/
Välkommen till vårnumret av FokusKina!
/ Redaktörens sida / FokusKinas tidskrift

Välkommen till vårnumret av FokusKina!

När denna spalt skrivs har den ryska invasionen av Ukraina pågått i tio dagar och en och en halv miljon människor är på flykt. Ett storkrig pågår i Europa. Det är svårt att förstå. Härskaren i Kreml möter hårdare motstånd än väntat i Ukraina, och västvärlden står enad bakom hårda sanktioner mot Ryssland. Kanske sänder detta också en signal till ordföranden i Zhongnanhai om farorna med ett krig mot Taiwan. Taiwans ekonomiska styrka och vitala tillverkningsindustri belyses i en insiktsfull artikel av Göran Reitberger. Det kinesiska talesätt som presenteras av Christina Nygren är i hög grad aktuellt för dagens situation: ”när man rider en tiger är det svårt att stiga av”. Det borde Vladimir Putin ha beaktat. Förhoppningsvis är Xi Jinping klokare.

Fyra stora evenemang står på agendan i Kina under Tigerns år. De olympiska vinterspelen är överståndna och kunde genomföras utan alltför stora problem trots vissa västländers diplomatiska bojkotter. Under andra veckan i mars står den Nationella folkkongressen på programmet och de tretusen delegaterna kan dryfta allehanda spörsmål. Fokus kommer att vara på den kinesiska ekonomin och utsikterna inför 2022. Något som Frédéric Cho utvecklar i vår intervju med honom, där han bland annat belyser frågor om den höga belåningen i vissa sektorer och krisen för fastighetsbolagen. Ett annat förslag till Folkkongressen är att pappaledigheten ska förlängas, något som säkerligen högljutt hade applåderats av Kinas första feminist, Qiu Jin, vars liv och tragiska slut presenteras av Ingemar Ottosson.

FN ska hålla ett möte om biologisk mångfald i Kunming, i provinsen Yunnan, i slutet av april och början på maj, och de kinesiska värdarna vill naturligtvis att mötet ska bli en framgång. Ander Edlers artikel om myrkottar är ett exempel på denna mångfald. Numrets Kinabild av Chen Chun tar oss till risterrasserna i Honghe i sydöstra delen av provinsen. Dessa tre evenemang bleknar dock i jämförelse med betydelsen av den 20:e partikongressen som ska genomföras någon gång under fjärde kvartalet i år. Alla förväntar sig att Xi Jinping då kommer att väljas till ordförande för Kinas kommunistiska parti för en tredje gång och ytterligare befästa sin maktposition.

Nu när pandemin äntligen tycks bedarra kan vi åter börja våga oss ut igen. Utställningarna har kommit i gång, och Kerstin Andersson tar oss med till Kimonoutställningen på Världskulturmuseet i Göteborg och Johan Fresk besöker Bonniers Konsthall här i Stockholm där Lap-See Lam, vår stipendiat från 2016, firar nya framgångar med sin utställning Drömmarnas kaj. Matbrigaden har besökt Hemma hos Dong och låtit sig väl smaka. Det kan också vara dags att bjuda hem några vänner på en kinesisk middag. Denna gång läggs ett vegetariskt recept till samlingen: svamp med grönsaker och jordnötter.

För den som söker mer intellektuell och andlig utmaning och stimulans rekommenderas vår novell av Na Yu om en annorlunda transport, Christer Nilssons artikel om den kinesiska kulramen, suanpan, eller Jens Karlssons berättelse om hur Immanuel Kant till slut blev översatt till kinesiska. Utdrag ur två nya diktsamlingar av Yiu Nai och Li Li presenteras också liksom Göran Leijonhufvuds recension av Bengt Johanssons bok om svenska företag i Kina under reformeran, och sist men inte minst Sun Wukongs återkomst.

Än en gång varmt välkommen till vårnumret av FokusKina och god läsning!

Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se