av Li Bai som åtföljer numrets kinabild, tagen av Chen Chun. Vaccineringen har äntligen tagit fart i Sverige och tillförsikten om ett mer normalt liv efter pandemin växer. Längtan går till vårt eget Shangri-La och denna gång har Per Camenius kommit just till begreppet Shangri-Las svenska kopplingar.

Paola Zuleta reflekterar i sitt bidrag kring den kinesiska covid-19-strategins för- och nackdelar och dess likheter med den svenska nollvisionen i trafiken. Pandemin har också inneburit en tillväxt för vissa online-medier i Kina och Sherry (Yujing) Cai ger en introduktion till det uppkopplade Kina och dess programutbud där bland annat lösandet av mordgåtor blivit populärt.

Även i föreningen spirar nya tankar och idéer. Vid föreningsstämman den 20 mars utsågs en ny styrelse för FokusKina för två år, se rutan längst ned på denna sida, och Ingemar Ottosson från Lund valdes till ny ordförande. Avgående styrelseledamöterna Marianne Larsson Wikström och Per Camenius avtackades för stort engagemang och betydande insatser för föreningen under många år.

I juli kommer blickarna att dras till Kina när Kinas kommunistiska parti firar sitt100-års jubileum. Vår nye ordförande Ingemar Ottosson förklarar i sin artikel hur partiet har växt från en skara på 15 personer vid den första partikongressen till över 90 miljoner medlemmar idag och förmodligen världens mäktigaste politiska parti. 

Partiets växande betydelse för analysen av dagens Kina understryks av Jerker Hellström på Swedish Center for China Studies (SCCS) – ett av de tre nya kinacentra som startats i Sverige de senaste två åren. Nationellt kunskapscentrum om Kina och Stockholm China Center presenterades i förra numret av FokusKina. Ett uppvaknande om betydelsen och behovet av kunskap om Kina verkar nu ske.

Numrets originalöversatta novell, Droppkällan av författaren Li Juan och i svenskspråkdräkt av YuSie Rundkvist, tar oss till en källa i den avlägsna och bortglömda öknen i norra Xinjiang samt vägen dit och bort. Vi stannar kvar i smältdegeln Xinjiang i Johan Fresks artikel som är en historisk exposé över tro och religion i Xinjiang. Abdushukur Muhammet reflekterar kring den felaktiga översättningen av det uiguriska ordet för vacker trädgård, chine-bagh, och hoppas på bättring.

Sommaren är matens och läsningens tid och vi presenterar fyra böcker i vår sommarläsning. Per Wadman recenserar boken Den dolda handen som analyserar det kinesiska kommunistpartiets verksamhet i utlandet. Kerstin Johansson återkommer till temat covid-19 och dess litterära uttryck i recensionen av Anteckningar från Råttans år. Eva Aggeklint påminner i sin impression om vikten av spontanitet och att allt inte behöver vara original för att man ska kunna njuta av något. Så efter att ha lagat Christina Nygrens utsökta auberginerätt, ta en tur till en sommarloppis, men gör det inte så komplicerat som vår lärde vän i talesättet. Bara njut av sommaren och friheten!

Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se    

           

Ny styrelse för FokusKina 2021–2023

Ordförande: Ingemar Ottosson.
Övriga styrelseledamöter: Kerstin Andersson, Sherry (Yujing) Cai, YuSie Rundkvist Chou, Johan Fresk, Albin Geijer, Christina Nygren, Inger Ruggiu, Kenneth Thulin, Per Wadman och Erik Mo Welin