Välkommen till vinternumret av FokusKina
Cecilia Lindqvist leveri våra kinahjärtan. Det var med sorg som vi tog emot beskedet att föreningens tidigare ordförande och tidskriftens förutvarande redaktör, Cecilia Lindqvist, hade avlidit, även om det inte var oväntat. Förra hösten när vi arbetade med hennes artikel om kinesiska pappersklipp, boken som aldrig blev skriven, var hon som alltid lika alert och analytisk i tanken men hon var trött och kroppen hängde inte med längre. Läs Joakim Enwalls nekrolog om ”Cilla”. Få har gjort mer för att sprida kunskap om och popularisera bilden av Kina i Sverige.
Kina är alltmer närvarande i nyhetsflödet och landets ställningstaganden om miljö, covid-19, sport och i utrikespolitiska frågor påverkar världen. Ingemar Ottosson, vår nye ordförande, vänder sig i en hälsning till er läsare och funderar kring vår förening och tidskrift i samtiden och hur vi väljer att närma oss Kina. På det aktuella temat handlar nyhetsnotisen om det sjätte plenumet i Peking där Xi Jinping hyllats som partiets och Kinas framtid. Kinas växande inflytande i Afghanistan och de överväganden som ligger bakom Kinas politik diskuteras i en artikel av Johan Fresk.
Vi presenterar i det här numret vår fjärde novell som denna gång handlar om en likvaka och är skriven av Chi Zijian och översatt av Anna Gustafsson Chen. Vår ambition har varit att under året presentera fyra olika noveller från olika genrer och av skiftande karaktär och från olika delar av Kina och andra länder. Av författarna har tre varit kvinnor och en man. Vår förhoppning är att kunna fortsätta med dessa översättningar även nästa år. I bokrecensionen av Kerstin Johansson presenteras den självbiografiska boken Tre bröder av Yan Lianke som skildrar författarens uppväxt och väg mot litteraturen.
Året går mot sitt slut och vi har kommit till upplösningen av Per Camenius serie om Shangri-La och i det här avsnittet diskuterar Per vad som återstår av James Hiltons ursprungliga skapelse när andra aktörer slagit klorna i begreppet och hur en stad i Kina till och med döpts om till Shangri-La.
I den personliga topplistan Svenskar som sjunger om Kina listar Erik Mo Welin en högst varierande samling sånger från olika tider och med olika syften, en lättsam läsning inför julen och kanske några melodier att gnola på. Alla melodierna finns lätt tillgängliga på Youtube eller Spotify. Kanske finns det ännu tid att byta ut det svenska julbordet mot en kinesisk middag antingen genom att prova Christina Nygrens matrecept och då göra precis tvärtemot talesättets råd genom att gå in i köket och agera köksmästare. Om du har vägarna förbi Göteborg prova den genuina kinarestaurang som Matbrigaden har besökt och som recenseras i detta nummer
Marina Thorborg beskriver i sin artikel, med abbedissan Liao Ran som utgångspunkt, den betydelse som buddhismen fick i Kina för kvinnors och nunnors möjlighet till intellektuell förkovran och om klostren som fristäder för kvinnor. I Den kinesiska världens skapelse tar Johan Fresk med hjälp av en utställning av jadeföremålläsarna mycket längre tillbaka i tiden, till de första föreställningarna om kosmos och hur dessa tog konkret gestalt i den kinesiska konsten.
Den vita tigern var himmelsväktaren i väster och fördrev med sin styrka bland annat sjukdomar. Låt oss hoppas att Tigerns år som inleds den 1 februari 2022 äntligen ska låta oss se början till slutet på pandemin så att vi kan börja fundera på att resa till Kina igen.
Goda helgdagar och god läsning önskas alla läsare!
Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se