/
Välkommen till vårnumret av FokusKina nr 1 2023
/ Redaktörens sida / FokusKinas tidskrift

Välkommen till vårnumret av FokusKina nr 1 2023

Det är vår i luften men tyvärr så avspeglas inte det i relationerna mellan Kina och USA, vilket i hög grad påverkar även EU och Sverige. Kinas nära relationer med Ryssland hjälper inte. Sällan har Västs relationer varit frostigare sedan 1972 då Kina och USA återupptog kontakterna. Båda sidor beskriver idag varandra i alltmer kritiska ordalag och ett kallt krig tycks stå för dörren. Detta blev också tydligt under den Nationella folkkongressen som hölls i början på mars då omvalde presidenten Xi Jinping direkt kritiserade USA vid en presskonferens, något som är mycket ovanligt. Folkkongressens viktigaste politiska förslag och initiativ samt den nye premiärministern Li Qiangs betydelse rapporteras av Johan Fresk.

Restriktionerna i Kina för att begränsa spridningen av covid-19 avskaffades i början på december 2022 och sedan dess har öppningen inom landet och mot utlandet gått snabbt. Det går nu igen att få visum såväl för affärsmän, turister som studenter. Det återstår att se hur snabbt resandeströmmarna återhämtar sig i det nya politiska klimatet. Kina och kinesiskt på närmare håll finns beskrivet i Bertil Lundahls tips från skåneavdelningens resa till Berlin och Potsdam.

Den manchuiska prinsessan Kawashima Yoshikos spännande öden som spion och älskarinna i Manchuriet, Kina och Japan förtäljes av Ingemar Ottosson. Det påminner om hur enskilda människors liv i hög grad påverkas av geopolitiska händelser – i det här fallet kriget mellan Kina och Japan. Även i Xiao Hongs novell, översatt av Anna Gustafsson Chen, bildar kinesiska-japanska kriget den kuliss som betingar väntan vid Fenfloden.

Den uiguriske författaren Perhat Tursun fick Kurt Tucholsky-priset 2022 i sin frånvaro, och Abdushukur Muhammet Qumtur skildrar i en artikel Perhat Tursun både som symbol för uigurerna och betydelsen av hans författarskap i den uiguriska litteraturen. En minoritet i Xinjiang är även temat i en ny doktorsavhandling skriven av Kim Jarle Wroldsen och som handlar om Hui-folket i Yanqi.

När spänningen stiger mellan Folkrepubliken och Väst är det inte förvånande att strålkastarljuset också högre grad riktas mot Taiwan. I reportaget om Taiwans Gröna ö tar Serena De Marchi oss med till ett fängelse som idag är en minnesplats för den terror och de arresteringar som skedde under Chiang Kai-sheks styre. Zhuzhu Chen intervjuar regissören Kao Jun-honn som har skildrat ursprungsbefolkningens återfinnande av sig själv och sina rättigheter i filmen Llong Topa.

Den kinesiska maten ligger många varmt om både gom och hjärta. Joakim Enwall recenserar Christina Nygrens nya receptbok – MaLaTang – där Christina guidar oss i den kinesiska kokkonsten. Hon ger oss också som vanligt ett recept att prova. Matbrigaden har varit i Malmö och provat en ny restaurang. Det har också avhållits en matfestival på Berns där Christina Nygren kunde beskåda några riktigt visuellt spektakulära rätter.

I vårläsningen ges smakprov från två fackböcker, dels ”Draken – När Kinas pengar och spioner kom till Sverige” av Tobias Andersson Åkerblom, dels ”Mao Zedong och det kommunistiska Kina” av Hans Hägerdal. Numrets talesätt av Christina Nygren handlar om att vårda flocken trots motgångar.

De kinesiska kvinnorna behöver vårda sin flock – efter Folkkongressen finns det endast en kvinna, dessutom utan portfölj – i den kinesiska regeringen. Det är därför desto mer glädjande att i utställningen Stepping Out se hur kinesiska kvinnliga konstnärer får presentera sin konst och sina perspektiv på samhället. Utställningen är både ett styrkebesked och ett rop på hjälp.

 God läsning önskar redaktörerna

Johan Fresk och Christina Nygren 

redaktionen@fokuskina.se