/
Välkommen till sommarnumret av FokusKina, nr 2-2023!
/ Redaktörens sida / FokusKinas tidskrift

Välkommen till sommarnumret av FokusKina, nr 2-2023!

Sommaren står för dörren och vädret i Stockholm har under maj och juni hittills varit soligt, något svalt och torrt. Sommaren innebär högsäsong för turistindustrin och i år tycks svenskar och européer snabbt ha återvänt till samma nivåer av resande som före pandemin. Detsamma tycks nu vara på gång även för kinesiska turister när de sista restriktionerna för resande har tagits bort. Det finns ett stort uppdämt behov att resa utomlands igen även i Kina. Turistströmmarna till Kina verkar dock komma att ta betydligt längre tid att återhämta sig. 

Sedan länge diskuteras Kinas demografiska situation med få barn, krympande
arbetskraft och åldrande befolkning där det inte finns några enkla lösningar. Trots den sjunkande befolkningsmängden så ökar ungdomsarbetslösheten, idag uppe i cirka 20 procent. Många unga kineser har skaffat sig en dyr och lång universitetsutbildning men finner nu att det har ”alla andra” också gjort. Förväntningar om bra jobb och höga löner kommer ofta på skam för många unga och en känsla av både bitterhet och hopplöshet sprider sig. En annan trend bland kinesiska ungdomar är tang ping ”att lägga sig raklång”, vilket innebär att man bara vill ta det lugnt och tar avstånd från de krav på hårt arbete, karriär och socialt klättrande som utmärker det kinesiska samhället. Två delvis motstridiga trender som det blir intressant att följa och som utmanar den kinesiska utvecklingsmodellen.

FokusKina hade sin stämma i slutet av april och valde då bland annat en ny ord-
förande, Per Wadman, som presenterar sig för tidskriftens läsare i en intervju. Han berättar om sitt kinaintresse, sina tidiga möten och senare erfarenheter av landet samt sin tid som föreningsaktiv. I numrets novell Den gamla cikadan av Can Xue, i översättning av Alexis von Sydow, möter vi kanske ett exempel på sångens och kulturens bärande kraft? Erik Mo Welin presenterar i sin artikel regissören och filmskaparen Ann Hui, som är legendarisk i hemstaden Hongkong men i stort sett okänd i Väst. Hon tog tidigt upp temat att Hongkong som stad och företeelse håller på att ”försvinna”.

Från Blangbergen i Xishuangbanna i sydöstra Yunnan rapporterar Daniel Bäckström från en by som bebos av minoriteten blang, och hur byns ökande kontakter med omvärlden och centralmakten påverkar levnadsförhållanden, attityder samt kulturella och sociala mönster. Anders Edlers bild på den mäktiga Kharolaglaciären i Tibet är både en vacker naturbild och en påminnelse om naturens bräcklighet och de klimatförändringar som pågår. I Ingemar Ottossons biografiska skiss av kanadensaren Norman Bethune får vi möta en revolutionär med humör som kom till Kina på 30-talet och blev god vän med Mao och på kort tid blev en legendarisk läkare bland soldaterna i Yan’an – hjälte i Kina men bortglömd i Väst.

Eva Aggeklint reflekterar kring Guo Xis legendariska målning Tidig vår – en tusen år gammal målning – men med ständigt nya möjligheter till tolkning. Kanske inspirerar det dig till att försöka dig på bergsmeditation där kroppen och berget blir ett. Från höga berg till djupa schakt – Christer Nilsson berättar historien om djupborrning efter salt och gas i det gamla Kina. En intressant exposé av tekniskt avancerade lösningar och det alltid lika användbara materialet bambu. Lennart Engstrand och Marie Widén tar oss i sin artikel om Bergvallmo med till västra Kinas och Himalayas sluttningar – enkla men förföriska färgklickar i det karga landskapet.


  






    


Matbrigaden har besökt en kinakrog med fusionsvibrationer i Örebro. Numrets matrecept av Christina Nygren bjuder som alltid på nya och spännande smaksensationer. Du har väl inte missat hennes nya kokbok Ma La Tang? I sommarläsningen recenseras Hanna Sahlbergs nya bok Den Osynliga Muren. Rapport från mitt miss- lyckade försök att bli kines av Monika Gänssbauer. Vi presenterar också utdrag ur Nils Uddenbergs bok Drömmaren om Sven Hedin samt ur Anna Gustafsson Chens introduktion, urval och översättning av åtta shanghaisensualister i Shanghai Foxtrot. Talesättet av Christina Nygren handlar om temat idoghet. 

Redaktörerna önskar alla läsare Glad sommar och Trevlig läsning!

Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se


PÅMINNELSE TILL DIG SOM INTE BETALAT MEDLEMSAVGIFTEN ÄNNU! 

BETALA DIN MEDLEMSAVGIFT 345 KR FÖR 2023 OCH VAR SÄKER PÅ ATT FÅ FOKUSKINA NUMMER 3 & 4 i BREVLÅDAN! 

Betala med: 
SWISH: 123 644 3873 eller 
PLUSGIRO: 50 12 77-8